26 жовтня, 2016

Український день провели у Сан-Франциско 

Танцювальний ансамбль „Буревісник“.

САН-ФРАНЦИСКО. – Український день у Парку золотих воріт відбувся 28 серпня у мальовничому куточку, де вже понад 100 років (з 1882 року) грає щонеділі професійна оркестра, керівником якої є Майкл Вірґлер. Кожного тижня цeй колектив виконує музику – клясичні переклади та ориґінальні твори, написані cпеціяльно для нього. Під час проведення днів різних національних громад, які проживають в північній Каліфорнії, оркестра радо виконує музику їхніх країн та народні мельодії.

Українці північної Каліфорнії від 1960-их років гідно представляють свою культуру на міжнародній арені поряд з іншими народами, які населяють північну Каліфорнію. Довголітній організатор українських програм Марія Черепенко невтомно трудиться багато років для української громади, збираючи та запрошуючи до участи талановиту молодь у цих заходах. На деякі з таких українських днів у минулому були запрошені визначні особи, зокрема Президент Рональд Рейґан. В деякі роки збиралося понад 2,500 осіб. Перший такий концерт відбувся 20 вересня 1964 року до 150-річчя Тараса Шевченка і відкриття пам’ятника Т. Шевченкові у Вашінґтоні за часів Президента США Двайта Айзенгавера.

Соліст з танцювального ансамблю „Сонечко“ Ніколас Сімонс виконує стрибок.

Соліст з танцювального ансамблю „Сонечко“ Ніколас Сімонс виконує стрибок.

Обов’язково виконувалися гимни України та США, ротонда прикрашалася українськими прапорами та символікою. Танцювальна група показувала щороку нові композиції. Протягом років інструкторами українських танців були Ольга Вермонт, Микола Кісь, Іван Поліщук, Вірджінія Андрус-Александер, Михайло Цар, Віра Шавлач-Візір. Співаки українські пісні, арії з опер. Слово про Україну виголошували українські громадські активісти.

Цього року відбувся 134-ий сезон для американської духової оркестри в Spreckels Temple of Music. Концерт організувала Українсько-Американська Координаційна Рада північної Каліфорнії у співпраці з Товариством збереження української спадщини, Генеральним консульством України у Сан-Франциско, Українською Федеральною Кредитною Спілкою Сакраменто, Каліфорнія, Українською греко-католицькою церквою Непорочного Зачаття у Сан-Франциско, Українською православною церквою св. Михаїла, Місією св. Володимира з Санта-Кляра, станицею ч. 107 Союзу Українок Америки у Сан-Госе, Українською греко-католицькою церквою св. Андрія Первозваного з Сакраменто та молодіжною організацією „Майдан-Сан-Франциско“.

Танцювальний ансамбль „Сонечко“ з Сакраменто.

Танцювальний ансамбль „Сонечко“ з Сакраменто.

Настоятель Української православної церкви у Сан-Франциско о. Георгій Тяпко відкрив програму молитвою за Україну. Трембітарі батько і син Сергій та Фелікс Самборські заграли заклик про початок дійства на карпатських трембітах – найдовшому українському музичному інструменті. Хор „Трембіта“ з оркестрою Парку золотих воріт виконали гимни США та України. Танцювальний ансамбль „Буревісник“ (Тетяна Бурдяк, Лариса Пащин, Андрій Соболь та Білі Прусиновський) виконав „Привіт“ – стародавній український танець з хлібом та сіллю.

Хор „Трембіта“ виконує гимни США та України, а танцювальний ансамбль готується до вітального танцю з хлібом і сіллю.

Хор „Трембіта“ виконує гимни США та України, а танцювальний ансамбль готується до вітального танцю з хлібом і сіллю.

Дві старовинні українські пісні співали Оксана та Святослав Стуси. Оркестра грала твір Миколи Лисенка „Вічний революціонер“. Далі на сцену вибігли молодші учасники – танцювальні ансамблі з Сакраменто „Веселка“ і „Сонечко“, які гарно виконали „Буковинку“ та „Березнянку“. Керівниками цих ансамблів є Народний артист Молдови Георгій Арабаджі та Заслужена артистка Молдови Ірина Арабаджі – обидва хореографи і в минулому танцюристи ансамблю „Жок“.

Вокальний ансамбль „Коляда“ під керуванням Андрія Криштафовича виконав дві пісні часів УПА авторства Віктора Лісовола. Виступили вокально-інструментальний ансамбль „Бурима“ у складі Андрія Шегери, Михайла Маркова та Володимира Парубця, жіночий дует – мама і дочка Іванна Таратула та Джуліяна Філіпенко, духова оркестра Парку золотих воріт, меццо-сопрано М. Черепенко, якій Заслужена артистка, бандуристка Оля Олійник акомпаніювала на бандурі, ансамбль бандуристів у складі Олі Герасименко, Олесі та Романа Рітачків разом з фолкльорним дуетом О. та С. Стусів, і солістка Львівського оперного театру Оксана Манжай. На фінал упорядник програми М. Черепенко поставила „Боже Великий Єдиний“ М. Лисенка та „God Bless America!“ Ірвінґа Берліна, що співали всі солісти та хори у супроводі оркестри Парку золотих воріт.

Генеральний консул України в Сан-Франциско Сергій Альошин розповів про значення 25-річчя української держави з цитуванням промови Президента України Петра Порошенка, а також представив публіці проклямацію від посадника Сан Франциско Едвіна Лі, що визначила день 24 серпня як День України.

Учасники концерту під відкритим небом дякували усім, хто доклав до його проведення праці та зусиль. Серед них були д-р Любов Йова – голова Товариства збереження української спадщини, Марія і Роман Ізьків, Майкл Болзовський, Максим Бобер, Леся Кастільо, д-р Георгій Костирко, Олександер Ленів, Галина Лорчак, Володимир Ладнік, Богдан Монастирський, Нора Мейсон, Ліда Мазурик, Микита Сафроненко, А. Шегера, Олександер Стойкович, О. Стус, О. Герасименко-Олійник, Оксана Черепенко ді Рікко, Інна Бібик з Генерального консульства України. Після концерту сестрицтво Української православної церкви св. Михаїла під управою О. Черепенко влаштувало святкову гостину для виконавців та публіки.

Коментарі закриті.