23 квітня, 2016

Українознавство в небезпеці

Державу розбудовують не тільки політики, але й вчені. На жаль, українська влада не завжди дослуховувалася до думки інтелектуалів. Як відомо, нинішній київський уряд під виглядом оптимізації, тотального недофінансування установ Національної Академії Наук України, іґноруючи коаліційну угоду, постанови Верховної Ради України та рекомендації Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти ухвалив законопроєкт „Про Державний бюджет України на 2016 рік”, який суттєво урізав бюджетне фінансування академії.

Соціяльна напруга в колективах академічних установ країни продовжує зростати, адже внаслідок зменшення фінансування адміністрації змушені проводити або масові скорочення працівників, або запроваджувати режим неповного робочого часу. Фактично, влада позбавляє досвідчених і молодих учених матеріяльних – а через близьку перспективу відтоку наукових кадрів за кордон – та інтелектуальних ресурсів для активної участи в розбудові державности.

Все це спонукало вчених Києва, Львова, Харкова, Одеси навіть вийти на захист української академічної науки.

Інститут українознавства ім. Івана Крип’якевича у Львові, який об’єднує істориків, археологів, мовознавців, літературознавців, істориків філософії та релігієзнавців (97 осіб), отримав з бюджету лише половину фондів, відтак провідні науковці, доктори наук, професори отримують щомісячно близько 100 дол. платні, кандидати наук та обслуговуючий персонал – ще менше. Не виділяються фонди на опалення, відрядження, придбання комп’ютерів, передплату періодики.

Позатим, колектив Інституту продовжує виконувати науково важливі проєкти – проводить археологічні дослідження басейну Дністра та Карпат, досліджує міста Львів, Галич, Звенигород, Холм, впродовж кількох десятиліть укладає унікальний словник української мови XVI-XVII ст. Особлива увага приділяється літопису Українських визвольних змагань ХХ ст.

У зв’язку з цим уклінно звертаємося з проханням допомогти знайти спонзорів та жертводавців на виділення благодійних внесків для видавничої діяльности інституту. Адреса: Інститут українознавства, вул. Козельницька, 4‚ Львів‚ 79026 Ukraine. Тел.: (380-32) 270-7022 (приймальня). Електронна адреса: [email protected].

Микола Литвин – директор Інституту українознавства ім. Івана Крип’якевича‚ Львів

Коментарі закриті.