13 січня, 2017

Українка Христя Фріленд стала міністром закордонних справ Канади 

Христя Фріленд промовляє на ХХV Конґресі Українців Канади у Реджайні, Саскачеван, (2016 рік). (Фото: КУК)

ОТАВА. – 10 січня офіційно оголошено‚ що новим міністром закордонних справ Канади призначена Христя Фріленд‚ політик українського походження. Раніше вона була міністром міжнародної торгівлі. Вона замінила Стефана Діона, який піде з політики, аби зайняти дипломатичний пост.

Х. Фріленд – донька адвокатів Дональда Фріленда та українки Галини Хом’як. Вона починала кар’єру в Україні як кореспондент часописів „Financial Times“, „The Washington Post“ і „The Economist“‚ згодом зайняла посаду керівничого директора „Financial Times“ у США.

2013 року вона залишила журналістику, щоб кандидувати до парляменту Канади від Ліберальної партії.  У листопаді 2015 року стала міністром міжнародної торгівлі Канади.

Х. Фріланд народилася 8 лютого 1968 року в Піс-Рівері‚ Альберта‚ вчилася в Адріятичному коледжі об’єднаного світу‚ отримала ступінь бакалавра з російської історії та літератури в Гарвардському університеті і в 1993 році ступінь маґістра досліджень зі славістики в коледжі св. Антонія в Оксфордському університеті, де навчалася за стипендією Родса.

Х. Фріланд одружена з Гремом Бовлі, британським письменником і репортером „The New York Times“. У них троє дітей. З літа 2013 року Х. Фріланд живе в Торонто.

Х. Фріланд й надалі відповідатиме за налагодження торговельних стосунків між Канадою та США.  Такі перестановки в канадському уряді вважаються спробою Прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо протистояти майбутній адміністрації Дональда Трампа у Вашінґтоні. Водночас Х. Фріланд є чи не єдиною в Кабінеті міністрів Дж. Трюдо, яка відома на міжнародній арені та має добрі зв’язки за кордоном.

 

Коментарі закриті.