8 січня, 2016

Українець знову в космосі

15 грудня 2015 року на міжнародну космічну станцію прибула нова залога, у складі якої Юрій Маленченко з Росії, американець Тімоті Копр і британець Тімоті Пік. Перший з них, хоча й представляє Росію, має українське походження. Ю. Маленченко народився в селі Павлівка Кіровоградської области, закінчив в цьому селі середню школу, потім – Харківське вище військове авіяційне училище, а в Росії – Військово-повітряну інженерну академію.

Після відповідного приготування він вперше літав у космос 1994 року і перебував на орбіті понад 125 діб. Потім були ще п’ять летів. Шостий лет розпочав 15 грудня як командир корабля „Союз“.

10 серпня 2003 року, перебуваючи на космічній станції, Ю. Маленченко попросив дозволу узяти шлюб з Катериною Дмитрієвою, яка еміґрувала до США з Ленінграду разом з батьками, коли їй було чотири роки. За законами штату Тексас реєстрація шлюбу можлива у разі відсутности нареченого з поважної причини. Але у Росії шлюб не схвалили, тому що російський офіцер, який має доступ до державних таємниць, зобов’язаний спочатку отримати дозвіл на одруження з громадянкою іншої держави, причому зробити це можна тільки на землі. Усе ж шлюб відбувся в космосі. Росія заявила про намір включити до контракту, який укладають всі космонавти, заборону подібних весільних церемоній.

Повернення на Землю 28 жовтня 2003 року було складним: на „Союзі“ несподівано ввімкнувся основний двигун і космічну станцію розвернуло навколо її осі. Потім корабель відійшов від станції, а її довелося повертати в початковий стан.

6 серпня 2004 року в російському місті Тутаєві, де уже в недавні роки космонавт мав хрещення, відбулося вінчання. З собору були видалені всі представники преси і місцеві жителі. Після вінчання у телеоператора, який пробував фільмувати шлюб, охоронці забрали запис і пошкодили камеру. Після весілля Катерина переїхала в Росію і згодом народила дочку Камілу.

Коментарі закриті.