15 лютого, 2016

Україна і світ

Міністри не підуть з уряду

КИЇВ. – 4 лютого Міністер аґрарної політики і продовольства Олексій Павленко, Міністер інформаційної політики Юрій Стець, Міністер охорони здоров’я Олександер Квіташвілі та Міністер інфраструктури Андрій Пивоварський заявили про намір відкликати свої заяви про відставку. Водночас вони виступили проти політичного тиску на процес здійснення реформ, як з боку партій, фракцій, так і окремих депутатів. Міністер фінансів Наталія Яресько заявила про протидію, яку відчувають міністри, і наголосила на необхідності підтримки з боку коаліції. Прем’єр-міністер Арсеній Яценюк повідомив, що міністри вирішили працювати єдиною командою і домовилися виробити „покроковий плян дій“. Президент України Петро Порошенко заявив, що український уряд треба переформатувати, але міністри-реформатори та їхні команди мають залишитися. (Бі-Бі-Сі)

Німеччина надасть двигуни

КИЇВ. – Німецька компанія „Deutz AG“ надасть двигуни, які будуть встановлені на українські бронетранспортери БТР-3, БТР-4 та новітні бронеавтомобілі „Дозор-Б“. Про це повідомив 8 лютого концерн „Укроборонпром“. Компанія надасть спецiяльну ціну для України на партію двигунiв‚ а заощаджені 25 млн. грн. „Укроборонпром“ спрямує на виготовлення нової техніки для української армії. Раніше на цiй бронетехнiцi встановлювали двигуни російського виробництва. („Українська правда“)

Сенцова, Кольченка повезли до Сибіру

РОСТОВ-НА-ДОНУ. – Українського режисера Олега Сенцова, засудженого в Росії до 20 років ув’язнення 7 лютого етапували з Ростова-на-Дону відбувати покарання в Іркутську. Разом з О. Сенцовим етапували також активіста Олександра Кольченка, засудженого на 10 років. Правозахисні організації вважають О. Сенцова і О. Кольченка політв’язнями. Українська влада неодноразово вимагала їхнього звільнення. (Бі-Бі-Сі)

Росіяни маскують косметику

КИЇВ. – Російський виробник косметики „Natura Siberica“ зайшов в Україну під виглядом естонської продукції. Про це 8 лютого заявив Андрій Трубніков, що володіє брендом „Natura Siberica“. За словами А. Трубнікова, така продукція вже постачається в торговельну мережу „Ашан“. „Ми втратили Україну, там перестали купувати нашу косметику, тому що це російський товар“, – поскаржився російський виробник. („Укрінформ“)

Справа проти Януковича закінчена

КИЇВ. – 7 лютого Генеральний прокурор Віктор Шокін заявив, що кримінальна справа проти колишнього Президента Віктора Януковича практично закінчена. Він керував через своїх спільників організацією вбивств на Майдані. Генпрокурор ствердно відповів на запитання, чи вірить він у те, що колишнього президента притягнуть до відповідальности. (Радіо „Свобода“) 

Росія посилює ДНР і ЛНР

ВАШІНҐТОН. – Росія надалі вбачає у европейському виборі України загрозу своїй безпеці і займається посиленням ДНР та ЛНР. Міжнародна спільнота аж до отримання реальних свідчень зміни позиції Росії має будувати свою політику щодо Москви, виходячи з того, що на сході України все ще можуть відновитись активні бойові дії. Про це 6 лютого заявила у доповіді неурядова організація „The International Crisis Group“. На думку авторів доповіді, на даний момент, політика Москви спрямована на посилення ДНР та ЛНР, а не підготовку до їх розформування, як це передбачено Мінськими угодами. Окрім того, вказують аналітики, Москва має нагоду зосереджувати зусилля сторін Мінських угод власне на самому процесі, а не на досягненні реальних результатів. Виграний час Росія використовує для того, щоб посилити ДНР та ЛНР. („Голос Америки“)

Зброю виявили у водоймі

КИЇВ. – 6 лютого Служба Безпеки України (СБУ) оприлюднила подробиці того, де і яку саме зброю „Беркуту“, з якої розстрілювали „Небесну сотню“, виявили правоохоронці. Начальник Головного слідчого управління СБУ Григорій Остафійчук, повідомив, що частини 23 автоматів, однієї снайперської ґвинтівки та помпової рушниці були знайдені у водоймищі в Голосіївському районі Києва. 12 серпня минулого року після отримання оперативної інформації було здійснено відповідні розшукові заходи, в результаті яких у водоймищі і частково на його близькому узбережжі були виявлені частини зброї. Після низки складних і тривалих експертиз за залишками номерів, які були затерті, вдалося розпізнати 12 одиниць зброї, що перебувала на озброєнні київського полку „Беркут“. (Бі-Бі-Сі)

Від ґрипи померли 220 осіб

КИЇВ. – З початку епідемії в Україні від ґрипи померли 220 осіб, повідомила 8 лютого прес-служба Міністерства охорони здоров’я. Найбільше померло в Одеській, Харківській, Вінницькій, Запорізькій, Черкаській, Рівненській областях та у Києві. Найменша захворюваність – в Закарпатській та Харківській областях. Загалом з кінця жовтня 2015 року перехворіло 8.3 відс. населення Україні. (Бі-Бі-Сі)

Підгрушна здобула золото

КЕНМОР‚ Альберта. – 5 лютого Олена Підгрушна виграла спринтерські перегони з біятлону на етапі змагань за чашу світу в Канаді. Українка‚ крім швидкого проходження відстані‚ також була влучною у стрільбі. Для О. Підгрушної ця нагорода стала третьою в нинішньому сезоні. Раніше вона посіла треті місця в індивідуальних перегонах і спринті в Остерсунді, Швеція. Також в число 10 найсильніших потрапила у Канаді Ірина Варвинець, яка жодного разу не промахнулася на лінії вогню. (УНІАН)

П’ять принципів уряду

КИЇВ. – 7 лютого Прем’єр-міністер Арсеній Яценюк оприлюднив п’ять принципів, з якими урядова команда готова продовжувати свою роботу. Перший – відсутність політичного тиску і політичної корупції. Другий – повна нетерпимість до корупції – політичної і економічної. Третій – повна прозорість діяльности керівників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та народних депутатів. Четвертий – принцип відповідальности. Останній принцип – розподілу влад: уряд відповідає за соціяльну, економічну, фінансову і бюджетну політику, фінансування армії та потребує всієї повноти влади, щоб виконувати плян реформ, визначений главою української держави. („Українська правда“)

Порошенко хоче замінити прем’єра

КИЇВ. – Президент Петро Порошенко не полишив пляну замінити прем’єра, заявило 8 лютого видання „Дзеркало тижня“. Скандал в уряді лише підштовхнув президента до думки, що діяти треба швидше, не залишаючи кадрових рішень на березень. Арсеній Яценюк, не збираючись розпрощатися з прем’єрськими амбіціями і прагнучи остаточно не втратити довіру суспільства і Заходу, стає непередбачуваним суперником, сказано в публікації. (Радіо „Свобода“)

Радикальна партія виходить з переговорів

КИЇВ. – Радикальна партія виходить з переговорного процесу у зв’язку з відмовою влади сформувати нову коаліцію та уряд. Таку заяву зробив 8 лютого провідник партії Олег Ляшко. Фракції коаліції відмовили у врахуванні пропозицій Радикальної партії щодо формування нової Коаліційної угоди та, на її основі, нового професійного уряду, написав він. „Ми не збираємося покривати імітацію реформ, кругову поруку і корупцію у владі та консервацію вкрай помилкової політики, яка загрожує Україні національною катастрофою“, – заявив О. Ляшко. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.