18 лютого, 2016

Україна і світ

Виявили структуру махінаторів

КИЇВ. – Співробітники податкової міліції столиці 15 лютого викрили великий міжреґіональний конвертаційний центр з обігом понад 1 млрд. грн. Зловмисники, які діяли на території Київської, Дніпропетровської, Закарпатської областей та в Києві, надавали підприємствам послуги з переведення безготівкових фондів у готівку та формування незаконного податкового кредиту. Державні гроші переводили у готівку і привласнювали. Протягом 2015 року зловмисники надали незаконні послуги з зменшення податкових зобов’язань та сприяли ухиленню від сплати податків понад 200 платникам податків. Проведено 15 обшуків і виявлено та вилучено майже 380 тис. дол., 134.5 тис. грн., 15 печаток і штампів, у тому числі чужоземних, комп’ютерну техніку, тіньову бухгальтерську документацію. Також на підставі рішень суду накладено арешт на рахунки 21 підприємства. Тривають слідчо-оперативні дії. („Укрінформ“)

„Самопоміч“ вимагає відставки Яценюка 

ХАРКІВ. – Представники партії „Самопоміч“ ухвалили резолюцію з вимогою відставки Кабінету міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. За резолюцію 13 лютого проголосували делеґати позачергового Всеукраїнського з’їзду партії в Харкові. „Це єдиний спосіб запобігти формальному розвалові коаліції, призначенню нових парляментських виборів, які можуть стати серйозним випробуванням для країни“, – йдеться в резолюції.  16 лютого Верховна Рада не відправила уряд у відставку – за таку постанову проголосували тільки 194 депутати. При цьому 247 депутатів визнали роботу Кабінету Міністрів незадовільною. За відставку голосували майже усі групи та фракції, крім „Народного фронту“ та групи „Відродження“. (Радіо „Свобода“)

Зупинили вантажівки на Волині 

ЛУЦЬК. – Активісти розпочали 13 лютого бльокаду російських вантажівок на Волині і заявили, що не припинять акцію протесту проти, як вони вважають, „російської аґресії“. Вантажівки з російським прапором на номерах ні в Україну, ні з України вони не випускають. 50 активістів облаштували бльокпост за кількасот метрів від лінії українсько-білоруського кордону на трасі Доманово-Ковель-Чернівці. Це одна з доріг, якою російські авта намагаються об’їхати Польщу по тому, як ця країна заборонила транзит вантажів із Росії через свою територію. Заручниками бльокади стали і громадяни сусідньої Білорусі, які працюють на російські компанії і тепер змушені затриматись в Україні. Зупинили російські авта у восьми областях України. У відповідь Росія теж заборонила в’їзд українських вантажівок. (Бі-Бі-Сі)

На Донбасі загинули російські вояки

КИЇВ. – Від січня по вересень 2015 року на Донбасі загинули 627 російських військових, понад 2,000 були поранені, заявили 14 лютого у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. Від початку 2016 року 42 росіянина загинули на території окупованих Донецької і Луганської областей. Значних втрат військо Росії зазнало після підписання Мінських домовленостей і продовження аґресії російських окупаційних військ на території України. Російська сторона цю заяву покищо не коментувала. Водночас влада Росії неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті на сході України. (Радіо „Свобода“)

Заборонили російські телеканали

КИЇВ. – З 11 лютого в Україні заборонена трансляція ще 15 російських телеканалів, повідомила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України. Зокрема, заборонені „Цілком таємно“, „Кухня ТВ“, „Авто плюс“, „Боєць“, „Шансон ТВ“ і „Наука 2.0“. Причиною заборони називають порушення закону про рекляму і появу в етері каналів осіб, включених Україною до переліку, які загрожують національній безпеці. Трансляція значної частини російських каналів в Україні заборонена з весни 2014 року. (Радіо „Свобода“)

Росія готує наступ

МЮНХЕН. – 13 лютого Україна офіційно поінформувала своїх европейських партнерів про активізацію дій Російської Федерації на Донбасі та про підготування подальшого збройного наступу на Україну. Про це розповів Міністер закордонних справ Павло Клімкін після переговорів на рівні міністрів закордонних справ в нормандському форматі. „Я попередив німецьку і французьку сторони, що навчання, які відбуваються зараз, а також просто шалені постачання зброї, зростання кількости обстрілів, постійне використання забороненої зброї, – ця тенденція не припиняється і веде до свідомої дестабілізації“, – розповів міністер. Розвідка виявила прибуття до залізничної станції Іловайськ двох ешелонів з військовою технікою (15 плятформ), пальним (до 180 тонн), боєприпасами та матеріяльно-технічними засобами (10 вагонів). („Українська правда“, УНІАН)

Дозволено електронні гроші

КИЇВ. – Національний банк України 10 лютого надав право користувачам – фізичним особам отримувати від нерезидентів електронні гроші, випущені емітентом-нерезидентом, з використанням міжнародних систем інтернет-розрахунків. Спрощений режим функціонування рахунків фізичних осіб дозволяє цим особам отримувати на поточний рахунок чужоземну валюту, переказану з-за кордону, в тому числі і в результаті погашення електронних грошей, випущених нерезидентом. Економічна природа всіх сучасних грошей є кредитною, оскільки з одного боку банкноти і монети, емітовані центральним банком, є його борговим зобов’язанням у вигляді ґарантій купівельної спроможности грошей, з іншого – безготівкові фонди, залучені банками у депозити, є зобов’язаннями цих банків повернути вкладникам грошові кошти. Так само електронні гроші мають кредитну природу і не збільшують масу грошей, проте збільшують швидкість їх обігу. („Українська правда“)

Фільм показали в Конґресі США

ВАШІНГТОН. – 13 лютого фільм „Зима у вогні“ про Революцію Гідности, який номіновано на премію „Оскар“, показали у кінотеатрі Конґресу США. Його показ організували Група підтримки українців у Конґресі (безпосередньо конґресвуман Марсі Каптур) та Посольство України в США. „В Україні тисячі людей померли, захищаючи свободу. Для мене залишається шоком, що на Заході так мало про це повідомляють“, – сказала М. Каптур, відкриваючи показ. Посол Валерій Чалий висловився, що показ цього фільму на такому впливовому майданчику допоможе привернути увагу до України. На показ у прийшла і колишня ведуча телеканалу „Russia Today“ Ліз Вол, яка заявила про власне звільнення у прямому етері на знак протесту проти брехні про події в Україні. На її думку, цей фільм є потужною зброєю у боротьбі з російською пропаґандою. („Голос Америки“)

Чолій став почесним доктором

ЛЬВІВ. – Національний університет „Львівська політехніка“ 9 лютого присвоїв почесне звання доктора президентові Світового Конґресу Українців (СКУ) Евгенові Чолієві, враховуючи велику особисту ролю президента СКУ Е. Чолія „у просуванні українського інтересу в міжнародній спільноті, мобілізації українських сил за кордоном у справі розбудови України та подоланні російської аґресії“. („Укрінформ“)

Будуть нові кінофільми

БЕРЛІН. – Анонси нових українських кінофільмів показали 13 лютого на Европейському кіноринку в Берліні. Цього року на екрани може вийти не менше восьми нових українських фільмів, повідомив голова Державного аґентства України з питань кіно Пилип Іллєнко. Це кінострічки „Сторожова застава“, „Максим Оса“, „Окупація“, „Казка старого мельника“, „Урсус“ і „Толока“, а також мультиплікаційні фільми „Микита Кожум’яка“ і „210 добрих справ“. (Бі-Бі-Сі)

Коментарі закриті.