15 вересня, 2016

Україна успішно виступає на Паралімпіяді-2016

Збірна команда України на XV літніх Паралімпійських іграх. (Фото: Міністество молоді і спорту України)

РІО-ДЕ-ЖАНЕЙРО. – 7-18 вересня бразильському місті Ріо-де-Жанейро відбуваються XV літні Паралімпійські ігри. Церемонія відкриття Паралімпіяди відбулася на стадіоні „Маракана“. На Паралімпійських іграх 2016 року Україну представили 172 спортовці в 14 видах спорту. Такий склад став найбільшим в історії збірної України.

На ранок 14 вересня українська команда мала 72 медалi: 27 золотих, 21 срібну і 24 бронзових. Україна посідає третє місце у загальному медальному заліку. На першому місці Китай‚ на другому – Великобританія, на четвертому – США.

Додаткові 17 ліцензій атлети отримали після остаточної дискваліфікації росіян. Українці виступили в академічному веслуванні, відбиванці сидячи, джудо, легкій атлетиці, настільному тенісу, паверліфтинґу, плаванні, кульовій стрільбі, стрільбі з лука, фехтуванні на візках, футболі серед спортовців з наслідками дитячого церебрального паралічу, параканое, голболі.

Усього у Паралімпіяді 2016 року взяли участь 4‚500 спортовців, які боролися за 528 комплектів нагород. Збірну Росії відсторонено від змагань через масові випадки вживання допінґу.

На Паралімпійських іграх у Пекіні-2008 і Лондоні-2012 українці були у медальному заліку четвертими.

Фонд нагород встановлений Міністерством молоді і спорту: 40 тис. дол. для чемпіонів, 26 тис. – для срібних призерів, 18 тис. – для бронзових.

Найзірковішим був склад української збірної з плавання. З 45 нинішніх українських представників плавання на Паралімпіяді 18 були призерами попередніх ігор. Серед легкоатлетів – чемпіони попередніх змагань Роман Павлик з села Сокільники на Львівщині‚ Марія Помазан з Запоріжжя‚ киянка Оксана Зубковська‚ одесит Руслан Катишев та інші. Сильний склад має команда у фехтуванні на візках. Збираються повернути втрачене представники футбольної команди‚ які були чемпіонами на Паралімпіядах 2004 і 2008 років, але чотири роки тому програли у фіналі росіянам.

9 вересня Євген Богодайко приніс Україні перше золото на Паралімпійських іграх. Його він здобув у плаванні на 100 метрів. Дві золоті медалі українській збірній приніс Олексій Федина у плаванні на 100 метрів. На відстані 200 метрів Денис Дубров, Максим Крипак та Дмитро Ванзенко здобули золоту, срібну та бронзові нагороди.

У змаганнях з настільного тенісу Наталя Косміна виборола першу паралімпійську золоту нагороду в історії національної збірної. Лейла Аджаметова стала чемпіонкою у бігу на 100 метрів, встановивши світовий рекорд.

 

Коментарі закриті.