12 березня, 2016

Україна за тиждень

Погіршилося здоров’я Савченко 

ДОНЕЦЬК‚ Росія. – 7 березня до слідчого ізолятора‚ де утримують Надію Савченко‚ прибули Генеральний консул України в Ростові-на-Дону Анатолій Москаленко і віце-консул Олександр Ковтун. Вони повідомили, що у Н. Савченко вже спостерігаються перші ознаки погіршення стану здоров’я: прискорене серцебиття і холодні руки, проте вона при свідомості і адекватно реаґує.  Загалом зустріч тривала півтори години. Українським дипломатам Н. Савченко заявила, що має намір дотягнути до судового засідання, яке відбудеться 9 березня у Донецьку. Вона плянує виступити з останнім словом.   (УНІАН‚ „День“) 

Папа зустрівся з представниками УГКЦ

РИМ. – 5 березня Папа Франциск зустрівся з членами Синоду Української Греко-Католицької Церкви на чолі з предстоятелем Святославом. Зустріч відбулася на спогадування сумної річниці 70-річчя Львівського псевдособору 1946 року, щоб засвідчити єдність УГКЦ з Ватиканом. Статус УГКЦ, яка підпорядковується Ватиканові, але дотримується переважно східнього обряду, залишається гострою темою у відносинах Римо-Католицької і Російської Православної Церков. (Бі-Бі-Сі)

Українка отримала наукову премію 

БЕРЛІН. – 3 березня українському професорові Марині Родніній вручили найпрестижнішу наукову премію ім. Ґотфріда-Вільгельма Лейбніца у розмірі 2.5 млн. евро. Киянка М. Родніна з 1990 року здійснює наукову діяльність на базі дослідницьких інституцій Німеччини. З 2008 року вона очолює Інститут ім. Макса Планка з біофізичної хемії у Ґитінґені. Премію присуджує Німецьке науково-дослідне співтовариство за видатні наукові досягнення вченим, що працюють у Німеччині. Це найбільша премія у світі за наукові досягнення. Щоправда, лавреати не можуть витрачати ці гроші на особисті потреби: вони зобов’язані протягом семи років витратити їх на фінансування науково-дослідних проєктів. У виборі цих проєктів їм надається повна свобода. (Посольство України у Німеччині)

Посольство вимагає пояснень 

ПАРИЖ. – 2 березня Посол України у Франції Олег Шамшур зажадав від голови французького реґіону Прованс-Альпи-Лазуровий Берег та голови метрополії Ніцца-Лазуровий Берег Крістіана Естрозі публічних пояснень щодо його заяви про приналежність кримської Ялти до Росії. Франція від самого початку окупації півострова була на передовій лінії дипломатичних зусиль щодо підтримки національного суверенітету і територіяльної цілісности України‚ але посадник великого міста, голова одного з французьких реґіонів виступив з ініціятивами, які суперечать позиції міжнародного співтовариства, Франції та здоровому глузду. („Укрінформ“)

Вивезли трупи росіян

ДОНЕЦЬК. – З моргу обласної клінічної лікарні до Російської Федерації 4 березня вивезено тіла 15 російських військовослужбовців, які загинули на Донбасі. У зв’язку із небажанням брати участь у бойових діях продовжуються випадки дезертирства особового складу з’єднань і частин Росії. Зокрема, 5 березня двоє військовослужбовців 5-ої окремої мотострілецької бриґади в Донецьку самовільно залишили місце служби і зброю та виїхали до Росії. („Українська правда“)

Терористів очолює російський генерал

КИЇВ. – Головне управління розвідки Міністерства оборони України продовжує збирати факти про участь кадрових офіцерів Росії у військових злочинах на тимчасово окупованих територіях Донбасу. У розвідці встановили, що на посаді командира 3-ої окремої бриґади у Горлівці перебуває кадровий генерал російської армії, генерал-майор Ігор Тимофєєв (прізвище прикриття – Соколов). До прибуття на тимчасово окуповані території України він командував 33-ою окремою мотострілецькою бриґадою у Майкопі, Республіка Адиґея. („Укрінформ“)

Створено нову інтернет-сторінку

КИЇВ. – 4 березня Міністерство закордонних справ України та Український кризовий медіа-центр представили нову інтернет-сторінку Постійного представництва України при ООН під доменним ім’ям www.ukraineun.org. Метою новації є висвітлення діяльности України як непостійного члена Ради Безпеки ООН на період 2016-2017 років. Завдяки сучасній навіґації та зручному інтерфейсу ресурс став більш функціональним. На сторінці публікуватимуться виступи української делеґації та основні документи Ради Безпеки ООН‚ новини Постійного представництва разом з фотографіями та відеосюжетами. Генадій Курочка, член правління Українського кризового медіа-центру‚ сказав: „Протягом останніх двох років ми плідно співпрацювали з Представництвом України при ООН і у 2014 році спільно здійснили потужний проєкт „UN Hundred“ під час Генеральної Асамблеї ООН, а у 2015 році – „UN Hundred. Crimea Challenge“. Ми вважаємо, що створення нової сторінки представництва є важливим саме сьогодні, коли наша держава має можливість впливати на ґльобальні процеси в світі в статусі непостійного члена Ради Безпеки ООН“. (Міністерство закордонних справ України)

Президент вручив Національну премію

КИЇВ. – Президент Петро Порошенко 3 березня вручив Національну премію України ім. Тараса Шевченка її лавреатам. Церемонія відбулася в Національному музеї Т. Шевченка. Лавреатами стали п’ять мистців: дисидент і публіцист Левко Лук’яненко, балетмайстер Раду Поклітару, співачка Анжеліна Швачка, художник Михайло Гуйда, кінорежисер Олег Сенцов, засуджений російською владою до 20 років ув’язнення суворого режиму. За роки існування Шевченківської премії її лавреатами стали 616 осіб і 10 колективів. Розмір нагороди у 2015 році складав 240 тис. грн. („Укрінформ“)

Книжки не пустили на виставку 

КИЇВ. – XXIII Мінська міжнародна книжкова виставка-ярмарок закінчилася 14 лютого, але 10 лютого – за кілька годин до відкриття виставки – білоруські митники перекрили шлях для 175 українських видань. На національній виставці України третина площі була віддана під альбоми й видання з історії та етнографії України, ще третина – російськомовні спеціялізовані медичні видання, решта – російськомовні видання для дітей російських авторів. (Бі-Бі-Сі)

Жінок носили на руках

ХАРКІВ. – Рекорд щодо кількости жінок, одночасно піднятих чоловіками на руки, встановлено 14 лютого в центрі Харкова. У заході взяли участь 226 пар віком від 16 до 43 років. За умовами жюрі, спочатку необхідно було підняти жінок і протримати їх на руках не менше 30 секунд, з чим впоралися всі без винятку. Потім почалося змагання на найвитривалішу пару. Переміг студент Національної академії цивільного захисту, який тримав улюблену дівчину понад 37 хвилин. Рекорд зареєструвала керівник реєстру Національних рекордів України Лана Вєтрова. У Запоріжжі місцева команда екстремалів провела стрибки з аркового мосту. У ній взяли участь сім пар із Запоріжжя, Києва та Кривого Рогу. Висота аркового мосту – 40 метрів. („Укрінформ“, Радіо „Свобода“)

Домовилися з Іраном

КИЇВ. – Україна та Іран з березня підписали Меморандум про взаєморозуміння, що визначає всі напрямки торговельно-економічної співпраці між двома країнами‚ зокрема розширення номенклятури взаємного постачання сільськогосподарської продукції, створення спільного комітету з інвестицій‚ розвитку співпраці в авіяційній галузі‚ зокрема у поставках транспортних літаків АН-178. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.