8 березня, 2016

Україна за тиждень

В Україні вшанували пам’ять Нємцова

КИЇВ. – 27 лютого у Києві та Одесі вшанували пам’ять російського опозиціонера Бориса Нємцова, який був убитий рік тому в центрі Москви. На головній площі Києва зібралося понад 300 осіб, в Одесі кілька десятків людей прийшли до будівлі Генерального консульства Російської Федерації. Кияни прийшли під стелу Незалежности з квітами та лямпадками, принесли плякати з закликами припинити політичні репресії в Росії. Президент України Петро Порошенко у своєму Твіттері зазначив: „Україна також вшановує пам’ять Бориса Нємцова. Відкритий і рішучий, справжній борець за свободу“. Раніше активісти пікетували Посольство Росії в Україні. (УНІАН) 

Готують питання про мову

КИЇВ. – Українська мова є принциповим елементом національної безпеки, а отже держава повинна мати зважену та ефективну мовну політику. Такої спільної думки дійшли депутати, посадовці, експерти та громадські діячі, які взяли участь у слуханнях „Українська мова в контексті евроінтеґрації: виклики і відповіді“, які провів 19 лютого комітет Верховної Ради з евроінтеґрації. Учасники говорили про проблеми української мови: від засилля російської мови у владі до дефіциту українського медійного та кінопродукту та навіть про відсутність міжнародних стандартів щодо викладання української мови як чужоземної. Як розв’язати ці проблеми, йтиметься на парляментських слуханнях щодо розвитку української мови, які плянують провести навесні цього року. (Радіо „Свобода“)

Яценюк готовий до відставки

КИЇВ. – 26 лютого Прем’єр-міністер України Арсеній Яценюк сказав Президентові України Петрові Порошенкові, що тому доведеться зформувати новий уряд, якщо не задовольняє нинішній прем’єр. Наразі в Адміністрації президента цю заяву не коментували. (Радіо „Свобода“)

Москва себе загнала в кут

КИЇВ. – Офіційна Москва все глибше занурюється у трясовину власної брехні і пропаґанди. Міністер закордонних справ Сергій Лавров заявив 10 лютого, що „кримський референдум“ довелося проводити у прискорені терміни нібито через „військову загрозу“ з боку Києва. „У нас запитують, чому ми його провели за один тиждень. Ми відповідаємо, що була пряма військова загроза: бандити мчали на поїздах зі зброєю в руках з наміром викорчувати звідти росіян“, – сказав він. Отже, він підтвердив, що саме Москва навесні 2014 року провела на території сусідньої держави якийсь „референдум“, за результатами якого силою відібрала в України Крим. Київ і Захід не визнають анексію, Росію називають злодієм і вимагають повернути півострів законному власникові. (Радіо „Свобода“)

Чехи підтримують Савченко

ПРАГА. – 26 лютого провідник чеської опозиції, голова партії „TOP 09“ Мірослав Калоусек виступив за звільнення Надії Савченко, демонструючи свою позицію не тільки словами, а й значком з її портретом на жовто-блакитному тлі, який він носить на лацкані піджака. Політик уточнив: „Усі 26 депутатів парляменту Чехії від нашої партії наполягають на тому, щоб Н. Савченко звільнили, тому що вона невинувата“. Він також зазначив, що низка чеських політиків приєдналась до ланцюгового голодування на підтримку Н. Савченко. Чеська Республіка – одна з багатьох країн Евросоюзу, які приєднались до ланцюгового голодування – загальноевропейської акції на знак солідарності з Н. Савченко. („Укрінформ“)

Рівне і Кострома вже не дружать 

РІВНЕ. – 25 лютого депутати міської ради на сесії проголосували за те, щоб розірвати угоду, за якою російська Кострома вважалася містом-побратимом Рівного. У Костромі базується 331-ий ґвардійський парашутно-десантний полк, військовослужбовці якого були виявлені в Донецькій та Луганській областях, брали участь у бойових діях поблизу Амвросіївки, Дзеркального та Станиці Луганської. (Євген Цимбалюк)

Cтуденти УКУ звернулися до Папи

ЛЬВІВ. – Конференція студентів Українського Католицького Університету (це найвищий орган студентського самоврядування) 19 лютого звернулася з відкритим листом до Папи Римського та запросила його відвідати Україну, зустрітися з українською молоддю. Звернення розміщено в інтернеті, щоб під ним могли підписуватися люди зі всієї України, незалежно від місця проживання чи віросповідання. (Відділ інформації УКУ)

Затримали контрабанду наркотиків

ЛУЦЬК. – Служба безпеки України 27 лютого викрила двох жителів Рівненщини, які контрабандою намагалися ввезти до України велику партію наркотичного засобу псевдоефедрину. У зоні митної контролі пункту пропуску „Устилуг“ Володимир-Волинської митниці співробітники СБУ спільно з митниками та прикордонниками виявили в автобусі міжнародного сполучення 11,200 піґулок медичних препаратів загальною вагою майже шість кілограмів. Вони були заховані в коробках з пральним порошком. Під час одержання посилки правоохоронці затримали наркоділків, причетних до контрабанди псевдоефедрину. (Прес-центр СБУ)

Острозькій академії – 440 років 

КИЇВ. – Верховна Рада України прийняла 2 лютого постанову про урочисте відзначення на державному рівні у 2016 році 440-річчя з часу заснування першого вищого навчального закладу України та Східньої Европи – Острозької слов’яно-греко-латинської академії (нині – Національний університет „Острозька академія“) з метою консолідації та розвитку історичної свідомости українського народу, збереження національної пам’яті та належного відзначення і вшанування пам’ятних дат і ювілеїв. (Відділ зв’язків з громадськістю Острозької академії)

Гімнастки здобули нагороди

ЕСПОО, Фінляндія. – Українська гімнастка Ганна Різатдінова 28 лютого здобула у вправі з обручем другу золоту медалю у заключний день першого етапу Чаші світу з художньої гімнастики. Загалом вона має п’ять нагород – дві золоті (обруч, стрічка), одна срібна (булави) і дві бронзові (м’яч, багатоборство). Бронзові нагороди також виграли українські гімнастки в групових вправах. У фіналі Г. Різатдінова випередила дворазову чемпіонку світу росіянку Олександру Солдатову і Ен Чжей Сон з Республіки Корея. („Укрінформ“)

Українців не пустили до США 

ПАРИЖ. – 22 українців, які прямували до США через Францію, повернули назад через візові проблеми, інформує Посольство України у Франції. Служба громадянства та іміґрації США на паризькому міжнародному летовищі „Руасі-Шарль де Ґоль“ скасувала візи групі туристів з України, які прямували транзитним авіорейсом через Париж до Маямі для подорожі кораблем. Консул України у Франції Микола Собко пояснив‚ що навіть американські дипломати, акредитовані у Франції, не мають жодного впливу на рішення іміґраційної служби США. Втрати українських туристів від такого несподіваного кроку становлять від 4,000-6,000 дол. на одну особу. У Посольстві США в Україні повідомили, що з’ясовують ситуацію. („Укрінформ“)

„Шахтар“ гратиме з „Андерлехтом“

НЬЙОН, Швайцарія. – Футболісти донецького „Шахтаря“ зустрінуться з бельгійським „Андерлехтом“ в 1/8 фіналу Ліґи Европи УЕФА (Союзу футбольних асоціяцій Европи). Так вирішило жеребкування, яке відбулося 26 лютого. Першу гру 10 березня „Шахтар“ проведе вдома, гру-відповідь – 17 березня в Бельгії. Фінал Ліґи Европи відбудеться 18 травня на арені „Санкт-Якоб Парк“ у Базелі. („Укрінформ“)

Підняли прапор на найвищий вулкан

САНТЯҐО, Чіле. – Українські альпіністи 26 лютого підняли національний прапор на вершині найвищого вулкана світу – Огос-дель-Саладо в Андах. Команда в складі Олександра Оришка, Дениса Пєскова, Юрія Гаврилюка та Андрія Єрко піднялася на висоту 6,872 метрів. Альпіністи з 27 січня перебували у складі національної експедиції „Прапор України на найвищих вершинах континентів світу“, яка передбачала підйом на найвищу вершину Південної Америки – гору Аконкаґуа і найвищий вулкан світу Оґос-дель-Саладо. Завершилася експедиція 3 березня. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.