28 квітня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Загинув співробітник ОБСЕ

ПРИШИБ, Луганська область. – 23 квітня Спеціяльна моніторинґова місія (СММ) Організації безпеки і співробітництва у Европі (ОБСЕ) повідомила, що під час патрулювання в районі контрольованого угрупованням „ЛНР“ населеного пункту Пришиб на міні підірвався автомобіль. Загинув громадянин США Джозеф Стовн‚ також було контужено громадянку Німеччини Іву Ґнелін. Міністерство закордонних справ України заявило: „Розглядаємо серйозний інцидент, що стався на території контрольованій підтримуваними Росією незаконними збройними формуваннями як підтвердження спроб Москви та її маріонеток залякати спостерігачів ОБСЕ, звести нанівець зусилля України та СММ щодо стабілізації ситуації на лінії розмежування“. (Радіо Свобода)

Перевіряють деклярації провідників

КИЇВ. – 24 квітня Національне аґентство з питань запобігання корупції (НАЗК) почало перевірку деклярацій за 2016 рік президента, прем’єра і членів уряду. Початок перевірок нових деклярацій не скасовує перевірку всіх деклярацій за 2015 рік. НАЗК почало повну перевірку деклярацій за 2015 рік п’яти урядовців з Одеси‚ Києва‚ Львова та Старокостянтинова. („Українська правда“)

У Харкові провели „Ніч енерґетики“ 

ХАРКІВ. – 24 квітня всеукраїнський молодіжний проєкт „Ніч енерґетики“ розпочато у Харкові з ініціятиви Національної енерґетичної компанії „Укренерґо“. „Мета проєкту, – повідомила голова обласної державної адміністрації Юлія Світлична, – створення інкубатора ідей для іновацій в електроенерґетиці, підготовка фахівців та розробка проєктів для забезпечення енерґетичної незалежности України“. 400 молодих учасників проєкту прослухали дев’ять годин лекцій, на яких експерти галузі та підприємці розповіли про нові технології у електроенерґетиці, надали поради із використання та розвитку знань та навичок для побудови кар’єри у цій галузі. („Укрінформ“)

Співачку не пустили в Україну 

КОНОТОП, Сумська область. – 23 квітня російській співачці Лоліті Мілявській на кордоні заборонили в’їзд в Україну на три роки через порушення нею українського законодавства та відвідини окупованого Криму через закриті пункти пропуску. („Укрінформ“)

Японія допомогла Україні 

КИЇВ. – 22 квітня уряд Японії за програмою Офіційної допомоги з метою розвитку надав Україні шість сучасних ендоскопічних систем, які будуть доправлені в обласні клінічні лікарні. Надання ґранту було узгоджене в 2014 році між урядом Японії та урядом України як позапроєктна допомога. Після ретельного вивчення потреб охорони здоров’я надано прохання на шість ендоскопічних систем та вісім цифрових рентґенівських комплексів для встановлення в обласних лікарнях Житомирської, Волинської, Київської, Рівненської, Чернігівської та Дніпропетровської областей. Загальна вартість допомоги, наданої Японією, становить близько 3 млн. дол. („Укрінформ“)

Провели фестиваль духовної пісні

ТЕРНОПІЛЬ. – У міжнародному фестивалі-конкурсі духовної пісні „Я там, де є благословення“, що завершився 23 квітня у Тернополі, взяли участь понад 600 виконавців. Виконавці з різних країн виступали в обласному музично-драматичному театрі, місцевій філармонії, Українському домі „Перемога“. Фестиваль завершився великим ґала-концертом. („Укрінформ“)

Хочуть продати Леніна 

КОРЖІ, Київська область. – Пам’ятник Ленінові, який у селі демонтували 2016 року, місцеві мешканці хочуть продати, щоб за отримані гроші добудувати куполи і дах церкви або витратити на вирішення соціяльних проблем. (ВВС)

Порошенко радився з Тілерсоном

КИЇВ. – 23 квітня Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Державним секретарем США Рексом Тілерсоном. П. Порошенко висловив співчуття рідним та близьким Джозефа Стовна, американського члена Спеціяльної моніторинґової місії ОБСЕ, який загинув на окупованій території. Він запропонував активізувати розгляд питання про розміщення на Донбасі міжнародного миротворчого континґенту під егідою ООН. Співрозмовники обговорили підсумки телефонної розмови у Нормандському форматі 18 квітня та результати американсько-російських переговорів у Москві 12 квітня. П. Порошенко висловив вдячність за тверду та непохитну позицію США на підтримку України за принципом „Нічого про Україну без України“. Сторони висловили занепокоєння у зв’язку з небезпечним розвитком ситуації на Донбасі і відзначили важливість виконання Росією Мінських домовленостей, передусім їх безпекових елементів. Було обговорено питання зміцнення стратегічного партнерства між Україною та США та графік двосторонніх контактів, у тому числі на найвищому рівні. (Офіційне представництво Президента України)

Українка перемогла у конкурсі 

ДЕЛІ, Індія. – 22 квітня відбувся фінал конкурсу „Supermodel International“, на якому перше місце посіла українка Олена Сподинюк, яка стала Міжнародною супермоделлю 2017 року. У конкурсі брали участь 40 дівчат з різних країн. Однією з благодійних місій конкурсу стала ідея боротьби з насильством над жінками. („Укрінформ“)

Юні піяністи вийшли у фінал

БРЮСЕЛЬ. – 23 квітня відбувся міжнародний конкурс юних піяністів „Merci Maestro!“. У конкурсі взяли участь 97 дітей з багатьох країн Европи та світу. Конкурс відкриває двері для починаючих виконавців до европейської музичної спільноти. Українських учасників було 18 і чотири з них стали фіналістами. Організатор та художній керівник конкурсу Наталія Чепуренко, яка проживає у Бельгії, заснувала у Брюселі музичну школу ім. Петра Чайковського. Упродовж тижня учасники конкурсу проживали у бельгійських сім’ях, відвідали міста Бельгії, а також сусідні країни Евросоюзу. („Укрінформ“)

Нескорені поїдуть до Канади

КИЇВ. – 23 квітня у Києві оголосили імена 30 учасників збірної України, які візьмуть участь у „Іграх Нескорених“ у Канаді. До національної команди увійшло 18 ветеранів та 12 дійсних військових. З 15 учасників збірної за підсумками відбору сформують основний склад, який змагатиметься восени на іграх в Торонто, а ще 15 утворять резерв. „Ігри нескорених“ – це міжнародні змагання військовослужбовців та ветеранів, які зазнали травм або захворювань під час або внаслідок виконання службового обов’язку. У Києві вони змагалися з легкої атлетики, веслування на тренажерах, велоспорту на шосе, паверліфтинґу, плавання та стрільби з лука. (ВВС)

Сміття вивозитимуть зі Львова 

ЛЬВІВ. – У Кабінеті міністрів 24 квітня заявили, що знайшли вирішення проблеми вживання сміття, що утворюється на території Львова. За даними міської ради, щодня утворюється до 700 тонн сміття. Його вивозитимуть до інших міст области, поки міська рада не ухвалить рішення щодо цього питання. Документ про це підписали 21 квітня у присутності голови обласної адміністрації, обласної ради та міських рад Львівщини. (ВВС)

Знайшли тисячі світлин

КРИВОРІВНЯ‚ Івано-Франківська область. – Фотоархів народної художниці Параски Плитки-Горицвіт виявили художниця Інґа Леві, кінооператор Максим Руденко і Катерина Бучацька в гуцульському селі. Скриньку‚ у якій були 4,000 неґативів‚ знайшли під ліжком. Мисткиня знімала пейзажі, портрети людей і свята. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.