21 квітня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Українці прийшли до храмів

КИЇВ. – У всіх реґіонах України в ніч з 15 на 16 квітня відбулися великодні богослужіння у понад 15.6 тис. культових споруд, участь у цих заходах взяли понад 7.8 млн. осіб. Найчисленніші відправи відбулися у Дніпропетровській, Львівській, Тернопільській та Одеській областях. Безпеку і порядок під час Великодніх богослужінь забезпечували 22.7 тис. поліцаїв та 730 військовослужбовців Національної ґвардії України. („Укрінформ“)

Молилися за воїнів 

ЛЬВІВ. – На Личаківському кладовищі 16 квітня провели поминальну молитву за загиблими воїнами. Опісля відбувся Молебень за одужання поранених бійців. Молитву за душі загиблих відмовив голова Центру військового капелянства Львівської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви, настоятель ґарнізонного храму свв. апостолів Петра і Павла, о. Степан Сус. Для бійців, котрі перебувають на лікуванні у військовому шпиталі, капеляни освятили паски, котрі привезли до шпиталю добровольці і родичі поранених. („День“)

Незаконно затримано громадян України 

КИЇВ. – В Україні обурені постійним нарощуванням російською окупаційною владою практики політичних репресій і переслідувань щодо етнічних спільнот, зокрема кримських татар, на тимчасово окупованій території Криму. 13 квітня в Бахчисараї з застосуванням сили затримано вісім громадян України кримськотатарського походження. Сейдамета Мустафаєва і Мідата Муждабаєва, житло яких було обшукане, звинувачують в публічній демонстрації національно символіки‚ ще шістьох громадян, які стали свідками незаконних обшуків, звинувачують у проведенні демонстрації. Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з черговими порушеннями прав людини і вимагає від російської сторони негайно звільнити затриманих. (Міністерство закордонних справ України)

Надія Савченко очолила нову партію 

КИЇВ. – Народний депутат України Надія Савченко (позафракційна) очолила партію „Наступ“, яку після цього перейменували у „Громадську плятформу Надії Савченко“. Про це сама Н. Савченко повідомила 14 квітня. За її словами, метою партії буде „зміна політичної системи“. До керівних органів партії увійшли всі її помічники. Н. Савченко минулого року виключили з фракції „Батьківщини“, вона вийшла і з складу партії. Загалом в Україні зараз 352 партії. (Радіо Свобода) 

Померли ув’язнені в ізоляторі

КИЇВ. – 14 квітня помер побитий колишнім бійцем батальйону „Торнадо“ Іллею Холодом у Лук’янівському слідчому ізоляторі Сергій Матвеєв. 12 квітня І. Холод під час прогулянки побив свого сусіда по камері. Смерть С. Матвєєва стала четвертою впродовж останнього тижня в слідчому ізоляторі. Про це повідомив начальник медичної служби ізолятора Ігор Письменний. Один ув’язнений помер від туберкульози, ще два – від гострої серцевої недостатности. („Укрінформ“)

„Беркутівці“ втекли з України

КИЇВ. – 15 квітня звільнений з-під варти Апеляційним судом Києва колишній боєць харківського підрозділу „Беркут“ Віталій Гончаренко та колишні бійці Олександер Костюк, Владислав Мастега, Артем Войлоков покинули Україну, після чого заявили, що у 2013-2014 роках вони виконували свій конституційний обов’язок і перебувати в Україні їм небезпечно. 6 квітня Апеляційний суд звільнив з-під варти В. Гончаренка, підозрюваного у вбивстві трьох людей 18 лютого 2014 року під час Евромайдану. Усіх чотирьох затримали у червні 2016 року в Харкові. У 2014 році після звільнення з-під арешту за рішенням суду до Росії втік командир „Беркуту“ Дмитро Садовник, підозрюваний у співучасті в масових вбивствах на Майдані. (BBC)

Помер побитий рабин

ЄРУСАЛИМ. – 16 квітня в Ізраїлі помер 64-річний рабин руху „Хабад“ Менахем-Мендель Дейч, якого було жорстоко побито на двірці Житомира. Напад на рабина стався в ніч на 7 жовтня 2016 року – через два дні після його приїзду в Україну. Його доставили в місцеву лікарню з черепно-мозковою травмою, а потім після операції відправили на лікування в Ізраїль. Правоохоронці затримали двох чоловіків 21 і 40 років, а також двох дівчат 13 і 16 років, які скоїли розбійний напад. Головний рабин Житомира і західної України Шломо Вільгельм оприлюднив офіційну заяву про відсутність антисемітських ознак цієї атаки. („День“)

Не братимуть дітей до інтернатів 

КИЇВ. – З 1 вересня Міністерство освіти має намір припинити без крайньої необхідности приймати до інтернатів дітей, які мають батьків. Про це повідомив 15 квітня Міністер соціяльної політики Андрій Рева. За його словами, кількість дітей в інтернатах України поволі зростає: якщо в 2000 році там містилося понад 99 тис. дітей, то зараз – 106 тис. Тоді сиріт з них було 40 відс., а зараз 92 відс. мають батьків. Мова йде про заборону на влаштування в інтернати дітей до трьох років за заявою батьків, крім випадків, коли необхідна невідкладна допомога. Кількість дітей-сиріт в Україні протягом останніх 15 років стабільно утримується в межах 90-104 тис. осіб. („Дзеркало тижня“) 

Україна продасть кукурудзу Кенії

КИЇВ. – 14 квітня українські компанії отримали право безмитного експорту до Кенії зерна жовтої (кормової) кукурудзи до 30 серпня 2017 року в обсязі 363 тис. тонн. 22 компанії Кенії мають право безмитного імпорту кукурудзи. Імпортована в Кенію кукурудза має відповідати стандартам Европейського Союзу. („Укрінформ“)

Вивозять крадене вугілля 

КИЇВ. – Бойовики налагоджують торгівлю продукцією „націоналізованих“ на Донбасі підприємств. Для того, щоб потім українські метал і вугілля йшли до Росії й по всьому світу, компанії оформлюють на невизнаних територіях. Для компаній, які зареєстровані на невизнаних територіях, це може бути зручно через закритість від зовнішніх ринків. Доки Росія намагається дириґувати окупованими територіями, щоб приховати свою присутність, українські власники відібраних підприємств включилися в боротьбу за втрачене майно. Угруповання „ДНР“ і „ЛНР“ включені у міжнародні санкційні списки. Тож будь-які економічні зв’язки з ними вважаються злочином. Зараз юристи розсилають листи-попередження потенційним споживачам донецького вугілля. У Донецьку і Луганську бойовики захопили останнє українське підприємство на непідконтрольних територіях: підрозділи „Укрзалізниці“‚ звідки підуть вагони з вугіллям і металом експропрійованих заводів і шахт. (Радіо Свобода‚ „Донбас.Реалії“)

Звільнено прокурора Дмитра Суса

КИЇВ. – 14 квітня Генеральний прокурор України Юрій Луценко звільнив з посади заступника начальника департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Дмитра Суса. Причиною звільнення стало порушення прокурорської етики, зокрема наведені у податковій деклярації невірні дані. Раніше повідомлялося, що Ю. Луценко за брехню в деклярації та в анкеті оголосив догану Д. Сусові. (УНІАН)

Вийшли на захист тварин 

КИЇВ. – 15 квітня, у Всесвітній день цирку, у Києві близько 300 активістів з плякатами у руках вимагали припинити використовування тварин у циркових виставах. До акції долучилися українські музиканти та співаки. Вони просили народних депутатів підтримати законопроєкт про заборону тварин у цирках через жорстоке навчання та жахливі умови утримання звірів. („Українська правда“)

Коментарі закриті.