14 квітня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Пошкодили меморіяльні дошки 

ПОЛТАВА. – У ніч на 8 квітня невідомі розбили три меморіяльні дошки – дві на честь загиблих бійців та на честь Симона Петлюри. Правоохоронці звернулися до місцевих жителів, які могли бути свідками цих подій, з проханням надати інформацію про них. (ВВС)

Засудили вояків „Торнадо“ 

КИЇВ. – 7 квітня Оболонський районний суд Києва засудив колишнього командира розформованого підрозділу „Торнадо“ Міністерства внутрішніх справ у Луганській області Руслана Онищенка, його заступника Миколу Цукура та ще шістьох співробітників підрозділу до позбавлення волі від п’яти до 11 років. У червні 2015 року їх заарештували за створення злочинної організації, викрадення, ґвалтування і катування. Розформували „Торнадо“ у 2015 році. (ВВС)

„Ryanair“ починає літати 

ЛЬВІВ. – Найбільший авіоперевізник дешевих перелетів „Ryanair“ оголосив 7 квітня про відкриття авіомаршруту „Львів-Берлін“ з вересня, замість оглошеного раніше початку в жовтні. Таке рішення зумовлене великим попитом з боку українських туристів. 15 березня „Ryanair“ почав продаж квитків з Києва та Львова. З Києва „Ryanair“ літатиме у Лондон, Манчестер, Стокгольм і Айндговен, зі Львова – до Айндговену, Лондону, Берліну, Вроцлава, Мемінґену, Кракова та Будапешту. (ВВС)

У Фінляндії вилучили журнал 

ГЕЛЬСІНКІ. – 8 квітня фінська державна залізнична компанія „VR“ вирішила вилучити увесь тираж журналу „Allegro“ через рекляму туристичних поїздок в окупований Крим. Журнал призначений для пасажирів швидкісних поїздів „Allegro“, що курсують між Гельсінкі та Санкт-Петербурґом. В свіжому числі журналу фінською, англійською та російською мовами реклямовано поїздки в Крим під заголовком: „Знову в Крим!“. („Українська правда“)

Перемогли українські боксери

ОКСОН-ГІЛ‚ Мериленд. – 9 квітня одразу троє українських боксерів здобули перемогу на вечорі боксу в американському місті Оксон-Гіл. Олександер Усик захистив титул чемпіона світу з боксу за версією WBO у першій важкій вазі в бою проти американця Майкла Гантера. Василь Ломаченко захистив свій титул чемпіона світу за версією WBO у другій напівлегкій вазі в бою проти американця Джейсона Соси. Переможець Олімпійських ігор з боксу, напівважковаговик Олександер Гвоздик здобув перемогу в бою за звання чемпіона Північної Америки за версією NABF у напівважкій вазі з кубинцем Юнієскі Ґонзалезом. („Чемпіон“)

Виступили проти заборони абортів

КИЇВ. – Під будівлею Верховної Ради 8 квітня відбулась акція протесту проти зареєстрованого законопроєкту про заборону абортів. Учасниці акції прийшли до парляменту з гаслами „Моє тіло – моє діло“, „Право на життя має людина, а не ембріон“, „Демократія – вибір“ та іншими, влаштували концерт з барабанами. („Укрінформ“)

США стали на захист бібліотеки 

ВАШІНҐТОН. – 7 квітня США на засіданні Постійної ради Організації безпеки і співробітництва у Европі (ОБСЕ) тимчасово повірена у справа США при ОБСЕ Кейт Бернс висловила вимогу до Росії припинити політично вмотивовані переслідування Бібліотеки української літератури в Москві та її керівника Наталії Шаріної, яка залишається під домашнім арештом. Судовий процес над нею, який розпочався в листопаді 2016 року, продовжує затягуватися, проти неї висуваються нові звинувачення. „Ми закликаємо Росію негайно звільнити Шаріну, зняти всі звинувачення проти неї й дозволити вільне функціонування Бібліотеки української літератури в Москві“, – заявила К. Бернс. („Укрінформ“)

Затверджено програму співпраці з НАТО 

КИЇВ. – 8 квітня Президент України Петро Порошенко підписав указ „Про затвердження Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО на 2017 рік“. Програма включає заходи для проведення реформ в усіх важливих сферах функціонування держави: від сектору безпеки і оборони до ключових соціяльно-політичних та правових реформ, боротьби з корупцією та децентралізації. Метою цих перетворень є наближення України до стандартів НАТО. Координацію роботи з виконання програми покладено на Кабінет міністрів України. (Радіо Свобода)

Сепаратисти приховують заручників 

КИЇВ. – 7 квітня Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, що є також уповноваженою президента України з питань мирного вреґулювання на Донбасі і представником України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи, повідомила, що представники окремих районів Донецької та Луганської областей підтверджують місця перебування лише 50 заручників зі 121, заявлених українською стороною. Українська сторона знає місця перебування 70 з цих заручників, серед яких і цивільні, і військові. Сепаратисти вимагають передати їм близько 600 осіб, серед яких є непричетні до конфлікту на Донбасі, скоїли надважкі злочини проти України і не потрапляють під амнестію. (Радіо Свобода)

Україна підтримує Грузію

КИЇВ. – Міністерство закордонних справ України 10 квітня засудило проведення року в Цхінвальському реґіоні (Південна Осетія, Грузія) російським окупаційним режимом так званих „виборів президента“ і „референдуму щодо перейменування цього реґіону Грузії на „республіку Південна Осетія-держава Аланія“. Такі незаконні дії, поряд із проведенням 12 березня року так званих „парляментських виборів“ в окупованому Абхазькому реґіоні Грузії, є грубим порушенням міжнародного права і складовим елементом неоімперської політики Росії, спрямованої на дестабілізацію та підкорення держав Східної Европи. (Міністерство закордонних справ України)

Українці можуть відвідати 30 країн без віз

КИЇВ. – 6 квітня у Европарляменті повідомили, з якими країнами Евросоюзу і Шенґенської зони діятиме безвізовий режим для українців у зв’язку із скасуванням для України візового режиму з ЕС. Українці, які є власникам біометричних пашпортів, зможуть в’їхати до ЕС без віз на 90 днів з метою туризму, відвідування родичів або друзів, з метою підприємництва, але не для роботи. Скасування віз стосуватиметься 30 країн ЕС за винятком Ірляндії та Великої Британії, а також Ісляндії, Ліхтенштайну, Норвегії та Швайцарії, які не є членами ЕС, але входять до Шенґенської зони. („Укрінформ“)

З банку зникли 16 млрд. грн. 

КИЇВ. – В останню ніч перед націоналізацією у „Приватбанку“ провели „шахрайські операції“ на суму понад 16 млрд. грн. Про це заявила 10 квітня голова Національного банку Валерія Гонтарева. Гроші були видані командою олігархів пов’язаним з банком особам. Україна робитиме кроки, щоб повернути ці гроші. У банку обслуговують понад 20 млн. українців. (ВВС)

Продовжили надзвичайний стан

КИЇВ. – Кабінет міністрів 12 квітня на місяць продовжив надзвичайний стан у енерґетиці для стабільного енерґопостачання споживачів. Прем’єр Володимир Гройсман не уточнив, на який термін продовжили дію надзвичайних заходів. Надзвичайний стан в електроенерґетиці ухвалили 15 лютого через бльокування поставок антрациту з Донбасу, запасів якого вистачить для роботи енерґосистеми на 40 діб. Відключення електроенерґії через дефіцит антрациту можуть торкнутися Харківської, Дніпропетровської, Київської, Чернігівської, Запорізької, Сумської та Черкаської областей. (ВВС)

Коментарі закриті.