25 лютого, 2016

Україна за тиждень

Активісти вийшли на Майдан

КИЇВ. – 20 лютого активісти встановили великий намет на Майдані Незалежности та зайняли перепокій готелю „Козацький“. 21 лютого наметів на площі стало більше. Активісти назвалися „Революційними правими силами“. Серед їхніх вимог: звільнення уряду та голови Національного банку, обрання нового прем’єр-міністра шляхом громадського обговорення у триденний термін, заборона підвищення тарифів на житло, визнання Мінських угод антиконституційними та нелеґітимними, звільнення політичних в’язнів. Вночі до активістів приїздили представники Міністерства внутрішніх справ, а також командири кількох добровольчих батальйонів Національної Ґвардії і намагалися налагодити перемовини. Один з ініціяторів акції – командир батальйону ОУН Микола Коханівський заявив: „В час, коли держава нехтує своїми обов’язками, функцію очищення України від окупантів Добровольчий рух ОУН бере на себе“. Президент Петро Порошенко 22 лютого назвав події у центрі Києва у другу річницю розстрілів активістів силовиками на Майдані провокацією. (Бі-Бі-Сі)

Розпадається коаліція

КИЇВ. – 18 лютого Фракція партії „Самопоміч“ слідом за „Батьківщиною“ вирішила вийти з парляментської коаліції. Після виходу фракції „Самопоміч“ з коаліції у ній може нараховуватись менше ніж 226 депутатів, що за місяць дасть право президентові оголосити дочасні вибори. Причиною такого рішення депутати назвали відмову Верховної Ради відправити у відставку уряд Арсенія Яценюка 16 лютого, що у партії описали як змову між вищим керівництвом держави з однієї сторони та олігархами і підконтрольними їм силами в парляменті – з іншої. Попри вихід з коаліції, фракція пообіцяла підтримувати законопроєкти, які сприятимуть обороноздатності країни, европейській інтеґрації та зростанню добробуту людей. Прем’єр-міністер А. Яценюк оголосив про початок консультацій з керівником фракції Радикальної партії Олегом Ляшком про його входження до коаліції. Наступне пленарне засідання парляменту відбудеться 15 березня. (Бі-Бі-Сі)

Ухвалено антикорупційні закони

КИЇВ. – 18 лютого Верховна Рада України ухвалила чотири антикорупційні закони, які є передумовою візової лібералізації із Европейським Союзом. Президент Петро Порошенко називав цей день історичним. 19 лютого органи Европейського Союзу визначатимуть, коли питання щодо лібералізації візового режиму з Україною розглядатиметься Радою ЕС та Европарляментом. (Бі-Бі-Сі)

Шокін йде у відставку

КИЇВ. – Генеральний прокурор Віктор Шокін 19 лютого написав заяву про звільнення. Президент Петро Порошенко закликав В. Шокіна подати у відставку, оскільки його відомство не змогло заручитися довірою суспільства. 19 лютого Віце-президент США Джозеф Байден у телефонній розмові з П. Порошенком привітав його рішення про відставку В. Шокіна з посади Генерального прокурора України. Також Дж. Байден високо оцінив схвалення антикорупційного законодавства, на якому наполягає Міжнародний Валютний Фонд. (Бі-Бі-Сі, Радіо „Свобода“)

Мехіко повернуло корабель

КИЇВ. – 18 лютого компанія „Нафтогаз України“ повідомила, що в Мексиці вирішили повернути Україні унікальне судно „Титан-2“ компанії „Чорноморнафтогаз“, майно якої захопила після окупації півострова Росія. Це судно з 2003 року було в оренді компанії з Мехіко. Краново-монтажне судно „Титан-2“ розраховане на монтаж і демонтаж плавучих бурових плятформ та їхнє обслуговування. Рішення щодо подальшого використання „Титану-2“ має ухвалити уряд України. Після окупації Криму Росія захопила там майна українських власників на суму понад 1 млрд. дол. (Радіо „Свобода“)

Від ґрипи померли 319 осіб

КИЇВ. – 19 лютого Міністерство охорони здоров’я повідомило, що від ґрипи в Україні від початку епідемічного сезону (з вересня минулого року) померли 319 людей, зокрема п’ять дітей і дві вагітних жінки. За медичною допомогою своєчасно звернулася лише третина померлих. Усі померлі не мали щеплень проти ґрипи. Наприкінці січня в Україні оголосили епідемію ґрипи. Медики закликають людей вчасно звертатися по допомогу лікарів і не переносити хворобу на ногах. (Радіо „Свобода“)

Авт привезли менше

КИЇВ. – За 12 місяців 2015 року в Україну було ввезено в режимі імпорту 86,492 автотранспортних засоби або на 41 відс. менше, ніж роком раніше. Про це 19 лютого повідомили у „Укравтопромі“. Було завезено 62 тис. легкових автомобілів, імпорт яких незначно знизився. Комерційних і спецавтомобілів в минулому році імпортовано на 72 відс. менше показника 2014 року. Імпорт автобусів у 2015 році збільшився щодо попереднього року на 22 відс. У той же час з України на експорт було поставлено 1,060 авт, що в 3.1 рази менше, ніж в 2014 році. („Українська правда“)

Браконьєри вбили зубрів 

ВІННИЦЯ. – У Хмільницькому лісництві, у одному з останніх прихистків для зубрів в Україні, загинули 15 тварин. 30 січня поблизу села Трибухи велике стадо зубрів вийшло на лід і тварини потонули. Головною версією слідства є дії браконьєрів, але причетними можуть бути і місцеві селяни. Добровільно, без сильного стороннього впливу, зубри ніколи на кригу не вийшли б. Поліція відкрила кримінальну справу за статтею Кримінального кодексу про незаконне полювання, яка передбачає до п’яти років позбавлення волі. Місцеві мешканці вважають, що загибель зубрів могла статися внаслідок полювання чиновників напідпитку. (Бі-Бі-Сі)

Сергеєв залишається в США

КИЇВ. – Колишній Постійний представник України при ООН Посол Юрій Сергеєв почне викладати у Єльському університеті в США. 21 лютого він зазначив, що після звільнення у грудні 2015 року не отримав пропозицій від Міністерства закордонних справ України, тому вирішив вийти на пенсію і погодився на одне з багатьох отриманих запрошень – до Єльського університету. „Буду використовувати цю трибуну для донесення правди про Україну. Дякую всім, хто підтримував весь цей час. Залишаюся відданим вам усім“, – додав дипломат. („Укрінформ“)

Постраждали 580 тис. дітей

КИЇВ. – Війна Росії проти України глибоко вплинула на життя 580 тис. дітей, які мешкають на непідконтрольних урядом України територіях, а також тих, хто перебуває біля лінії фронту на сході України. Серед них 200 тис. (або кожен з трьох дітей) потребують психологічної допомоги. Такі дані надали 21 лютого в Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Джована Барберіс, голова ЮНІСЕФ в Україні‚ заявила: „В Україні зареєстровано понад 215 тис. внутрішньо переміщених дітей. Минулого року понад 20 дітей було вбито та 40 дітей отримали поранення, у тому числі 28 дітей були поранені або загинули через міни або вибухові предмети. ЮНІСЕФ закликає всі сторони конфлікту в Україні забезпечити безпечне переміщення та безперешкодний доступ для надання гуманітарної допомоги дітям“. („Укрінформ“)

На „Евробаченні“ співатиме Джамала

КИЇВ. – 21 лютого співачка Джамала перемогла у національному відборі на участь у пісенному конкурсі „Евробачення“, що цього року триватиме у Стокгольмі. Джамала виступатиме з власною композицією під назвою „1944“, присвяченою сталінському виселенню кримських татар 1944 року. Півфінали „Евробачення“ відбудуться 10 і 12 травня, фінал конкурсу – 14 травня. Минулого року напад Росії змусив Україну відмовитися від участи в конкурсі. (Радіо „Свобода“)

Коментарі закриті.