24 березня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Авдіївку обстрілюють танки

КИЇВ. – Бойовики застосовують важку артилерію на всіх напрямках, Авдіївку обстрілюють танки‚ заявив 20 березня речник Міністерства оборони України полковник Андрій Лисенко. Бойові дії 19 березня розгорнулися у Попаснянському районі. Також ворог порушив режим тиші в Станично-Луганському районі та в Лобачевому. За добу сталося 12 обстрілів з боку противника. Бойовики влучили у приватний будинок в Авдіївці. Поранено 68-річну жінку. На Маріюпольському напрямку бойові дії велися в Мар’їнському районі та на ділянці фронту Павлопіль-Широкине. Від початку бойових дій на Донбасі загинуло 2‚629 воїнів‚ поранено 9‚453 воїни. За даними ООН, станом на лютий 2017 року на Донбасі від початку конфлікту загинули понад 9,900 людей. („Укрінформ“‚ Радіо Свобода)

На телебаченні буде українська мова 

КИЇВ. – 16 березня Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт про квоту для української мови на телебаченні. Якщо документ пройде друге читання, то кількість обов’язкового змісту українською мовою на загальнонаціональних телеканалах встановлять не менше від 75 відс., а на реґіональних – 50 відс. „Опозиційний бльок“ та майже весь склад груп „Відродження“ та „Воля народу“ не дали голосів. Опоненти цієї ініціятиви кажуть, що мовної проблеми в Україні немає, а спершу слід навести лад в економіці. Для більшости телеканалів буде нескладно прийняти цей закон, якщо його ухвалять у цілому, адже вони й так дотримуються його вимог, говорить Сергій Костинський, член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Його відомство виявило, що серед найменш україномовних телеканалів – „Інтер“ та „Україна“. У них державною мовою звучить лише чверть програм. (Радіо Свобода)

Боротимуться з руйнуванням пам’ятників

ВАРШАВА. – 15 березня Київ і Варшава домовилися спільно боротися з актами вандалізму у місцях пам’яті, зокрема встановити систему відеомоніторинґу там, де це можливо. Про це у Варшаві заявили міністри закордонних справ України і Польщі Павло Клімкін і Вітольд Ващиковський. П. Клімкін підкреслив, що акти вандалізму щодо українських і польських пам’ятників не є випадковими. „Ми працюємо над тим, щоб встановити кращий захист і говоримо про це, що нам не байдужа спадщина польського народу, як і полякам не байдужа спадщина українського народу“, – наголосив П. Клімкін. З початку цього року в Україні пошкоджено кілька польських пам’ятників, зокрема двічі у Гуті Пеняцькій на Львівщині. Водночас упродовж 2015-2016 років на півдні Польщі знищено або пошкоджено понад 10 українських місць пам’яті. В жодному з випадків вандалів не було затримано. Проте вістки про випадки руйнувань першими з’являлися в російських засобах масової інформації, що дає підстави стверджувати, що ці акти вандалізму координуються з Росії. („Укрінформ“)

У Чехії та Фінляндії підтримали Україну 

КИЇВ. – 18 березня міністерства закордонних справ Чехії та Фінляндії з нагоди третьої річниці окупації Росією Криму висловилися проти анексії та на підтримку територіяльної цілісности України. На підтримку України та Криму 18 березня виступила й Президент Литви Даля Ґрібаускайте. Анексію Криму не визнає міжнародна спільнота. Україна офіційно вважає Крим тимчасово окупованою територією. (Радіо Свобода)

У Чонгарі відкрили телевежу 

ЧОНГАР, Херсонська область. – 17 березня у Чонгарі відкрили телевежу, яка діятиме на територію Автономної Республіки Крим. Також розглядається можливість побудови ще однієї вежі на адміністративному кордоні з Кримом. Упродовж року кількість радіостанцій, які ведуть мовлення на Крим, буде подвоєна. Зараз на півострові діють шість українських телерадіокомпаній. (ВВС)

Незаконно оселяли міґрантів

КИЇВ. – 10 березня співробітники Служби безпеки України разом з поліцією припинили дії „центру“ незаконної леґалізації міґрантів на Київщині. Організатором був мешканець Луганської области, якого 10 березня затримали у Харківській області з великою кількістю підроблених печаток та штампів державних органів. „Центр“ функціонував з 2014 року і займався незаконною леґалізацією міґрантів з Африки та Південної Азії. Для них виготовляли підробні візові документи, посвідки на проживання, документи про освіту. „Виробництво“ документів здійснювали в одній з квартир у Фастові. (ВВС)

Росія передала 12 засуджених 

БІЛГОРОД, Росія. – 17 березня Росія передала Україні з місць відбування покарань в анексованому Криму 12 засуджених. Передання відбулося на контрольно-пропускному пункті „Гоптівка“ Білгородської области. Мова йде не про політв’язнів. Це люди, які були засуджені українськими судами й мають право повернутися на територію України. (ВВС)

Савченко стріляла на Донбасі

КИЇВ. – 17 березня голова Служби безпеки України (СБУ) Василь Грицак повідомив, що народний депутат України Надія Савченко підтвердила інформації про свою участь у спільних з бойовиками угруповання „ДНР“ стрільбах на окупованій території Донбасу. Співробітники СБУ вже проводили допит Н. Савченко через її перебування на непідконтрольній території. На більшість запитань, які ставив слідчий, вона відмовлялася відповідати. Але водночас підтвердила участь у стрільбах разом з учасниками незаконних збройних формувань. СБУ перевіряє інформацію щодо можливого підбурювання Н. Савченко українських військових до акцій непокори, намовляння українських військових „йти на Київ“. (Радіо Свобода)

Названо умови зняття бльокади 

КИЇВ. – Бльокада тимчасово окупованих територій Донбасу може бути припинена тільки після повернення власникам і під юрисдикцію України захоплених Росією і її маріонетками підприємств‚ заявив 20 березня Президент України Петро Порошенко на засіданні Ради реґіонального розвитку.  „Внаслідок бльокади Україна втратила останню сферу впливу на ці території, – сказав він. – Для тих, хто хоче подарувати ці землі Путінові – це абсолютно прийнятна стратегія. Для тих, хто хоче, щоб ці підприємства і ця стратегія була якорем, який тримає окуповані території надією повернутися Україні, це питання життя і смерти“. П. Порошенко також назвав бльокаду учасниками „бльокадного“ руху на чолі з деякими народними депутатами спецоперацією в інтересах держави-окупанта Росії. („Українська правда“)

Оприлюднено справу Сташинського

КИЇВ. – 18 березня Служба зовнішньої розвідки України виклала в інтернет сім томів „Справи оперативної розробки аґента КҐБ Богдана Сташинського“, який убив провідників ОУН Степана Бандеру та Лева Ребета. Розсекречені документи дають змогу відстежити методи роботи КҐБ, зрозуміти, як радянські спецслужби боролися з українським підпіллям, дізнатися, як навчали „аґентів“ та як фінансували утримання їхніх родин. „Справу Сташинського“ зроблено доступною на виконання Закону України „Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років“. (Радіо Свобода)

Облили фарбою пам’ятник Олені Телізі

КИЇВ. – 18 березня невідомі особи залили червоною фарбою пам’ятник Олені Телізі, встановлений на території Бабиного Яру. Біля пам’ятника виявили п’ятилітрове пластикове відро, пакет та будівельну рукавицю із залишками червоної фарби. Київський міський голова Віталій Кличко пообіцяв відновити пам’ятник О. Телізі у найближчі години і свого слова дотримав. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.