17 березня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Україна купує вугілля в Росії

КИЇВ. – Україна в січні-лютому цього року імпортувала 2.464 млн. тонн кам’яного вугілля і антрациту на суму 357.5 млн. дол. З Росії надійшло вугілля на 247.2 млн. дол. (частка в імпорті 69.1 відс.), США – на 65.4 млн. дол. (частка в імпорті 18.3 відс.), Казахстану – на 20.4 млн. дол. (частка 5.7 відс.), з інших країн – 24.5 млн. дол. (частка 6.9 відс.). Імпорт вугілля і антрациту за вказаний період зріс у 2.1 раза в порівнянні з січнем-лютим 2016 року. („Українська правда“)

Спаплюжили польський меморіял 

ПІДКАМІНЬ, Львівська область. – 12 березня невідомі особи облили червоною фарбою меморіял загиблим полякам. Невідомі на меморіяльних таблицях написали „Смерть ляхам“. Трагедія у селі Підкамінь сталась 12 березня 1944 року. Місцеві поляки з Підкаменя і довколишніх сіл переховувались у Домініканському монастирі, де їх було замордовано. Меморіял зведено у 2012 році. На символічних могилах виписані імена жертв трагедії. Меморіял споруджено з ініціятиви колишніх мешканців Підкаменя і з фінансовою підтримкою Польщі. Осквернення польських могил у Львівській області вчинили найняті українці за розробленим у Москві пляном‚ повідомив народний депутат від „Народного фронту“, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. (Радіо Свобода)

Замурували російський банк

КИЇВ. – Активісти Національного корпусу 13 березня у центрі Києва забльокували роботу центрального відділення „Сбербанка России“ в Україні. Вони заклали вхід цеглою. Активісти закликають українську владу позбавити ліцензій російські банки в Україні. Національний корпус повідомив, що в ніч проти 13 березня невідомі залили  монтажною піною банкомати російських банків у кількох українських містах. (ВВС)

Арештували рахунок на 30 млн. дол. 

КИЇВ. – 10 березня повідомлено про підозру колишньому директорові українського державного підприємства „Укрхімтрансаміак“ Вікторові Бондикові у розтраті державного майна в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення. Досудовим розслідуванням установлено, що В. Бондик не маючи на те реальної необхідности, незважаючи на економічну недоцільність та іґноруючи наявну прибутковість підприємства, 22 грудня 2010 року умисно уклав з Амстердамським торгівельним банком договір про термінову кредитну лінію на суму 35 млн. дол. Міністерство економіки звільнило В. Бондика з посади, а наприкінці грудня 2016 року Швайцарія арештувала на його рахунку 30 млн. дол. (Радіо Свобода) 

Зупинилися шахти Донбасу

КИЇВ. – 10 березня ДТЕК – енерґетичний підрозділ бізнес-групи „System Capital Management“, засновником якої є Рінат Ахметов, призупинив роботу своїх шахт, розташованих у непідконтрольних Києву районах Донбасу. Це пов’язано з неможливістю відвантаження вугілля з підприємств „Ровенькиантрацит“, „Свердловантрацит“ і „Комсомолець Донбасу“ . Активісти від січня бльокують вивезення вугілля з цих шахт. Раніше було зупинено роботу Єнакіївського металюрґійного заводу, де виробляють сталь, та об’єднання „Краснодонвугілля“, що виробляє коксівне вугілля. (BBC)

В Росії закликають до бойкоту

МОСКВА. – 13 березня – крайній термін для держав-учасниць „Евробачення-2017“ на подання імен виконавців оргкомітетові пісенного конкурсу – в Росії зустріли закликами до бойкоту від прокремлівських депутатів Державної думи Йосипа Кобзона та Віталія Мілонова, а також від співака Філіпа Кіркорова. Кремль офіційно не приєднався до цих закликів, але сказав, що не виключені проблеми з безпекою для росіян в Україні. (ВВС)

Евросоюз продовжив санкції 

КИЇВ – 13 березня Рада Евросоюзу продовжила обмежувальні заходи через дії, що підривають чи загрожують територіяльній цілісності, суверенітету та незалежности України ще на шість місяців. Рішення про продовження санкцій було прийняте за письмовою процедурою. Обмежувальні заходи включають у себе замороження рахунків і заборону на в’їзд 150 осіб і 37 компаній. Ці санкції були вперше запроваджені у березні 2014 року і неодноразово продовжувалися. Востаннє їх продовжили у вересні минулого року. („Українська правда“)

Слухання відбудуться в травні

КИЇВ. – Процедурні слухання трибуналу щодо позову України про порушення Росією Конвенції ООН з морського права призначені на 12 травня. Про це повідомила 11 березня голова української делеґації в Міжнародному суді ООН, заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль. Вона не виключила, що російська сторона спробує затягнути процес розгляду цього питання через юридичні механізми. 14 вересня 2016 року Міністерство закордонних справ України повідомило про позов в арбітражний трибунал щодо порушень морського права з боку Росії. Україна просила трибунал підтвердити її права як прибережної держави і зобов’язати Росію „припинити міжнародно-протиправні діяння у відповідних морських акваторіях“ відповідно до Конвенції ООН з морського права від 1982 року. За позовом України до Росії за Конвенцією ООН з морського права у грудні 2016 року було сформовано трибунал, який має розглядати справу „Україна проти Російської Федерації“. (Радіо Свобода)

Переплатили за бронежилети 

КИЇВ. – Органи прокуратури 11 березня передали на розгляд до Солом’янського районного суду Києва справу щодо колишнього директора Департаменту державних закупівель Міністерства оборони України Олександра Зражевського про закупівлю бронежилетів і шоломів для армії за завищеною ціною. Восени 2016 року Головна військова прокуратура повідомила про підозру у вчиненні розтрати бюджетних коштів в особливо великих розмірах п’ятьом колишнім і на той час чинним посадовцям Міністерства оборони, які у травні-жовтні 2014 року підписали ряд договорів про постачання бронежилетів і кулезахисних шоломів для потреб Збройних сил України за завищеною ціною. Підписані документи стали підставою для незаконного перерахування комерційному підприємству з казначейського рахунку Міноборони понад 30 млн. грн. (Радіо Свобода)

Нафта надійшла з Азербайджану 

КИЇВ. – 10 березня „Укртатнафта“ – найпотужніше вітчизняне нафтопереробне підприємство – отримала першу партію азербайджанської нафти трубопроводом „Одеса-Кременчук“. Досі нафта доставлялася залізницею. Гілка трубопроводу „Одеса-Кременчук“ простоювала кілька років, але завдяки диверсифікації нафтових поставок цей нафтопровід знову в строю діючих. Диверсифікація імпорту нафтової сировини в Україну стала можливою завдяки міждержавним домовленостям з Азербайджаном щодо прямих поставок нафти на українські нафтопереробні заводи. Актуальність такої диверсифікації зросла на тлі бльокування нафтових поставок Росією. („Українська правда“)

Не розквітнуть каштани

КИЇВ. – У „Київзеленбуді“ 12 березня повідомили, що каштанам потрібні прийнятні умови, щоб вони не хворіли, тому їм не підходить нинішній Хрещатик. Уздовж вулиць столиці, у відповідності до нової стратегії розвитку зелених зон міста на 2017-2021 роки, вирішили висаджувати стійкі до умов акації, катальпу, платани, чорні тополі, липи, ясени, клени, кизильник. Непогано у парках Києва росте японська сакура. Виставки екзотичних рослин з Японії відбудуться на Співочому полі та у парках столиці. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.