10 березня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Павло Клімкін відвідав США

ВАШІНҐТОН. – 6-7 березня Міністер закордонних справ України Павло Клімкін перебував з робочою візитою у Вашінґтоні. Мета поїздки – надання додаткового імпульсу інтенсивному політичному діялогові між Україною та США щодо обговорення широкого кола практичних питань порядку денного українсько-американського стратегічного партнерства. Міністер П. Клімкін мав зустріч з Державним секретарем США Рексом Тіллерсоном. Він подякував за солідарність США у боротьбі України проти аґресії Росії. Р. Тіллерсон наголосив, що США і надалі підтримуватимуть Україну, а санкції США проти Росії залишаться в силі до повного виконання Мінських домовленостей, припинення аґресії та деокупації Донбасу і Криму. Співрозмовники також домовилися працювати над підготовкою зустрічі президентів України та США. (Міністерство закордонних справ України) 

Суд ООН розпочав слухання 

ГАҐА. – Міжнародний суд ООН 6 березня розпочав перші слухання до позову України до Росії про порушення конвенцій ООН про протидію фінансування тероризмові та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Українську делеґацію очолює заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль. Міністерство закордонних справ України доводить у позові, що Російська Федерація порушує дві міжнародні Конвенції. Перша – про боротьбу з фінансуванням тероризму. Україна вважає, що це відбувається шляхом надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням, серед яких називає „ДНР“ та „ЛНР“, які вчинили низку актів тероризму на території України. Друга – про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. У позові ідеться про те, що Росія причетна до дискримінації неросійських громад, які проживають на окупованій території Криму. (ВВС)

Податків зібрали вдвічі більше

КИЇВ. – В Україні в січні цього року зібрали податків вдвічі більше, ніж за такий же період минулого року. Про це сказав 3 березня Президент України Петро Порошенко на Харківському тракторному заводі. „За січень 2016 року Україна зібрала податків 30 млрд. грн., за січень 2017 року — 68 млрд. грн. „Це ті гроші, які раніше йшли в корумповані канали, на фінансування тіньових оборудок, а зараз заведені до державного бюджету, працюють на оборону та безпеку, розвиток, підвищення соціяльного забезпечення людей”, – сказав П. Порошенко. („Укрінформ“)

СБУ ліквідувала крадіжки грошей 

КИЇВ. – Схему незаконного виведення капіталів в офшорні компанії в особливо великих розмірах викрила 4 березня у Києві Служба Безпеки України спільно з прокуратурою та поліцією. Зловмисники, використовуючи підконтрольні фіктивні підприємства-експортери, укладали експортні договори з компаніями-нерезидентами без відображення операцій у документах податкової звітности, внаслідок чого за межі держави вивозилися товарно-матеріяльні цінності, а валютна виручка на територію України не поверталася. Сума незаконних фінансових операцій проведених упродовж 2016-2017 років перевищує 800 млн. грн. („Укрінформ“)

Повернули назву музеєві 

КИЇВ. – 2 березня міська рада повернула Національному музеєві російського мистецтва історичну назву – Національний музей „Київська картинна ґалерія“ (офіційна скорочена назва – Київська національна картинна ґалерія). Музей відкрили у 1922 році як Київську картинну ґалерію. Музей володіє цінним зібранням зразків давньоруського та давньоросійського мистецтва ХIII-ХVII ст.  Головним джерелом формування колекції ікон музею стало зібрання стародавнього живопису Богдана і Варвари Ханенків, відомих київських меценатів і колекціонерів, які на рубежі XIX-XX ст. зібрали добірку іконопису. (ВВС)

Не буде російського „Радіо Вєсті“

КИЇВ. – Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України на засіданні 3 березня відмовила „Радіо Вєсті“ (телерадіокомпанія „Дивосвіт“) у продовженні ліцензії на мовлення у Києві. Підставою для відмови стала наявність у радіокомпанії чотирьох нескасованих судом попереджень щодо антиукраїнської риторики в програмах, ретрансляції промов бойовиків, недотримання квот щодо української мови та використання мови ворожнечі в етері. Радіокомпанія вважає це рішення незаконним та оскаржуватиме його в суді. (Радіо Свобода)

Португалія визнала Голодомор геноцидом

ЛІСБОНА. – Парлямент Португалії 3 березня ухвалив резолюцію, в якій Голодомор 1932-1933 років в Україні визнаний геноцидом. Проєкт подала опозиційна Соціял-демократична партія. Парлямент висловив солідарність з українським народом і визнав геноцид, що призвів до загибелі близько 7 млн. українців у 1932 і 1933 роках в Україні, і засудив всі форми тоталітаризму і всі різновиди порушень і злочинів проти людности – такі, як ті, що відбулися в 1930-ті роки в Україні. У резолюції мовиться, що Голодомор був викликаний сталінським тоталітарним комуністичним режимом. (Радіо Свобода)

Під мостом була вибухівка

ЛИСИЧАНСЬК. – На Луганщині у активістів, які бльокують залізничні колії на Донбасі, поліція виявила 3 березня вибухівку. Про це повідомила начальник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Луганській області Тетяна Погукай. Під однією з опор мосту, де стоїть намет організаторів бльокади, виявлено міни, ґранати, близько двох кілограмів тротилу із необхідними пристроями для здійснення вибухів, димові шашки, патрони. Ніякої протидії поліції активісти не чинили. („Укрінформ“)

Українка стала віце-чемпіонкою світу

ТЕГЕРАН. – Українська шахістка Анна Музичук 3 березня посіла друге місце на чемпіонаті світу з клясичних шахів. Вона програла китаянці Тань Чжуньї у фіналі чемпіонату світу з шахів після загальної нічиєї у клясичних партіях. Підсумковий рахунок фіналу – 3.5:2.5 на користь китаянки. (УНІАН)

Потяг подолав бльокаду

БРАУНІВКА, Луганська область. – 4 березня відновив рух льокомотив та 57 порожніх вагонів, що були забльоковані 25 січня сторонніми особами на перегоні Шипілове-Світланове, повідомила „Укрзалізниця“. Учасники бльокади не заважали залізничникам. Колії були очищені від сторонніх предметів, додають залізничники. Весь процес контролювали правоохоронці. Цей потяг курсував до станції Браунівка (територія самопроголшеної „ЛНР“ неподалік міста Антрацит) для завантаження енерґетичним вугіллям на адресу „Центренерґо“ для теплових електростанцій України. Ситуацію з бльокуванням залізниці у Конотопі теж вреґулювали 5 березня. Учасники бльокади погодилися не перешкоджати рухові поїздів та залишити місце бльокування. У переговорах брали участь залізничники, представники правоохоронних органів та народні депутати. (УНІАН, ВВС)

Ігореві Тарасюкові одягли браслет 

КИЇВ. – 3 березня Печерський райсуд Києва призначив заставу для колишнього голови Державного управління справами Ігоря Тарасюка в 6.4 млн. грн. і одягнув на нього електронний браслет. Прокуратура висунула йому підозру у причетности до заволодіння державним майном резиденції „Межигір’я“. І. Тарасюк зобов’язаний здати закордонні пашпорти‚ а також повідомляти прокуратуру про зміну місця проживання. У нього проведено обшук, під час якого виявлено та вилучено документи, 1 млн. евро, золото та інші речі, які мають значення для слідства. (УНІАН)

Коментарі закриті.