3 березня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Проголосували за асоціяцію України і ЕС 

БРЮСЕЛЬ. – 23 лютого у Нідерляндах нижня палата парляменту, Друга палата Генеральних штатів, проголосувала за ратифікацію Угоди про асоціяцію між Україною і Европейським Союзом. Верхня Перша палата голосуватиме щодо цієї ратифікації після виборів 15 березня, але її склад на цих виборах не зміниться. Нідерлянди наразі є єдиною країною в ЕС, що ще не ратифікувала цієї угоди. (Радіо Свобода)

Знищили українську бібліотеку

МОСКВА. – Російська влада остаточно знищила єдину в Москві та й у всій Росії – Бібліотеку української літератури, повідомив 24 лютого політолог Віталій Портников. Книжковий фонд бібліотеки, який збирала українська громадськість Москви з підтримкою друзів з України та усього світу, передається Бібліотеці чужоземної літератури і стане частиною Центру слов’янських культур. Ніякого центру, ніякого його книжкового фонду покищо немає. Книги з української бібліотеки просто перевезуть в інше місце, яке вже не буде називатися небезпечним словом „українська“. (Радіо Свобода)

Назріває проблема з продовольством 

КИЇВ. – Посівні площі основних сільськогосподарських культур на території окремих районів Донецької та Луганської областей на сьогодні зменшилися на 70 відс. у порівнянні з періодом до початку конфлікту. Назріває величезна проблема з продовольством. Причиною цього є як те, що багато сільськогосподарських територій залишаються нерозмінованими, так і відсутність людей та техніки для роботи на землі. („Укрінформ“)

Дмитро Фірташ вийшов з арешту 

ВІДЕНЬ. – 24 лютого австрійський суд випустив з в’язниці українського мільярдера Дмитра Фірташа. Заяву прокурора Відня про застосування запобіжного заходу – тимчасового утримання в очікуванні екстрадиції – не було задоволено. Д. Фірташ має залишатися у Відні під внесену ще в 2014 році заставу в розмірі 125 млн. евро, періодично з’являтися перед судом і здати свій пашпорт. Визначені раніше інструкції та застава діятимуть до фактичного передання Д. Фірташа владі США. („Укрінформ“) 

КПП працюють довше

КИЇВ. – З 1 березня робоча зміна контрольно-пропускних пунктів (КПП) на лінії розмежування в зоні війни на сході України‚ на лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей‚ збільшується на дві з половиною  години‚ повідомила Державна прикордонна служба. Новий режим передбачає, що з початку весни КПП будуть працювати з 7 год. ранку до 6:30 год. вечора. („День“)

Влада „ЛНР“ відмовилася від гривні

ЛУГАНСЬК. – Самопроголошена влада так званої „ЛНР“ з 1 березня вивела гривню з грошового обігу.  Основною грошовою одиницею на окупованій території став російський рубль. У документі, опублікованому „Радою міністрів ЛНР“, відзначається, що рубль стає офіційною грошовою одиницею „з метою стабілізації фінансово-грошової системи, а також у зв’язку із здійсненням фінансових операцій  переважно в російських рублях“. („Укрінформ“)

Студент переміг тричі

УЖГОРОД. – Студент Ужгородського державного музичного училища ім. Дезидерія Задора, піяніст Адріян Ерп здобув нагороди в усіх трьох номінаціях ХХІІ міжнародного конкурсу піяністів у Франції. Змагання проходили в одній віковій категорії – до 30 років, і серед учасників 16-літній А. Ерп був наймолодшим. Крім того, він був єдиним, хто брав участь в усіх трьох номінаціях і отримав нагороди в усіх трьох. У двох категоріях він посів перші місця, а у категорії „Шопен“ – третє. У конкурсі взяли участь понад 40 піяністів з різних країн світу. Виручені гроші він віддав на перевезення в Україну медичного обладнання для дитячих лікарень. („Укрінформ“)

Створено громадську раду при МЗС

КИЇВ. – Міністерство закордонних справ (МЗС) України 24 лютого почало процес створення нової громадської ради при МЗС. До ініціятивної групи з формування ради увійшли найбільш відомі та авторитетні українські експерти, які допоможуть зформувати професійну, конструктивну та компактну громадську раду, діяльність якої відповідатиме актуальним зовнішньополітичним пріоритетам держави. Нова рада стане надійним партнером та інтелектуальним інструментом та майданчиком для діялогу МЗС з громадянським суспільством та експертним середовищем, а також дієвим механізмом підвищення ефективности зовнішньої політики України. (Міністерство закордонних справ)

Партії отримують гроші олігархів

КИЇВ. – Парляментським політичним партіям цілком вистачає бюджетного фінансування, тож вони мають змогу відмовитися від олігархічних грошей.  Про це у виступі на форумі „Фінансова еволюція українських партій: реформа чи імітація“ заявив 25 лютого голова Центру „Ейдос“, член ради Реанімаційного пакету реформ Віктор Таран. „Це буде наступний дієвий етап у реформі, який сприятиме доброчесності партій“, – сказав В. Таран. Аналіза звітів політичних партій показала, що тіньове фінансування політичних партій залишилося. До виявлених неґативів експерт відніс непропорційний та непрозорий розподіл партійних бюджетних фондів між „центром“ та реґіонами, а також те, що партії продовжують витрачати фонди на приховану політичну рекляму‚ не використовують їх на навчання своїх членів. У 2016 році шістьом парляментським політичним партіям на фінансування статутної дільности з бюджету було надано понад 195.5 млн. грн. („Укрінформ“)

Надія Савченко відвідала Донецьк

ДОНЕЦЬК. – 24 лютого позафракційний депутат Верховної Ради Надія Савченко оприлюднила список 34 полонених, яких, за її словами, їй вдалося відвідати у підконтрольному угрупованню „ДНР“ у Донецьку разом із керівником українського Центру звільнення полонених „Офіцерський корпус“ Володимиром Рубаном. Вона повідомила: „Хлопці почуваються добре. Ставлення до них, кажуть, нормальне. В камері по троє, прогулянка година на добу, на телевізор дивитись виводять, канали переважно російські, з українських „1+1“ та „5-й канал“. Заяви Н. Савченко про умови перебування полонених не підтверджені з інших джерел. (Радіо Свобода)

На „Евробаченні“ співатиме „O.Torvald“ 

КИЇВ. – 25 лютого у фіналі національного відбору на пісенний конкурс „Евробачення-2017“ музичний гурт „O.Torvald“ здобув перемогу і представлятиме Україну на конкурсі. Згідно з результатами голосування жюрі і підрахунку глядацьких голосів Tayanna (співачка Тетяна Решетняк) та гурт „O.Torvald“ здобули однакову кількість точок, але за гурт проголосувало більше глядачів. На конкурсі гурт виконає пісню „Time“. „O.Torvald“ („Оторвальд“) співає українською та російською мовами. Гурт створився 2005 року в Полтаві, потім переїхав до Києва. Має п’ять музичних альбомів. (Радіо Свобода) 

Видано книгу про російську аґресію 

ЛОНДОН. – Британський політолог українського походження Тарас Кузьо видав книгу „Війна Путіна проти України“. Автор заявив 24 лютого, що це перша книжка англійською мовою, яка представляє проукраїнський погляд на російську аґресію проти України. У книжці він зібрав 300 наукових статтей, які друкувалися на Заході. Більшість міжнародних експертів і авторів ніколи не бували в Україні та в зоні боїв. Також буде електронна версія книги. Книжка складається з 11 розділів і включає, зокрема, широку аналізу російського націоналізму, шовінізму, антисемітизму, питань історії Донбасу, організованої злочинности, національної ідентичности. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.