24 лютого, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

CБУ оприлюднила архів КҐБ 

КИЇВ. – До дня народження дослідника Голодомору Джеймса Мейса Служба безпеки України (СБУ) 18 лютого оприлюднила архівні документи КҐБ про свідоме замовчування трагедії радянською владою. „18 лютого ми згадуємо Джеймса Ернеста Мейса, якому мало б виповнитися 65 років. Завдяки дослідженням відомого історика, політолога, дослідника історії СРСР та Центрально-Східньої Европи світ дізнався про Голодомор в Україні 1932-1933 років. Він першим назвав цю трагедію українського народу геноцидом“, – зазначили в прес-службі СБУ. У 1986-1990 роках історик став виконавчим директором Комісії Конґресу США з дослідження Голодомору, звіт якої у 1988 році був переданий у Посольство СРСР у Вашінґтоні. („Укрінформ“)

Збільшилося число імпортних авт

КИЇВ. – 2016 року в Україну ввезли 122,954 одиниці імпортного автотранспорту вартістю 1.9 млрд. дол., повідомила 17 лютого асоціяція „Укравтопром“. Порівняно з попереднім роком імпорт автотранспорту збільшився на третину, а валютні витрати на його придбання зросли на 74 відс. Основну масу становили легкові авта, переважно з Німеччини, Японії, Франції, США і Румунії. Першість з постачання нових авт за підсумками минулого року утримує Японія, на другому місці Німеччина, на третьому США. („Укрінформ“)

Нагороджений фільм про підлітків 

БЕРЛІН. – Українсько-німецька стрічка „Школа ч. 3“ Єлизавети Сміт та Ґеорґа Жено 18 лютого отримала головну нагороду за найкращий повнометражний фільм у програмі „Generation 14 plus“ на Берлінському кінофестивалі. Фільм знятий за мотивами документальної п’єси „Моя Миколаївка“, яку ставив „Театр переселенця“. Він розповідає про старшоклясників, які живуть у зоні боїв на Донеччині. Стрічка складається із їхніх монологів. Крім „Школи ч. 3“, в Берліні були представлені ще шість українських фільмів, а також документальний фільм „Процес“ про кінорежисера Олега Сенцова, який зняв російський режисер Аскольд Куров. (Радіо Свобода)

Шевченківський комітет назвав лавреатів

КИЇВ. – 20 лютого Шевченківський комітет назвав номінантів на найвищу державну відзнаку у гуманітарній сфері – премію ім. Тараса Шевченка. На її здобуття висувалося  46 робіт, а до третьої тури були допущені  13 у чотирьох номінаціях. 23 члени комітету таємно проголосували і після підрахунку голосів оголосили своє рішення. Лавреатами 2017 року названі  четверо мистців. У номінації „Література, публіцистика, журналістика“ – Іван Малкович (книга поезій „Подорожник з новими віршами“)‚ у номінації „Музичне мистецтво“  – Богдана Фроляк (симфонія-реквієм „Праведная душе“, хорова кантата „Цвіт“, музичний твір „Присниться сон мені“)‚ у номінації „Візуальні мистецтва“  – Микола Малишко (мистецький проєкт „Лінія“)‚ у номінації „Кіномистецтво“ – Степан Коваль (анімаційний серіял „Моя країна – Україна“). Офіційно список  лавреатів  оголосять після підписання указу Президента України, а вручення премій (за  традицією) плянується провести до дня народження Тараса Шевченка. („День“)

Діти в Кувейті мають підручники

ЕЛЬ-КУВЕЙТ‚ Кувейт. – До Міжнародного дня рідної мови, що відзначається 21 лютого, Посол України в Кувейті Володимир Толкач передав комплект українських підручників для недільної школи Громадської спілки українсько-кувейтської дружби при Посольстві України. Недільна школа діє вже протягом п’яти років. Сьогодні в цьому навчальному закладі, створеному українською громадою в Кувейті, навчаються понад 30 учнів у трьох клясах. Серед учнів –  діти громадян України, які працюють за контрактом в Кувейті, дипломатів і змішаних родин. Підручники передав недільній школі Департамент загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України. („Укрінформ“)

Пенс зустрівся з Порошенком 

МЮНХЕН. – 18 лютого Віце-президент США Майк Пенс зустрівся з Президентом України Петром Порошенком і висловив стурбованість з приводу недавнього сплеску насильства на сході України. Вони дійшли згоди щодо необхідности негайного і всеосяжного припинення вогню. Віце-президент наголосив на підтримці з боку США суверенітету України, її територіяльної цілісности та самовизначення, а також підкреслив, що США не визнають окупацію і спробу анексії Криму Росією. Віце-президент високо оцінив проґрес України у проведенні реформ, а також провідники наголосили на важливості подальших реформ з метою перетворення України на безпечну, процвітаючу, европейську країну для всіх її громадян. (Бюро віце-президента США)

Росія порушила суверенітет України

КИЇВ. – 18 лютого в Україні рішуче засудили та не визнали ухвалення в Росії указу про визнання так званих документів, що видані на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України. Про це сказано у заяві Міністерства закордонних справ (МЗС) щодо кремлівського указу про визнання цих документів. Це, фактично, є визнанням контрольованих Росією на окупованих українських територіях Донбасу нелеґітимних органів влади. Російська сторона вкотре порушує державний суверенітет і територіяльну цілісність України, свої міжнародні зобов’язання, Мінські домовленості. МЗС закликало міжнародних партнерів посилити тиск на Росію з метою неухильного виконання нею Мінських домовленостей та повернення Кремля в міжнародне правове поле. (Міністерство закордонних справ України)

Запросили „бльокадників“ на переговори

КИЇВ. – Прем’єр-міністер України Володимир Гройсман 20 лютого закликав усі зацікавлені політичні сили спільно випрацювати плян вирішення проблеми „вугільної бльокади“. З кінця січня низка активістів та ветеранів війни на чолі з членами парляменту від фракції „Самопоміч“ забльокували залізничне сполучення з територіями „ДНР“ та „ЛНР“‚ зокрема торгівлю з окремими районами Донбасу і постачання вугілля. „Закликаю усіх, хто справді зацікавлений у вирішенні цього комплексу проблем‚ до професійного обговорення і спільної роботи. Уряд готовий стати майданчиком для такої роботи“, – заявив В. Гройсман. 19 лютого активісти та депутати від „Самопомочі“ провели віче у Києві, яке закінчилося сутичками з правоохоронцями. (ВВС)

Евросоюз допомагає Донбасові

КИЇВ. – Евросоюз виділяє додатково 18 млн. евро на гуманітарну допомогу постраждалим від конфлікту на сході України. Про це заявив 20 лютого комісар Европейського Союзу з питань гуманітарної допомоги й управління кризами Хрістос Стіліянідіс під час візити у Бахмут на Донеччині. За інформацією Еврокомісії, гуманітарна допомога надається вразливим групам населення, причому майже половину отримують люди на непідконтрольній Україні території. З 2014 року Україні було надано 399 млн. евро допомоги на гуманітарні потреби та відновлення. За останніми даними ООН за час конфлікту в Україні загинули близько 10 тис. людей, поранені понад 22 тис. українських військових, цивільних осіб‚ сепаратистів і тих, хто воював на їхньому боці. (Радіо Свобода)

У Польщі є українська сторінка

ВАРШАВА. – Відома польська газета, яка спеціялізується в економічній тематиці – „Dziennik Gazeta Prawna“, вийшла 21 лютого з додатком українською мовою. У ньому міститься інформація про умови безпечного та леґального працевлаштування українців в Польщі. Вперше у Польщі проведено таку значну інформаційну акцію, спрямовану спеціяльно для трудових міґрантів в Україні. Торік польські консульські установи видали в Україні 1.2 млн. віз, з яких 650 тис. – робочі. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.