17 лютого, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Письменника хотіли вислати з Білорусі 

МІНСЬК. – 11 лютого поета Сергія Жадана, який прибув у Мінськ для участи в поетичному фестивалі „Вірші на асфальті“, просто з готелю забрала міліція і доправила у відділок, де він провів усю ніч. Білоруські правоохоронці пояснили, що С. Жаданові ще 2015 року заборонили в’їзд на територію Росії, а оскільки Білорусь перебуває в одній візовій зоні із Росією, то заборона автоматично переходить і на цю країну. Вранці 11 лютого С. Жадана відпустили, попередивши про заборону в’їзду до Білорусі на невизначений термін і поставивши вимогу у триденний термін залишити територію республіки. Міністер закордонних справ України Павло Клімкін обговорив з білоруським міністром Володимиром Макеєм ситуацію із затриманням С. Жадана. 11 лютого Білорусь анулювала заборону на в’їзд С. Жаданові. (Радіо Свобода, „Укрінформ“)

Помер патріот України

КИЇВ. – 11 лютого помер на робочому місці начальник Національного університету оборони України генерал-полковник Генадій Воробйов, який свого часу відмовився виводити війська проти Евромайдану. Співчуття з приводу смерти генерала висловив Президент України Петро Порошенко. („Укрінформ“)

Жалоба в пам’ять поета

КИЇВ. – В Україні з жалем сприйняли вістку про те, що в Ню-Йорку помер на 89-му році життя відомий поет Богдан Бойчук, один із засновників „Ню-Йоркської групи“. Б. Бойчук приїздив восени 2016 року до Львова, де читав свої вірші в театрі Леся Курбаса. Він був ініціятором і головним редактором літературно-мистецького квартальника „Світо-Вид“, літературним редактором при місячнику „Сучасність“ в Мюнхені. (УНІАН)

Україна має нові ракети 

КИЇВ. – 11 лютого Президент України Петро Порошенко повідомив, що концерн „Укроборонпром“ розробив нове ракетне озброєння для Військово-повітряних сил України. Ракети калібру 57 міліметрів призначені для ураження наземних цілей і спроєктовані для озброєння ударних вертолетів та літаків. Показано стрільбу ракетами з вертолета. Відеозапис, крім позначки „Укроборонпром“, має лоґо київського заводу „Артем“. (Радіо Свобода)

Показали фільм про Олега Сенцова 

БЕРЛІН. – 12 лютого на міжнародному кінофестивалі „Берлінале“ у Німеччині відбувся прем’єрний показ фільму „Процес“ про незаконно ув’язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова. „На прем’єрі був повний аншлаґ“, – повідомив Посол України в Німеччині Андрій Мельник. Документальний фільм „Процес. Російська держава проти Олега Сенцова“ зняв російський режисер Аскольд Куров. О. Сенцов був затриманий представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив О. Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. (Радіо Свобода)

Київ прийме гостей

КИЇВ. –  6 лютого розпочато призначення покоїв у 12 офіційних готелях „Евробачення-2017“ для делеґацій пісенного конкурсу. І майже половина делеґацій в першу добу оформила замовлення. До числа 12 готелів потрапили всі п’ятизіркові готелі Києва разом із п’ятьма чотиризірковими. Офіційні готелі, згідно з правилами пісенного конкурсу, є рівновіддаленими від Міжнародного виставкового центру – головної арени Евробачення, а також Евроклюбу та містечка Евробачення. Згодом розпочнеться розподілення для акредитованої преси та шанувальників  на інтернет-сторінці  компанії „Пілот“. Участь у „Евробаченні-2017“ підтвердили 43 країни. Це максимальна кількість учасників, яка до сьогодні на пісенному конкурсі повторювалася лише двічі – у 2008 та 2011 роках. Півфінали конкурсу відбудуться 9 та 11 травня, фінал – 13 травня. („Укрінформ“)

Вшанували пам’ять Василя Сліпака

ПАРИЖ. – Музичний твір „Остання кавалькада“ у пам’ять про загиблого на Донбасі оперного співака Василя Сліпака пролунав 11 лютого у Національній філярмонії. Світову прем’єру виконали музиканти Київської камерної оркестри під керуванням французького дириґента, друга В. Сліпака, Ніколя Кроса. Твір французький композитор П’єр Тійуа написав у пам’ять про В. Сліпака. З В. Сліпаком Н. Крос був знайомий понад вісім років. („Укрінформ“)

Порошенко привітав Штайнмаєра 

КИЇВ. – 12 лютого Президент України Петро Порошенко привітав Франка-Вальтера Штайнмаєра з обранням його федеральним президентом Німеччини. Він також зазначив, що розраховує на продовження дружньої та плідної співпраці задля процвітання об’єднаної Европи – демократичної та вільної. Соціял-демократ Ф.-В. Штайнмаєр став 12-м президентом Німеччини, не залишивши жодних шансів чотирьом іншим кандидатам. Вибори пройшли в один тур. Політик користується великою популярністю не тільки у колеґ, а й у народі. („Укрінформ“)

Заснували постійний форум

ТОРОНТО. – 10 лютого Конґрес Українців Канади (КУК) та Міністерство закордонних справ Канади заснували Канадсько-українську консультативну раду (КУКР), яка дозволить проводити реґулярні зустрічі канадських дипломатів та української громади. За словами керівника відділу зв’язків із державними установами КУК Павла Міґуса, новий форум дозволить громаді надавати урядові безпосередні рекомендації та забезпечуватиме зворотній зв’язок. („Укрінформ“)

Українці врятували швайцарців 

ІКАВЛІТ, Канада. – 7 лютого український літак Ан-124 „Руслан“ привіз до канадського міста новий двигун для „Боїнґа“ авіокомпанії „Swiss International Air Lines“, який при виконанні лету Лос-Анджелес-Цюріх 1 лютого аварійно приземлився через відмову одного з двигунів. Ан-124 перевіз найбільший у світі двигун компанії „General Electric-GE90“ вагою понад вісім тонн з Швайцарії до летовища у Канаді. Під час приземлення літака температура повітря сягала мінус 29 градусів за Цельсієм. („Голос Америки“)

Острови назвали на честь українців

КИЇВ. – 11 лютого п’ятьом досі безіменним островам Курильської групи в Росії присвоєно назви. Один з них названо на честь українця Кузьми Дерев’янка, уродженця Уманського району на Черкащині, який у 1945 році підписав від СРСР акт про капітуляцію Японії у Другій світовій війні. 7 травня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав указ про присвоєння К. Дерев’янкові посмертно звання Героя України за визначні дипломатичні заслуги у повоєнному вреґулюванні міждержавних відносин. Ще один острів названий на честь українця, уродженця Харківщини Олексія Гнечка, під керівництвом якого висаджувалися десанти на Курильські острови. („Укрінформ“)

У Росії затримали 47 українців 

КИЇВ. – 11 лютого Міністерство закордонних справ України звернулося до Росії з запитом про затримання серед учасників злочинного угруповання 47 громадян України, місце їх утримання та присутність адвоката. Міністерство внутрішніх справ Росії заявило про ліквідування великого міжнародного наркосиндикату „ХімПром“, що виробляв до 500 кілограмів синтетичних наркотиків на тиждень. Були затримані 67 учасників угруповання, з яких 47 є громадянами України. В Росії вважають, що саме особи, що перебували на території України, влаштували інтернет-крамницю і масово розміщували оголошення з пропозиціями високооплачуваної праці кур’єрами чи експедиторами в Росії, при цьому вербувальні пункти були розташовані в Києві. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.