10 лютого, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Заборонили полювати на лося

КИЇВ. – 4 лютого в Україні набув чинности мораторій на відстрілювання лосів. Міністер екології і природних ресурсів Остап Семерак повідомив, що цілковита заборона на полювання на лосів введена на термін 25 років. Наказ передбачає розробку програми відтворення в Україні популяції лося европейського. Зараз популяція лосів в Україні нараховує 2,000-6,000 особин, тоді як в Білорусі і Польщі їх є близько 30 тис. У Польщі теж з 2001 року запроваджено мораторій і популяція лося за цей час зросла у кілька разів. („Укрінформ“)

Нагородили мистців для дітей

КИЇВ. – Комітет Держкомтелерадіо з присудження премії Кабінету міністрів України ім. Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва 1 лютого визначив лавреатів за 2016 рік. Шляхом таємного голосування лавреатами визначено письменницю Ганну Чубач, художника-графіка Арсена Джанікяна, творчий колектив художнього фільму „Трубач“. У номінації „Театральні вистави для дітей та юнацтва“ премію вирішено цього року не присуджувати. Всього на здобуття премії було подано 43 роботи 32 номінантів. („Укрінформ“)

Трамп і Столтенберґ вели мову про Донбас

ВАШІНҐТОН. – 5 лютого Президент США Дональд Трамп і Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ мали телефонну розмову, під час якої обговорили, зокрема, напруження становища на сході України. Вони відзначили проґрес у боротьбі з тероризмом, а також питання витрат на оборонні потреби НАТО й наголосили на необхідності продовження зусиль щодо забезпечення справедливого розподілу тягаря між усіма союзниками по НАТО. Вони також вели мову про нарощування насильства на сході України та перспективи мирного вреґулювання. Це була друга телефонна розмова Є. Столтенберґа й Д. Трампа після обрання останнього („День“)

Тимошенко зустрілась з Трампом 

ВАШІНҐТОН. – Юлія Тимошенко зустрілась з Президентом США Дональдом Трампом під час молитовного сніданку 2 лютого у Вашінґтоні. Інформацію про це підтвердили з кількох джерел. Обставини зустрічі до кінця не з’ясовані. Зустріч була короткою, під час якої Д. Трамп сказав, що „не залишить Україну“. Ю. Тимошенко чекала на Д. Трмпа під час молитовного сніданку, біля туалету, потім їх провели у невелике бюро. У прес-службі Ю. Тимошенко від коментарів відмовились. У Адміністрації Президента України інформацію не коментують. Разом з тим „Washington Post“ цитує заяву Білого дому, який підтвердив факт короткої розмови Д. Трампа і Ю. Тимошенко. (ВВС)

Врятували зір британському фотографу 

ДНІПРО. – Лікарям вдалося врятувати зір 33-річному британському фотографові Крістоферові Нанну, якого поранили під час обстрілів в Авдіївці. Інформацію про це 4 лютого підтвердили у лікарні, де пораненому провели операцію. Міністер інформаційної політики Юрій Стець повідомив, що фотограф бачить на обидва ока і через сім днів його можуть виписати з лікарні. К. Нанна поранили в Авдіївці 2 лютого під час мінометного обстрілу. Він мав множинні поранення обличчя, обох очей‚ грудної клітини. (ВВС)

Поховали полеглих воїнів 

КИЇВ. – Церемонія прощання із загиблими під Авдіївкою українськими військовими 72-ої окремої механізованої бриґади 1 лютого зібрала на Майдані Незалежности близько 1,000 людей, які прийшли подякувати, покласти квіти і віддати останню шану полеглим. Бойові товариші поділились спогадами про загиблих, священики промовили молитву в їхню пам’ять. 29-30 січня загинули капітан Андрій Кизило‚ молодший сержант Володимир Бальченко, сержант Володимир Крижанський, солдати Віталій Шамрай, Олег Бурець, Дмитро Оверченко, Ярослав Павлюк (1980-1993 року народження). (Радіо Свобода)

США збережуть санкції проти Росії 

ВАШІНҐТОН. – Речник Білого Дому Шон Спайсер підтвердив позицію адміністрації Президента Дональда Трампа щодо збереження санкцій проти Росії, пов’язаних з окупацією Криму, про що заявила напередодні новий Постійний представник США при ООН Нікі Гейлі. З відповідною заявою Ш. Спайсер виступив 3 лютого під час брифінґу в Білому Домі. Таким чином він відповів на запитання журналістів про те, чи має намір адміністрація США зберегти санкції проти Росії або навіть розширити їх. „США продовжують засуджувати та закликають негайно припинити російську окупацію Криму. Крим є частиною України. Наші санкції, пов’язані з Кримом, діятимуть, поки Росія не поверне контролю над півостровом Україні“, – заявила представник США на засіданні Ради Безпеки ООН. („Укрінформ“).

Загинув головний міліціонер „ЛНР“

ЛУГАНСЬК. – Начальник управління „народної міліції“ самопроголошеної „ЛНР“ Олег Анащенко загинув 4 лютого під час вибуху автомобіля. Вибух стався на вулиці Червонопрапорній у Луганську. У жовтні 2016 року в Донецьку вбили командира угруповання „Спарта“ самопроголошеної „ДНР“, російського найманця Арсена Павлова з позивним „Моторола“. Бойовик загинув від вибуху саморобного пристрою у ліфті будинку, в якому мешкав у Донецьку. У вересні 2016 року застрелили у Підмосков’ї провідника проросійської організації „Оплот“ Євгена Жиліна. В Україні розслідували кілька кримінальних справ проти Є. Жиліна і він втік до Росії. (BBC)

Портникова номінували на премію 

КИЇВ. – Оглядач Радіо Свобода Віталій Портников став номінантом на національну премію України ім. Тараса Шевченка. Члени комітету цієї премії 30 січня шляхом таємного голосування визначили найкращих діячів культури, які стали номінантами премії 2017 року. Третя‚ вирішальна тура відбудеться 20 лютого. У ній візьмуть участь 13 номінантів. Національна премія України ім. Т. Шевченка присуджується у кількох номінаціях, але щороку присуджується не більше п’яти національних премій. Розмір грошової винагороди, яку отримують лавреати, щорічно встановлюється згідно з указом президента. (Радіо Свобода)

Українські ковзаняри стали чемпіонами 

АЛМАТИ, Казахстан. – 4 лютого українські майстри фігурного ковзання Олександра Назарова і Максим Нікітін виграли золоті нагороди на XXVIII Всесвітній зимовій універсіяді. Друге місце посіли росіяни Софія Євдокимова та Єгор Блазін. У змаганні за третє місце танцювальний дует з Німеччини Шарі Кох-Крістіян Нюхтерн випередив своїх співвітчизників Катаріну Мюллер і Тіма Дік. В активі збірної України на універсіяді в Алмати дев’ять нагород – дві золоті, три срібні і чотири бронзові медалі (10-те місце серед команд). („Укрінформ“)

Росія згідна замінити ватажків

КИЇВ. – 4 лютого російська сторона змінила свою переговорну риторику в рамках „Нормандського формату“, проявивши готовність обговорювати заміну керівництва „ЛНР“ і „ДНР“. Дипломати Росії заявили про готовність обговорювати заміну Олександра Захарченка й Ігоря Плотницького іншими особами. Кремль також сприйняв вимоги щодо виводу з Донбасу своїх реґулярних військових підрозділів. Значна частина російських військових останнім часом була виведена з Донбасу, але чимале (і постійно поповнюване) угруповання, як і раніше, зосереджене поблизу кордонів України і в будь-який момент може бути перекинуте на Донбас. Головними вимогами Росії стали обов’язкове пенсійне забезпечення жителів Донбасу, повне скасування будь-яких форм торгової бльокади та офіційне скасування антитерористичної операції. Росія не хоче поступатися в ключовому питанні, що стосується надання Києву контролі над кордоном. (УНІАН)

Коментарі закриті.