3 лютого, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Янукович не хоче їхати в Україну

РОСТОВ-НА-ДОНУ‚ Росія. – Колишній президент України Віктор Янукович 30 січня заявив, що не може прибути до Генеральної прокуратури через загрозу його безпеці, але готовий для проведення слідчих дій на території Росії. В. Януковича підозрюють у державній зраді, пособництві в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території України, а також пособництві у веденні аґресивної війни. 20 січня Печерський районний суд Києва надав дозвіл на заочне досудове розслідування щодо В. Януковича. (Радіо Свобода)

Прийняла постріл на себе

ОДЕСА. – 29 січня на базарі „Старокінний“ мешканець Біляївського району розпочав сварку з своїм односельцем, дістав з свого авта обріз рушниці та хотів вистрелити, але продавець кави вхопилася за обріз та нахилила його донизу. Жінка отримала вогнепальне поранення ноги. Правопорушника доставлено до поліції. („Укрінформ“)

Росія бльокує звільнення заручників

КИЇВ. – Питання звільнення заручників, яких утримують на окупованих територіях України, і політв’язнів, які перебувають в Росії, фактично забльоковано з вересня. Про це 29 січня заявила представник України у Тристоронній контактній групі Ірина Геращенко. „Виконання Мінських угод було забльоковане Росією і маріонетковими „республіками“, тому що Росія не збирається покищо виходити з Донбасу. Кремль відверто чекав, що нова адміністрація в США може бути більш поступливою, а 2017 принесе більш льояльні уряди у низці европейських країн“, – заявила І. Геращенко. („Українська правда“)

Свята будуть без вихідних днів

КИЇВ. – Директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович 29 січня запропонував скасувати вихідні дні 8 березня, 1 та 9 травня, але не самі свята. Українцям пропонують зробити вихідними 9 березня (Шевченків день) і День сім’ї (друга п’ятниця вересня). Вихідним стає 8 травня – День пам’яті та примирення, що вшановується синхронічно із Европою. 9 травня залишиться державним святом, але не вихідним днем. Крім того, скасовується практика перенесення вихідного на понеділок, якщо свято випадає на суботу-неділю (крім Нового року, Різдва і Великодня). Вже розроблено проєкт закону „Про державні свята в Україні“, який буде подано на громадське обговорення. (УНІАН) 

Українка отримала престижну нагороду 

КИЇВ. – 27 січня українська вчена Марина В’язовська отримала „Премію Салема 2016“ – престижну математичну нагороду, яку щороку присуджують молодому математикові за видатні результати досліджень. Нагороду їй присудили за її відкриття світового рівня. У 1611 році німецький філософ та вчений Йоган Кеплер поставив одне з найскладніших питань у математиці – про найщільніше пакування куль. Через 400 років, у 2016 році, це завдання розв’язала українка, яка вивела точну формулу і зуміла запакувати кулі у восьми та 24-вимірному просторах. Це відкриття тісно пов’язане з теорією передання інформації. М. В’язовська закінчила Київський національний універститет ім. Тараса Шевченка, 2013 року здобула ступінь доктора природничих наук у Бонському університеті. Зараз живе і працює у Берліні. (ВВС)

Зброї у людей стало більше

КИЇВ. – Конфлікт на Донбасі призвів до небаченого поширення нелеґальної зброї в Україні. З 2014 року Україна стала европейським провідником на ринку нелеґальної зброї та боєприпасів. Найбільшим попитом користуються ґранати та вибухівка, а також різноманітні ґранатомети. Автомат АК-74 зловмисники намагаються продати за 7,000-8,000 грн., його модернізовану версію АКС74У – за 15 тис. грн., пістолети ПМ і ТТ – 5,000-10 тис. грн., ґранати – 400-600 грн. (ВВС)

Увічнили подвиг Василя Макуха

КИЇВ. – 26 січня на місці самоспалення Василя Макуха відкрили меморіяльну дошку. У такий крайній спосіб цей воїн УПА і політв’язень висловив свій протест проти кремлівської окупації України і Чехословаччини. Це було 5 листопада 1968 року. Відтепер на Хрещатику, неподалік Бесарабського ринку, на будинку 27, увіковічнено пам’ять про цю подію. У відкритті дошки взяв участь Посол Чехії в Україні Радек Матула. Через 10 років після В. Макуха самоспалення вчинив Олекса Гірник, протестуючи проти русифікації України. В. Макух народився 14 листопада 1927 року в селі Карів на Львівщині. У 1944 пішов до УПА, діяв у військовій розвідці. У 1946 році поранений і непритомний потрапив у руки НКВД, був засуджений до 10 років каторги і відбув покарання у Дубровлазі Мордовської АРСР. Після табору на спецпоселенні одружився з Лідією Запарою, у них народилося двоє дітей. Після звільнення подружжя оселилося у Дніпропетровську. („Укрінформ“)

Стали на захист Уляни Супрун

КИЇВ. – Світовий Конґрес Українців (СКУ) 26 січня виступив на захист виконуючої обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун, яка доклала значних зусиль до проведення в Україні рішучих реформ. Президент СКУ Eвген Чолій закликав українців усього світу приєднатися до підтримки У. Супрун, яка служить прикладом здійснення реформ на благо українського народу і його сподівань на шляху до европейської інтеґрації. Українська Всесвітня Координаційна Рада (УВКР) звернулася до президента України, прем’єр-міністра та народних депутатів із проханням затвердити У. Супрун на посаді міністра. УВКР з обуренням сприйняло нападки з боку структур та осіб, що несуть безпосередню відповідальність за жахливий стан охорони здоров’я в Україні, на теперішнє керівництво Міністерства охорони здоров’я України на чолі з У. Супрун, якій закидають її „неукраїнськість“. У. Супрун, народжена у США, переїхала в Україну в часи Евромайдану. („Укрінформ“)

Бурштин не вивезли

ОДЕСА. – 29 січня прикордонники Одеського загону запобігли спробі вивезення 12 кілограмів бурштину через порт Чорноморськ. Під час перетину кордону на поромній переправі вони викрили 43-річного громадянина України, власника мікроавтобуса „Опель“, який плянував потрапити на теплохід „Генен“ сполученням Чорноморськ-Гайдарпаша (Туреччина) і заховав бурштин під обшивкою автобуса. Вантаж вилучено. („Укрінформ“)

Українці здобули медалі

ДУШНІКІ-ЗДРУЙ, Польща. – 27 січня українка Юлія Джима здобула золоту медалю на чемпіонаті Европи з біятлону. Киянка першою закінчила у спринтерській гонці на 7.5 кілометра з двома вогневими рубежами. Ю. Джима випередила росіянок Світлану Слєпцову та Ірину Старих. Ю. Джима 28 січня закінчила другою в гонці переслідування на 10 кілометрів. Вона на 19.8 секунди поступилася І. Старих, третьою була С. Слєпцова. 29 січня збірна України стала бронзовим переможцем у заключний день чемпіонату. Анастасія Меркушина, Ю. Джима, Олександер Жирний та Руслан Ткаленко посіли третє місце у змішаній естафеті. Українці втратили шанси на „золото“ континентальної першости після карного кола Ю. Джими на другому етапі естафети. Перемогли росіяни, які випередили норвежців і українців. Наступним змаганням буде чемпіонат світу 9-19 лютого в Гохфільцені‚ Австрія. („Укрінформ“)

Перепоховали Олександра Олеся 

КИЇВ. – 29 січня відбулася церемонія перепоховання Олександра Олеся і його дружини Віри на Лук’янівському кладовищі. Цим поклали початок Алеї почесних перепоховань на цьому цвинтарі. Перед тим прощання відбулося у Володимирському соборі. На Панахиді був присутній Президент України Петро Порошенко. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.