27 січня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Донбас – військово-повітрянa зонa

КИЇВ. – Президент Петро Порошенко 23 січня своїм указом запровадив ще одну – четверту військово-повітряну зону „Схід“. Повітряний простір України поділяється на чотири військово-повітряні зони та один окремий військово-повітряний район. Повітряний простір над територією окремих районів Донецької та Луганської областей у межах військово-повітряної зони „Схід“ належить до зони відповідальности повітряного командування „Схід“ з урахуванням особливостей, визначених постановами Верховної Ради України про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями. („Укрінформ“)

Порошенко закриває фабрику в Росії

КИЇВ. – 21 січня корпорація „Roshen“ заявила про закриття своєї кондитерської фабрики у російському місті Липецьку через економічні і політичні причини, зокрема, через арешт майна фабрики, що зробив продаж підприємства неможливим. З 2013 року виробництво продукції на фабриці скоротилося в три рази через тиск влади в низці реґіонів на торговельні організації і зниження загального рівня купівельної спроможности населення. Повна зупинка виробництва заплянована на квітень цього року. 26 травня 2014 року Петро Порошенко заявляв, що має намір продати своє підприємництво і підписав договір про передання своєї частки в корпорації „Roshen“ незалежному трасту під управлінням чужоземного банку, який має право вести переговори про продаж компанії. (Радіо Свобода)

Суд віддав українця до Туреччини 

СУМИ. – 19 грудня 2016 року Вища рада юстиції України вирішила звільнити Євгенію Глущенко з посади судді Роменського суду Сумської області у зв’язку з її заявою про відставку. Суддя Є. Глущенко ухвалила рішення про передання громадянинові Туреччини Мехметові його восьмирічного сина. З Мехметом мама хлопчика Ольга познайомилася 10 років тому, коли приїхала з села на навчання до Сум. Дівчина була служницею в родині заможного турка. Невдовзі завагітніла, однак турок дитини не хотів, тому дав дівчині гроші на аборт‚ але Ольга народила дитину. Суд визнав постійним місцем проживання дитини Турецьку республіку. В Управлінні у справах дітей обласної адміністрації вважають, що рішення суду, коли в матері українки забирають дитину та відсилають за кордон, суперечить Конвенції з прав дитини. Ольга подала апеляцію і сподівається, що новий розгляд справи виправить помилку суду першої інстанції. За її сином вже приходила виконавча служба, але громада села не дала забрати хлопчика. (Sumy.Today)

Олександра Олеся поховають на Лук’янівці

КИЇВ. – 21 січня Міністер культури України Євген Нищук заявив, що у Києві визначили місце для перепоховання останків українського письменника Олександра Олеся. „За бажанням нащадків це буде Лук’янівське кладовище в Києві, де плянують облаштувати місце для перепоховання відомих українців. Точної дати перепоховання О. Олеся в Україні ще немає“‚ – сказав Є. Нищук. („Укрінформ“)

Знайшли 50 вкрадених авт

МИКОЛАЇВ. – Співробітники Служби безпеки України (СБУ) 23 січня вилучили ще 50 вантажівок, які через шахрайські дії були вкрадені в Мінського автомобільного заводу. Автомашини, що знаходилися у розшуку, виявили на кількох автотранспортних підприємствах Миколаївської области. У жовтні 2016 року СБУ виявила 100 вантажівок у різних реґіонах України. Право власности на автомобілі буде повернуто білоруському заводові. У 2013 році комерційна структура уклала договір на постачання 150 вантажних авт марки МАЗ та причепів до них вартістю понад 15 млн. дол. Отримані вантажівки шахраї перепродали іншим підприємствам, а одержані гроші зловмисники перевели у готівку та привласнили. („Укрінформ“)

Посол спілкувався з Дональдом Трампом

ВАШІНҐТОН. – 21 січня Посол України у США Валерій Чалий після інавґурації Президента Дональда Трампа повідомив, що скористався можливістю поговорити з новим президентом про відносини з Україною і розмова відбулася в позитивному ключі. Він також зауважив, що ключове завдання для України тепер – це забезпечення прямого контакту на найвищому рівні. Посольство вже передало підготовлений Україною перелік питань, по яких варто розвивати співпрацю у сферах взаємних інтересів. В. Чалий зазначив, що на інавґурації він мав можливість говорити з багатьма ключовими особами з нової адміністрації Білого Дому. Посольство України в США вже тривалий час працює з перехідною командою Д. Трампа. Україна зберігає двопартійну підтримку в обох палатах Конґресу США. („Українська правда“)

Готували замах на Антона Геращенка

КИЇВ. – 22 січня народний депутат Антон Геращенко подякував Службі безпеки України (СБУ) за порятунок його життя. 20 січня в Києві було затримано двох осіб, які плянували його вбивство. Голова СБУ Василь Грицак, співробітники контррозвідки, оперативних служб, спецпідрозділу „Альфа“ працювали для того, щоб затримати небезпечних терористів. Затримано двох раніше судимих громадян України, які за вказівкою Федеральної служби безпеки Росії готували замах. Обидва прибули в Україну 14 грудня 2016 року, спочатку до Харкова, потім до Києва і впродовж тижня вивчали маршрути пересування депутата та іншу інформацію. Затримані плянували закласти вибуховий пристрій під автомобіль депутата. (Радіо Свобода)

Надію Савченко виключили з комітету

КИЇВ. – Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони 18 січня виключив народного депутата Надію Савченко зі свого складу. За таке рішення проголосували 10 членів комітету. Перший заступник голови парляментської фракції „Народного фронту“Андрій Тетерук на засіданні звинуватив Н. Савченко у безвідповідальності та грі в інтересах Кремля‚ у цілеспрямованій роботі на державу-аґресора. Комітет звернувся до Генеральної прокуратури з проханням дати оцінку заявам про ознаки державної зради у діях Н. Савченко‚ яка заявила, що без здачі Криму Росії розраховувати на мирне звільнення окупованих районів Донецької та Луганської областей не доводиться. Народний депутат та один з повідників кримсько-татарського народу Рефат Чубаров назвав висловлювання Н. Савченко щодо здачі Криму заради збереження Донбасу зрадою України та кримсько-татарського народу. („Укрінформ“)

Шукатимуть зниклі стародруки

ЛЬВІВ. – 21 січня Міністер культури України Євген Нищук заявив, що для перевірки фондів Львівської ґалерії мистецтв ім. Бориса Возницького створена комісія. При цьому він не зміг повідомити, чи є якісь просування у розслідуванні ймовірного зникнення раритетних видань. Міністерство очікує отримати результати перевірки до 1 березня. Керівник ґалерії Тарас Возняк 5 січня повідомив, що з Музею мистецтва давньої української книги зникла майже сотня стародруків і рукописів XVI-XVIІ ст., серед них „Апостол“, виданий першодрукарем Іваном Федоровим, перші друковані львівські Євангелії, а також два цінні манускрипти. (Радіо Свобода)

Святкували українське Різдво

САНКТ-ПЕТЕБУРҐ‚ Росія. – 14 січня Українська національно-культурна автономія з підтримкою Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі та Будинку національностей провела великий різдвяний концерт. Була яскрава коляда і професійний спів артистів міських театрів, деклямування поетичних творів. Ансамбль української пісні „Рось“ виконав українські пісні „Місяць на небі“ та „Ой, на горі два дубки“, а глядачі підспівували і ставали до танцю. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.