20 січня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Перевезуть останки Олександра Олеся

КИЇВ. – Чеська влада дала дозвіл на передання Києву ексгумованих останків відомого українського поета Олександра Олеся, повідомив 14 січня Президент України Петро Порошенко. Прах О. Олеся поховають в Україні. О. Олесь (Олександер Кандиба) помер 1944 року і був похований на Ольшанському кладовищі у Празі. У колишній його могилі поховали громадянина Чехії українського походження Володимира Михайлишина. „Ми розшукали двох канадських правнуків Олександра Олеся. Родина згодна на його перепоховання в Україні“, – заявив Посол України в Канаді Андрій Шевченко. (ВВС)

Росіян не запросять на з’їзд ПЕН-клюбу

КИЇВ. – 15 січня Український ПЕН-клюб заявив про неможливість запросити керівників російського ПЕН-клюбу на з’їзд до України. ПЕН-клюб – це організація поетів-романістів, яка була заснована в Лондоні в 1921 році. ПЕН-центри існують у 101 країні. Очікується, що 83-ії з’їзд Міжнародного ПЕН-клюбу відбудеться восени в Україні. „Як потенційні господарі 83-го з’їзду Міжнародного ПЕН-клюбу, ми вважаємо, що неможливо запросити в Україну посадових осіб прокремлівської організації, які в повній мірі підтримують військове вторгнення і анексію Криму. Ми твердо переконані, що і заявлена позиція, і діяльність російського ПЕН-клюбу розходиться з Статутом ПЕН-клюбу і основоположними принципами поваги прав людини і міжнародного права“, – наголошується у заяві. (Радіо Свобода)

Літаки України визнає Европа

КИЇВ. – Домовленість між Державною авіяційною службою України та Европейською комісією щодо зближення систем сертифікації було підписано 16 січня під час зустрічі міністра інфраструктури України Володимира Омеляна з генеральним директором з питань мобільности та транспорту Еврокомісії Генріком Гололеєм. „Це досить важливий документ на шляху сертифікації літаків сімейства „Антонов“ як у Евросоюзі, так і всьому світі“, – наголосив В. Омелян. Цей документ повинен стати основою для розгляду у подальшому двосторонньої Угоди з безпеки польотів між Україною та Европейським Союзом. Підписання угоди призведе до визнання сертифікатів, що видані Україною для продукції підприємств авіяційної галузі. („Укрінформ“)

Україна подала позов до суду 

КИЇВ. – Україна 16 січня подала позов до Міжнародного суду ООН про порушення Росією міжнародних конвенцій щодо протидії фінансуванню тероризму та расової дискримінації. Українська сторона стверджує, що Росія порушує Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму шляхом надання зброї та інших видів допомоги бойовикам, які вчинили низку актів тероризму на території України. „До найбільш трагічних терористичних атак російських маріонеток слід віднести збиття літака маляйзійських авіяліній рейсу MH17, обстріли жилих районів Маріюполя та Краматорська, знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік від Волновахи і смертоносний вибух під час мирного зібрання в Харкові“, – зазначено у позові. Київ твердить, що Росія порушує Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, беручи участь в кампанії дискримінації щодо неросійських громад, які проживають в Криму, зокрема, спільнот етнічних українців і кримських татар. (Радіо Свобода)

Бойовики не видали заручників 

КИЇВ. – Українська сторона наполягає на розбльокуванні процесу звільнення заручників проросійських бойовиків на Донбасі. Про це 16 січня заявила уповноважена Президента України з мирного вреґулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко. Бойовики не виконали своїх обіцянок щодо полонених. „Попри обіцянку до новорічних свят відпустити підлітків, яких звинуватили в диверсії, вони й досі тримає неповнолітніх в тюрмі“, – додала вона. Бойовики знову наполягають на негайній амнестії як передумові звільнення і передання їм 700 осіб в обмін на 50. („Українська правда“)

Гимн має вже 25 років

КИЇВ. – Верховна Рада 25 років тому, 15 січня 1992 року, ухвалила музичну редакцію Державного гимну. Слова гимну були узаконені 6 березня 2003 року. 1862 року український вчений-етнограф, поет і журналіст Павло Чубинський написав патріотичного вірша „Ще не вмерла Україна, і слава, і воля“. Слова П. Чубинського були покладені на музику о. Михайла Вербицького. 10 березня 1865 року офіційно вважається датою першого публічного виконання національного гимну. Перший запис цієї пісні на платівці зробила студія Columbia (США) у 1916 році. („Укрінформ“)

Одеса стала найдорожчим містом 

КИЇВ. – 15 січня у новому списку найдорожчих міст світу найвищу сходинку серед представників України посіла Одеса, яка обійшла Київ за вартістю життя, посівши 454-те місце в світі. Київ опинився на 458-ій сходинці, третім йде Харків – 465-та позиція. Далі розташувались Дніпро, Суми та Львів. Найдорожчим містом світу виявився адміністративний центр Бермудських островів Гамільтон. Далі йдуть три швайцарські міста – Женева, Базель та Цюріх. Ню-Йорк посів 16-те місце. При складанні оцінки враховувались вартість нерухомості, тарифи на комунальні послуги, ціни на продукти харчування та одяг. („Укрінформ“)

Покажуть кіно про Голодомор

КИЇВ. – 24 лютого у широкий кінопрокат в США вийде англомовна стрічка „Гіркі жнива“ („Bitter Harvest“) про Голодомор в Україні. Прем’єра у Канаді відбудеться 3 березня. У кінотеатрах Европи, Австралії та Південної Азії „Гіркі жнива“ почнуть демонструвати 23 лютого. „Гіркі жнива“ – канадський кінофільм про історію кохання молодого козака в розпал Голодомору 1932-1933 років. Фільм є першою англомовною художньою кінокартиною про Голодомор. Бюджет фільму, повністю наданий продюсером Яном Ігнатовичем, склав 20 млн. дол. („Укрінформ“)

Десяте консульство України в Польщі

ВАРШАВА. – 14 січня відбулося відкриття почесного Консульства України в польському місті Лодзі. Почесним консулом в Лодзі призначений Богдан Генрік Висоцький, мешканець Лодзя, бабуся і дідусь якого походять з України. Консульство відкривали Б. Г. Висоцький і Посол України в Польщі Андрій Дещиця. „Це вже десяте почесне консульство України в Польщі. Я радий, що воно відкрилося саме у Лодзі“, – сказав Посол А. Дещиця на церемонії відкриття. („Українська правда“)

Сталися 34 убивства

КИЇВ. – У новорічну ніч в Україні скоїли 34 умисних вбивства. Про це повідомив 13 січня голова Департаменту карного розшуку Національної поліції України Сергій Князєв. 31 вбивство розкрили впродовж однієї або двох діб, злочинців заарештували. Більшість убивств скоїли люди у стані алькогольного сп’яніння. Загалом у святковий період зареєстрували 51 умисне вбивство, 83 випадки нанесення тяжких тілесних ушкоджень і 15 зґвалтувань. У святковий період вчинено 36 розбійних нападів, 17 із них розкрили. (ВВС)

Заборонили канал „Дождь“ 

КИЇВ. – 12 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заборонила трансляцію у кабельних мережах України російського телеканалу „Дождь“. Головною причиною заборони назвали те, що канал зображує Крим як частину території Росії. Сам канал, який в Росії вважають опозиційним і ліберальним, висловив жаль з приводу такого рішення українського реґулятора. Щодо сюжетів із Кримом, на каналі заявили, що керуються російськими законами під час зображення мапи Росії. У самій Росії 2014 року телеканал виключили з усіх кабельних мереж, що поставило під загрозу його існування. (ВВС)

Коментарі закриті.