5 лютого, 2016

Україна за тиждень

Повалили пам’ятник Петровському 

ДНІПРОПЕТРОВСЬК. – На площі біля залізничного двірця, де стоїть пам’ятник Григорію Петровському, 29 січня зібралися близько 200 активістів. Спершу вони підпилювали монумент, а потім за допомогою вантажного крану повалили його на землю. Поліція почала кримінальне провадження за статтею про руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини. Ця стаття передбачає позбавлення волі до трьох років. Пам’ятник встановили у 1976 році. Г. Петровський був одним з ініціяторів Голодомору 1932-1933 років. (Бі-Бі-Сі)

Порошенко звільнив 86 суддів 

КИЇВ. – Президент Петро Порошенко 30 січня звільнив за порушення присяги 86 суддів. Зокрема, звільнено трьох суддів за неправові рішення стосовно активістів Революції Гідности. Також президент звільнив за порушення присяги 83 суддів у анексованому Росією Криму. („Українська правда“)

Посол застеріг від помилки

КИЇВ. – 30 січня Посол США в Україні Джефрі Паєт запропонував Україні боротися з впливом російської пропаґанди засобами економічного розвитку і реальної боротьби з корупцією. „Найбільша помилка, яку може допустити Україна‚ – використовувати весь час і всі зусилля, щоб спростувати всю цю брехню. Цього хоче Росія“, – сказав Дж. Паєт і зазначив, що США рішуче підтримують Національне антикорупційне бюро України. (УНІАН) 

Вояки гинули не в боях 

КИЇВ. – 29 січня Головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що понад 1,000 військових, які перебували у зоні антитерористичної операції, загинули не в боях, а через розстріли співслужбовців, необережне поводження зі зброєю, автопригоди, хвороби серця. Лікарі районних амбулаторій за хабарі здорового рекрута робили хворим, а хворого, який не мав чим заплатити, відправляли воювати. Був випадок, коли п’яний вояк кинув ґранату у польову піч і 13 осіб загинули. Він також повідомив, що перед судом постали дев’ять бійців розформованого спеціяльного підрозділу Міністерства внутрішніх справ „Торнадо“, а ще 15 осіб перебувають у розшуку. Їх звинувачують у катуванні, зґвалтуваннях та інших важких злочинах. (Бі-Бі-Сі)

Епідемія призвела до жертв

КИЇВ. – 1 лютого у Києві почалась епідемія ґрипи, епідемічний поріг перевищено на 12.8 відс. Захворіли за тиждень 35‚976 осіб‚ померло за час 24-31 січня 14 осіб. В Україні з початку епідемії померла 171 людина. Найбільше смертей сталося в Одеській, Вінницькій, Запорізькій, Рівненській областях. (УНІАН)

Не радять їхати до Південної Америки

КИЇВ. – Міністерство закордонних справ України (МЗС) 28 січня подало рекомендації громадянам України у зв’язку із зростанням в країнах Південної Америки та Карибського басейну випадків зараження вірусом „Зіка“‚ який є збудником захворювань на мікроцефалію, вроджену аномалію головного мозку у новонароджених, а також високим ризиком інфікування іншими видами небезпечних захворювань. Громадянам України, які перебувають в країнах Південної Америки та Карибійського басейну, слід враховувати, що вірус „Зіка“ передається через укуси комарів „Aedes aegypti“, у зв’язку з чим необхідно дотримуватися профілактичних заходів. (МЗС)

Університет переїхав до столиці 

КИЇВ. – У Києві 1 лютого розпочав роботу Таврійський національний університет ім. Володимира Вернадського, ліквідований російськими окупантами Криму. Здійснюється прийом документів від студентів усіх форм навчання, за потреби надається гуртожиток. Навчальний процес буде здійснюватися українською, російською, кримськотатарською та англійською мовами. („Українська правда“)

Триває судилище над Надією Савченко

ДОНЕЦЬК‚ Росія. – 28 січня суд допитав Олега Пуленця – начальника відділення зв’язку філії акційного товариства „Укртранснафта“ , якому належала вежа, з якої Надія Савченко нібито „наводила вогонь“ на російських журналістів. О. Пуленець демонстрував технічну документацію на цю вежу‚ але прокурори виступили проти долучення цих документів‚ виконаних українською мовою. Спеціяліст повідомив, що вежа недоступна для людини без спеціяльного обладнання. Сходинка на вежу розташована на рівні 6.8 метра від основи. Н. Савченко дійшла до того стану, коли лікарі готові заборонити їй відвідувати процес, бо в неї зріс рівень ацетону у крові, тому вона пішла на компроміс: їй поставили крапельницю. Крім того, Н. Савченко почне сухе голодування не одразу після винесення вироку, а після того, як він набере чинності. Вирок у справі можуть винести цього місяця. (УНІАН).

Високо оцінили рідкісну книгу

МОСКВА. – Бібліографічну рідкість, перше видання поеми Тараса Шевченка „Гамалія“, продали за 8.5 млн. рублів при початковій ціні 500 тис. рублів на торгах авкційного будинку „Літфонд“. Поема видана в 1844 році в Санкт-Петербурзі. Унікальність книги полягає також у тому, що описи її не вдалося знайти у доступних бібліографічних довідниках книжкових раритетів, у каталогах приватних і найбільших державних російських бібліотек. („Укрінформ“)

Підірвали Леніна 

ДОНЕЦЬК. – У місті почалася нова хвиля арештів і обшуків після того, як 27 січня вибуховим пристроєм було пошкоджено частину пам’ятника Володимирові Ленінові. Посилено режим комендантської години, заборонено нічний рух вулицями пішоходів, громадського і приватного транспорту без спеціяльної перепустки. У пошуках винних у підриві пам’ятника силовики проводять обшуки у квартирах українських активістів. (Бі-Бі-Сі)

Шахраї брали хабарі

КИЇВ. – Прокуратура Києва 1 лютого затвердила та скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох шахраїв, які за хабар обіцяли сприяння у призначенні на керівні посади в органи державної чи виконавчої влади. Одному з потерпілих вони обіцяли за 20 тис. дол. влаштувати його на посаду радника міністра або голови обласної адміністрації. Підозрюваних затримано після одержання другої частини обумовленої суми. („Укрінформ“)

Терористи викрали ученого 

ДОНЕЦЬК. – 26 січня в окупованому місті бойовики самозваної таємної поліції викрали історика-релігієзнавця Ігоря Козловського – президента Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків, керівника Донецького обласного відділення Української асоціяції релігієзнавців, президента Донецької обласної громадської організації „Центр Діскавері“, керівника Міжнародного центру християнсько-мусульманського діялогу та співробітництва. Сусіди бачили, як в квартиру ученого заходили люди в цивільному, потім вони вийшили і поїхали. („Укрінформ“)

Почали конкурс на найкращу книгу

КИЇВ. – У Держкомтелерадіо 1 лютого відбулося засідання Комітету з щорічної премії Президента України „Українська книжка року“, на якому були розглянуті видання, подані на конкурс у 2015 році. У номінації „За видатні досягнення в галузі художньої літератури“ допущено до конкурсу 33 художні твори, що надійшли від 22 видавництв. У номінації „За вагомий внесок у розвиток українознавства“ буде розглянуто 40 видань від 25 видавництв. У номінації „За сприяння у вихованні підростаючого покоління“ – 36 видань від 18 видавництв. Лавреатам виплачується грошова нагорода 100 тис. грн. При цьому 50 відс. авторові твору‚ решта – видавництву. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.