13 січня, 2017

УКРАЇНА за ТИЖДЕНЬ

Зголосилися до поліції

КИЇВ. – 9 січня Міністер внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що на посаду голови Національної поліції подано 64 заяви, з якими починає роботу конкурсна комісія. Перелік допущених до конкурсу кандидатів буде доступний в інтернеті після обробки документів протягом трьох днів. У листопаді 2016 року уряд схвалив відставку з посади голови Національної поліції Хатії Деканоїдзе, яка очолювала відомство з осені 2015 року. (Радіо Свобода)

МЗС засудило теракти 

КИЇВ. – 9 січня Міністерство закордонних справ (МЗС) України рішуче засудило терористичні акти, що сталися упродовж останніх днів в Єгипті, Ізраїлі, Іраку та Туреччині, в результаті яких загинули десятки осіб та близько сотні дістали поранення. У МЗС зазначили, що подібні акти насильства, під час яких гинуть невинні люди, є кримінальними злочинами і не мають виправдань, під якими б гаслами вони не скоювалися. („Укрінформ“)

Марія Музичук не поїде в Іран

КИЇВ. – Українська шахістка, чемпіонка світу Марія Музичук 9 січня відмовилася від поїздки на чемпіонат світу в Іран, який відбудеться в лютому, через вимоги носити гіджаб. Натомість її сестра Анна Музичук, яка в кінці 2016 року стала чемпіонкою світу з рапіду і бліцу в Досі (Катар), усе ж вирішила поїхати до Тегерану. („Укрінформ“)

На ЧАЕС будують сховище

КИЇВ. – Наступного року на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС) введуть в експлуатацію нове сховище відпрацьованого ядерного палива, яке зводять з 2007 року. Минулого року на всіх бльоках ЧАЕС було вилучене ядерне паливо, тож станція перестала бути ядерним об’єктом. Нове сховище прийматиме відпрацьовані тепловиділяючі збірки з трьох зупинених бльоків ЧАЕС. До зони зберігання будуть перевозити закриті коробки, заповнені відпрацьованим ядерним паливом. Потім його будуть завантажувати в горизонтальні бетонні модулі-сховища. Коли коробка буде заповнена, ядерне паливо будуть осушувати, щоб створити безпечні умови подальшого зберігання. Вага одного пеналу – 31 тонна. Сховище буде зберігати відпрацьоване ядерне паливо впродовж 100 років. Для того, щоб його перевезти з першого сховища, знадобиться дев’ять з половиною років. (Радіо Свобода)

Зруйнували пам’ятник полякам

ГУТА ПЕНЯЦЬКА‚ Львівська область. – 8 січня був зруйнований пам’ятник‚ який офіційно відкрили у 2009 році президенти України і Польщі. У лютому 1944 року у цьому‚ тоді польському селі, де розташовувались радянські партизани і діяло польське підпілля, за різними даними, нацисти вбили від 500 до 800 поляків з мирного населення. Генеральний консул Польщі у Львові, Посол України в Польщі та Український інститут національної пам’яті назвали дії вандалів свідомою провокацією з метою погіршити українсько-польські відносини. (Радіо Свобода)

Вбили останнього свідка

КИЇВ. – Сергія Федосенка‚ свідка у справі про вбивство адвоката російських розвідників Юрія Грабовського‚ знайдено у Києві мертвим. Про це повідомила 10 січня адвокат Оксана Соколовська, яка також представляла в українському суді інтереси російських військовослужбовців Євгенія Єрофеєва і Олександра Александрова. 5 січня вона отримала запрошення з служби розшуку людей на упізнання трупа, схожого на С. Федосенка. Саме С. Федосенко останнім бачив Ю. Грабовського в його бюрі 6 березня 2016 року у супроводі невідомого. Ю. Грабовський був убитий у березні 2016 року. С. Федосенко пропав у листопаді 2016 року. („Укрінформ“)

Папа Франциск згадав Україну 

ВАТИКАН. – Папа Франциск під час традиційної на початку року зустрічі з дипломатичним корпусом, акредитованим при Святому Престолі, 9 січня побажав якнайшвидше вирішити важку гуманітарну ситуацію на Донбасі. Він сказав: „Складаю побажання, щоб в Україні рішуче прямували вперед у пошуку реальних вирішень для повного здійснення зобов’язань, взятих на себе сторонами, і, насамперед, щоб була запевнена швидка відповідь на гуманітарну ситуацію, яка досі залишається важкою“. (УНІАН) 

Канада надала допомогу

КИЇВ. – Конґрес Українців Канади спільно з канадською компанією „Сaravan Logіstics“, а також з громадськими організаціями „Ukraine Appeal“, „Global Fire“, „Global Medic“ та Ліґою Українців Канади 4 січня відправив в Україну 11 тонн гуманітарної допомоги, що складається з медичного обладнання та засобів пожежогасіння. Вона буде передана до лікарень та пожежних станцій на сході України, зокрема в Маріюполі. Це вже четверта партія гуманітарної допомоги, яка зібрана цими меценатами. („Укрінформ“)

Хуртовина зашкодила Україні

КИЇВ. – Державна служби з надзвичайних ситуацій повідомила, що сніговія перекрила шляхи, зупинила в снігових заметів автомобілі. Для забезпечення проїзду та розчищення автодоріг залучено понад 2,000 одиниць техніки та майже 3,000 рятувальників, які вивільнили зі снігових заметів до 8 січня 1,046 автомобілів, в яких перебувало 2,736 осіб. Лише за добу 9 січня на автошляхах загинули вісім осіб, ще 45 травмовані. Критична за рівнем аварійности ситуація існувала у Чернівецькій, Хмельницькій, Житомирській та Чернігівській областях. Складною була ситуація на дорогах Львівщини та Вінниччини. На ранок 9 січня було обмежено рух транспорту в кількох областях через сильні снігопади. (УНІАН) 

Відновлено тракторний завод

ХАРКІВ. – 6 січня офіційно повідомлено про початок роботи Харківського тракторного заводу. Відновленню виробництва сприяла допомога Президента України Петра Порошенка та голови Харківської обласної адміністрації Юлії Світличної. Генеральний директор підприємства Андрій Коваль має надію забезпечити ритмічний виробничий процес. Ю. Світлична заявила: „Проблеми підприємства вирішені завдяки особистому втручанню Петра Порошенка і воно може починати роботу“. (УНІАН) 

Савченко опублікувала списки полонених

КИЇВ. – Депутат Верховної Ради Надія Савченко 10 січня опублікувала списки полонених і зниклих безвісти на Донбасі. Радник голови Служби Безпеки України Юрій Тандіт висловився проти дій Н. Савченко. 9 січня він повідомив, що особисто спілкувався з Н. Савченко і просив її не публікувати списки полонених українців. При цьому він назвав конкретні причини, чому не можна оприлюднювати подібні списки. „У 2014-2015 роках, коли велися важкі бої, добровольці передавали такі списки, і вони були опубліковані у відкритих джерелах. Опісля ми довгий час ловили шахраїв, які намагалися використовувати ці списки у своїх корисливих цілях“. (BBC, УНІАН)

Зросло число шахраїв

КИЇВ. – За минулий рік кількість шахрайських інтернет-сторінок зросла у 4.5 разів, повідомили 6 січня в Українській міжбанківській асоціяції членів платіжних систем. У минулому році було виявлено 174 шахрайських веб-сторінки, а у 2015 році – 38. Шахраї пропонують начебто нові платіжні послуги, або ж маскуються під вже відомі веб-сторінки послуг (експерти виявили 62 фальшування „Укрпошти“ чи банків). Мета усіх шахраїв одна – змусити користувача залишити реквізити своєї картки. В Українській міжбанківській асоціяції членів платіжних систем закликали користувачів повідомляти про підозрілі ресурси. (BBC)

Коментарі закриті.