6 січня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Вшанували пам’ять Степана Бандери

КИЇВ. – 1 січня до 108-річчя Степана Бандери Всеукраїнське об’єднання „Свобода“, ОУН‚ Конґрес українських націоналістів та низка інших націоналістичних сил влаштували ходу центром столиці з червоно-чорними прапорами ОУН часів Другої світової війни, портретами С. Бандери і запаленими смолоскипами. На Майдані Незалежности відбулося віче. У Львові близько 100 осіб узяли участь у традиційному смолоскиповому марші, присвяченому 108-ій річниці С. Бандери. У Дніпрі влаштували смолоскиповий марш і масову акцію з виконанням гимну ОУН. Смолоскипові марші і віча до дня народження С. Бандери відбулися в Одесі, Житомирі, Луцьку, Херсоні‚ Запоріжжі‚ Слов’янську‚ та інших містах України. (Радіо Свобода)

Готують перепоховання Олександра Олеся 

КИЇВ. – Згідно з вказівкою Президента України Петра Порошенка, Міністерство закордонних справ України через Посольство України в Празі розпочало заходи з метою збереження та перепоховання останків Олександра Олеся та його дружини, які були ексгумовані. На місці, де була могила О. Олеся, був похований Володимир Михайлишин, виходець з України, який доглядав поховання О. Олеся та сплачував необхідну ренту. Після смерти В. Михайлишина його син поховав батька у згаданому місці. Останки О. Олеся та його дружини були переміщені до депозитарію кладовища. Уряд виділить необхідні фонди для перевезення останків О. Олеся до Києва. Про це повідомив 3 січня Прем’єр-міністер Володимир Гройсман. („Укрінформ“)

Україна вироблятиме автомат М-16

КИЇВ. – „Укроборонпром“ вироблятиме американську автоматичну ґвинтівку М-16. Про це 3 січня повідомив заступник генерального директора „Укроборонпрому“ Володимир Коробов. Здійснення цього проєкту в подальшому дасть можливість переходу української армії і промисловості на стандарти НАТО. Ґвинтівка М-16 перебуває на озброєнні в 40 країнах світу. („Українська правда“)

Буде пам’ятник Олені Телізі

КИЇВ. – Організаційний комітет з підготування та проведення заходів у зв’язку з 75-річчям трагедії Бабиного Яру ухвалив рішення про встановлення пам’ятника Олені Телізі – визначній діячці ОУН, відомій поетесі. У Бабиному Яру розпочалися будівельні роботи із встановлення пам’ятника. Орієнтовна дата їхнього завершення – березень цього року. Міський голова Віталій Кличко і Міністер культури Україні Євген Нищук здійснюють особистий патронат над будівництвом. (Радіо Свобода) 

Малий бізнес не перевірятимуть 

КИЇВ. – Президент Петро Порошенко 30 грудня 2016 року підписав закон про покращення інвестиційного клімату в Україні. Звільняються на три роки від будь-яких перевірок новостворені підприємства, якщо вони мають обіг менше 3 млн. грн. Податкові інспекції на рівні районів перетворяться з контрольних органів на консультативні. Важливий крок – передано доступ до реєстрів відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) Міністерству фінансів. Це підвищить прозорість і ефективність відшкодування ПДВ. (BBC)

Військовим дозволено стріляти до літаків

КИЇВ. – Кабінет міністрів України 30 грудня 2016 року дозволив українським військовим відкривати вогонь до повітряних суден, які незаконно порушують державний кордон України чи підозрюються у вчиненні терористичних дій. Командирам чергових літаків-перехоплювачів (вертолетів), кораблів (катерів), наземних засобів протиповітряної оборони надається право самостійно відкривати вогонь до повітряних суден збройних формувань інших держав, які порушили державний кордон України та застосовують зброю. (ВВС)

Голова ОБСЕ відвідав Донбас

КИЇВ. – Міністер закордонних справ України Павло Клімкін та Діючий голова Організації безпеки і співробітництва у Европі (ОБСЕ), Федеральний міністер европейських, інтеґраційних та закордонних справ Австрії Себастьян Курц 3 січня відвідали у Донецькій області населені пункти Виноградне та Пищевик на лінії зіткнення, де С. Курц  ознайомився з руйнівними наслідками російської аґресії на Донбасі. Значна увага в ході візити приділялася питанням діяльности Спеціяльної моніторинґової місії ОБСЕ щодо вивчення виконання Мінських домовленостей. Сторони дійшли порозуміння про необхідність подальшого посилення потенціялу місії, у тому числі її технічного оснащення. Сторони були єдині в тому, що першочерговим заходом має стати досягнення сталого припинення вогню. (Міністерство закордонних справ України)

Зміни до податкового кодексу

КИЇВ. – Президент Петро Порошенко 30 грудня 2016 року підписав закон про зміни до податкового кодексу, які, серед іншого, скасовують двохвідсотковий збір при купівлі готівкової валюти. Зміни передбачають також підвищення акцизів на алькогольні напої на 20 відс., слабоалькогольні напої, пиво та сидр – на 12 відс., коньяк – на 17 відс., на цигарки на 40 відс. Серед змін також є збільшення розміру добових платень для відряджень за кордон, які не потребують документального підтвердження та не оподатковуються, з 40 евро до 80 евро. (BBC)

Надія Савченко продовжить зустрічі

КИЇВ. – Депутат Надія Савченко 28 грудня 2016 року заявила, що продовжить зустрічі з ватажками бойовиків Донбасу, і не виключає , що це може статися в Києві. „Наступний раз можна зустрічатися в Луганську або Донецьку. А потім, наприклад‚ в Києві, якщо ми хочемо результату“, – заявила вона. 27 грудня Н. Савченко презентувала у Львові свою громадську плятформу „РУНА“ („Рух українського народу“). За словами Н. Савченко, „РУНА“ – не політичний проєкт, а об’єднання людей, які чують суть, саму ідею, а не гасла і популізм. Вона підкреслила, що відповідна партія з’явиться, коли це буде потрібно.  („Українська правда“, „Укрінформ“)

До Коста-Ріки – без віз

САН-ГОСЕ, Коста-Ріка. – 28 грудня 2016 уряд Коста-Ріки запровадив безвізовий режим на поїздки до 90 днів для громадян України. Необхідною вимогою в’їзду в країну є наявність пашпортного документа, термін дії якого не менше‚ ніж 90 днів на момент заплянованого виїзду з Коста-Ріки. При виїзді з території держави має бути сплачений збір у розмірі 29 дол., незалежно від типу пашпортного документу подорожуючого. („Укрінформ“)

У Москві засудили Евромайдан

МОСКВА. – 27 грудня 2016 року Дорогомиловський суд Москви (суддя Анна Шипикова) задовольнив позов екс-депутата Верховної Ради України Володимира Олійника щодо визнання зміни влади в Україні внаслідок протестів Евромайдану в 2014 році як державний переворот. Суд звинуватив США і Евросоюз у підтримці „антиконституційного перевороту“ в Україні та „розколу в суспільстві“ і виникненню збройного конфлікту. Винуватцями Майдану оголосили „озброєних націоналістів“. Свідчення для суду дали Микола Азаров, Сергій Арбузов, Андрій Клюєв, Віталій Захарченко, Олександер Якименко, Віктор Пшонка, Віктор Янукович. („Українська правда“)

Ліквідували підпільні казино 

КИЇВ. – 30 грудня 2016 року у Києві ліквідовано велику мережу гральних закладів. Про це повідомив Генеральний прокурор України Юрій Луценко. За його словами, внаслідок одночасних 40 обшуків вилучено 300 комп’ютерів, чорну касу, зброю. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.