23 грудня, 2016

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Відкрили меморіяльну дошку 

ХАРКІВ. – 15 грудня меморіяльну дошку на згадку про видатного театрального діяча, народного артиста України, засновника першої у країні професійної школи режисерів і акторів театру ляльок Віктора Афанасьєва відкрито на фасаді Харківського державного академічного театру ляльок, який носить його ім’я. Барельєф В. Афанасьєва і зображення рукавичної ляльки відтворив харківський скульптор Олександер Рідний до 100-річчя з дня народження артиста. („Укрінформ“)

Перевіряють автопарк парляменту 

КИЇВ. – 6 грудня перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко заявила, що ініціює створення комісії, яка перевірить порушення з боку керівництва автобази парляменту. Вона виявила, що на її службовий автомобіль списують сотні літрів бензину щомісяця. „У Верховній Раді України триває авдит автопарку, – заявив голова парляменту Андрій Парубій. – Як тільки пішли тривожні сиґнали, я тут же дав доручення. За результатами авдиту ми будемо виходити на рішення“. Перед цим народний депутат від „Самопомочі“, голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв заявив, що вже два народнi депутати виявили використання автомобілів без їхнього відома“. (Радіо Свобода)

Швидкісні потяги прибули до Польщі

ПЕРЕМИШЛЬ‚ Польща. – Електропотяг „Тарпан“ виробництва Крюківського вагонного заводу 19 грудня вдало виконав другий тестовий рейс українських швидкісних поїздів до Перемишля. Про це повідомив представник польської залізничної групи Кароль Гайджік. 18 грудня до Польщі прибув перший тестовий потяг „Hyundai“ за маршрутом Київ-Львів-Перемишль. Реґулярні рейси з Києва до Перемишля мають розпочатись 23-24 грудня. Потяг курсуватиме із зупинками на станціях „Святошин“, „Підзамче“, „Львів“ і „Перемишль“. Орієнтовний час у дорозі становитиме сім годин. Голова Транспортного комітету Верховної Ради Ярослав Дубневич заявив, що за результатами технічних рейсів буде визначено, який з двох потягів курсуватиме до Польщі. („Українська правда“)

Представили новий літак

КИЇВ. – 20 грудня державне підприємство „Антонов“ представило новий транспортний літак Ан-132. У презентації взяли участь Президент Петро Порошенко та секретар Ради національної безпеки і оборони Олександер Турчинов. Були присутні представники Савдівської Арабії, яке стала замовником і партнером з будови літака. Компанія підписала низку угод із Савдівською Арабією про постачання цих літаків з 2017 року. (ВВС)

Ухвалили бюджет 2017 року

КИЇВ. – У ніч на 21 грудня Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2017 рік‚ який передбачає доходи на 721.4 млрд. грн. і видатки на 790.4 млрд. грн.‚ підвищення мінімальної платні до 3‚200 грн. з 1 січня 2017 року та прожитковий мінімум 1,544 грн., зростання внутрішнього валового продукту на 3 відс.‚ ріст споживчої інфляції на 8.1 відс. до кінця року. Верховна Рада скасувала 2-відс. збір з обміну валюти, а також запровадила Вищу раду правосуддя замість Вищої ради юстиції. (ВВС)

Могилу облили фарбою 

УМАНЬ‚ Черкаська область. – 21 грудня невідомі на могильному комплексі цадика Нахмана облили вхід червоною фарбою та залишили відрізану голову свині. На місці події працюють правоохоронці. Генеральний прокурор України Юрій Луценко взяв під особисту контролю цей інцидент і засудив прояви антисемітизму і релігійної нетерпимости. Посольство України в Ізраїлі висловило жаль з приводу інциденту і засудило будь-які прояви ксенофобії. („Українська правда“)

Звільнили воїна-полоняника

КИЇВ. – 19 грудня Президент Петро Порошенко зустрівся зі звільненим з полону бойовиків десантником 80-ої аеромобільної бриґади Тарасом Колодієм та його мамою Галиною. Т. Колодій подякував за звільнення і розповів про перебування в полоні. Президент подякував мамі звільненого героя за такого сина – справжнього воїна, який боронить Україну від ворогів. „Знаю, що у вас і другий син захищає державу. Ваша родина є символом того, на що йде Україна і українській народ, щоб мати справжню незалежність, волю та свободу“, – зазначив П. Порошенко. Президент також повідомив, що доручив забезпечити необхідне медичне обстеження звільненого воїна у лікарні Державного управління справами. (Прес-служба Президента України)

Пластуни принесли Вогонь миру

КИЇВ. – 16 грудня пластуни передали Президентові Петрові Порошенкові Вифлеємський вогонь миру з Святої землі як знак миру та благополуччя для усіх українців. Голова організації скавтів Ольга Герус сказала, що пластуни створюють середовище, в якому виховують добрих громадян України. Нині багато пластунів охороняють кордони нашої держави. „СКОБ, друзі“!», – привітав П. Порошенко пластунів та поділився своїми враженнями щодо традиції передавати Вифлеємський вогонь миру в оселі українців напередодні Різдва. (Прес-служба Президента України)

„Приватбанк“ став державним

КИЇВ. – „Приватбанк“ повністю переходить під контролю держави. Таке рішення ухвалив 18 грудня Кабінет Міністрів на пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільности. Усі акції найбільшого українського банку перейдуть до Міністерства фінансів, яке забезпечить сталу роботу банку та збереження грошей споживачів. Основними акціонерами „Приватбанку“ були Ігор Коломойський та Генадій Боголюбов. Перехідний період почався з 19 грудня. (ВВС)

Уряд Нідерляндів підтримав Україну

БРЮСЕЛЬ. – 16 грудня уряд Нідерляндів схвалив проєкт закону, необхідний для ратифікації Угоди про асоціяцію між Україною та Евросоюзом. Прем’єр-міністер Марк Рютте зазначив, що він упевнений у тому, що в обох палатах парляменту більшість проголосує за ратифікацію. У квітні в Нідерляндах відбувся референдум, на якому більшість виборців висловилися проти ратифікації цієї угоди. Нідерлянди – єдина країна з 28 членів ЕС, що не ратифікувала Угоду про асоціяцію з Україною. (BBC)

Аґрарії досягли успіху

КИЇВ. – Позитивний балянс зовнішньої аґроторгівлі становить майже 9 млрд. дол. Україна за 10 місяців 2016 року експортувала аґрарної продукції майже на 12 млрд. дол. За цей період було імпортовано в Україну продукції сільського господарства на суму 3.1 млрд. дол., що склало 9.9 відс. від загальнонаціонального імпорту. Тим саме сформовано позитивний балянс торгівлі аґрарними товарами. Найбільшу частку в українському експорті склали зерновi культури, жири та олії тваринного або рослинного походження та готові харчові продукти. У структурі імпорту переважають продукти рослинного походження та готові харчові продукти. („Укрінформ“)

Китай передав рятувальну техніку

КИЇВ. – 17 грудня Посол Китайської Народної Республіки в Україні Ду Вей передав Державній службі з надзвичайних ситуацій спеціяльне аварійно-рятувальне обладнання. Міністер внутрішніх справ Арсен Аваков подякував китайським партнерам і запевнив, що Україна також надасть допомогу, коли у цьому виникне потреба. За фонди уряду Китаю для України закупили 25 одиниць інженерної та автомобільної техніки і 32 комплекси аварійно-рятувального обладнання. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.