16 грудня, 2016

УКРАЇНА за ТИЖДЕНЬ

Золото скитів повернуть Україні

АМСТЕРДАМ. – 14 грудня Окружний суд Амстердаму вирішив повернути Україні колекцію експонатів кримських музеїв, відому як скитське золото. Колекція золота була вивезена на виставку „Крим: золото і секрети Чорного моря“ в амстердамський музей Аларда Пірсона в лютому 2014 року. У колекції понад 2,000 експонатів загальною вартістю понад 1 млн. евро.  Золото залишиться у музеї ще на три місяці для апеляцій. Також Україна має сплатити 111 тис. евро за витрати‚ пов’язані зі зберіганням золота скитів. Музеї Криму мають заплатити Україні та музею Аларда Пірсона 2‚800 евро відшкодування витрат. („Deutsche Welle“).

Вантажівки на шляхах зважуватимуть

КИЇВ. – Наступного сезону на дорогах України буде встановлено 78 вагових комплексів для зважування важковагового транспорту. Про це 9 грудня сказав Прем’єр-міністер України Володимир Гройсман. Також буде завершене будівництво дороги Одеса-Рені. („Укрінформ“)

Обмежили доступ книжок з Росії

КИЇВ. – 8 грудня Верховна Рада обмежила доступ на український ринок чужинських книжок антиукраїнського змісту. Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомила, що законом передбачено створення при Міністерстві культури експертної ради, яка аналізуватиме друковану продукцію, яка надходитиме з держави-аґресора. Книжки можуть бути ввезені на митну територію України за умови відповідного дозволу, крім видань в ручній поклажі або супроводженому баґажі загальною кількістю не більше 10 примірників. („Укрінформ“)

Політв’язнів можуть обміняти

ГАМБУРҐ. – Росія допускає, що українці-в’язні, які перебувають на території Росії, можуть бути обміняні на росіян, які перебувають в Україні. Про це заявив 9 грудня Міністер закордонних справ Росії Сергій Лавров на прес-конференції, відповідаючи на запитання про можливість звільнення Олега Сенцова, Романа Сущенка і Станіслава Клиха. („Українська правда“)

Україна потопає в смітті

КИЇВ. – Міністер екології Остап Семерак 9 грудня звинуватив місцеву владу в саботуванні проблем зі стихійними сміттєзвалищами. В Україні є понад 30 тис. сміттєзвалищ, з них офіційних 6,153 сміттєзвалища. Одеська і Херсонська області та Київ за півроку взагалі не спромоглися надати жодної інформації про організовані чи неорганізовані сміттєзвалища. Цілком реальні фонди екологічного податку, а це в 2016 році понад 1 млрд. грн., залишилася у місцевих бюджетах і не були використані на ці потреби. (УНІАН)

Суд виселяє російський центр

ЛЬВІВ. – Господарський суд Львівської области 9 грудня постановив виселити орендарів з приміщення на вулиці Короленка, в якому розташовується Російський культурний центр. В обласній раді заявили, що готуються провести конкурс на нового орендаря приміщення. Громадські активісти пропонують створити там культурний центр для ветеранів війни на сході України. Російський культурний центр орендує у обласної ради будинок за символічну платню 5 грн. на місяць. (BBC)

Нагороди отримали сім журналістів

КИЇВ. – 8 грудня у приміщенні Києво-Могилянської академії відбулася церемонія нагородження переможців конкурсу публікацій про Голодомор ім. Ґарета Джовнза. На конкурс надійшло 64 роботи. Переможниця конкурсу журналістка Катерина Кіндрась з США передала свою нагороду в сумі 700 дол. до свого рідного села на Житомирщині як внесок для майбутнього пам’ятника жертвам Голодомору. Нагороджені також Віталій Портников, Тетяна Кудря, Микола Рубанець, Ігор Загребельний, Володимир Стецюк і Наталія Осипчук. („Українська правда“)

Випробували бойові безпілотники

ЧЕРНІГІВ. – На полігоні „Гончарівське“ 9 грудня відбулись випробування безпілотної бойової техніки, зокрема ударних літальних апаратів. Окрім того, випробувано тактичні розвідувально-ударні безпілотні авіяційні комплекси, які дозволяють знаходити і вражати цілі. Навесні проведуть випробування цих ударних комплексів в бойових умовах. (BBC)

Зняли недоторканість з Новинського

КИЇВ. – 8 грудня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальности депутата від „Опозиційного бльоку“ олігарха Вадима Новинського. За таке рішення проголосували 228 депутатів. Генеральний прокурор Юрій Луценко наголосив, що рішення парляментові потрібне для того, щоб провести певні слідства, які неможливі в статусі недоторканости В. Новинського. В. Новинський звинувачується в утриманні під вартою помічника покійного Митрополита Української Православної Церкви Московського Патріярхату Володимира – Архиєпископа Олександра Драбинка з метою змусити Митрополита Володимира зректися престолу. („Українська правда“)

Залишила дітей помирати

КИЇВ. – 20-річна матір Владислава Подчапко‚ яка залишила двох малюків на дев’ять днів самих удома, наразі перебуває у київському ізоляторі тимчасового тримання. 7 грудня Голосіївський районний суд постановив взяти В. Подчапко під варту на два місяці без права внесення застави. Вранці 6 грудня стало відомо, що її однорічний син помер, а дворічна донька перебуває у критичному стані. Діти голодували у замкненій квартирі протягом дев’яти днів. Матір у цей час була зі своїм співмешканцем та наймолодшою дитиною, немовлям. (Радіо Свобода)

Януковичеві оголошено підозру 

КИЇВ. – У Генеральній прокуратурі України 9 грудня заявили, що колишній президент України Віктор Янукович є офіційно підозрюваним у державній зраді від 28 листопада цього року. Про це повідомила речниця генерального прокурора Лариса Сарган. Одному з адвокатів було вручено для передання В. Януковичеві повідомлення про підозру. Підозру оголошено за двома статтями Кримінального кодексу України – „державна зрада“ і „посягання на територіяльну цілісність держави“. В. Янукович утік з України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на Майдані Незалежности в Києві і переховується в Росії. (Радіо Свобода)

Підвищення платні руйнує підприємців

КИЇВ. – Підвищення мінімальної платні болюче вдарить по малому пдіриємництву у депресивних реґіонах, де роботодавці не зможуть його забезпечити. Про це заявив 9 грудня експерт групи публічних фінансів Реанімаційного пакету реформ Віктор Таран. За його словами, в першу чергу збільшення соціяльної напруги стосуватиметься Кіровоградської та Житомирської областей. Верховна Рада України ухвалила новий рівень мінімальної заробітної платні 3,200 грн (15 грн у 1996 році). Це найбільше підвищення мінімальної платні за часи незалежности України. (Український кризовий медія-центр) 

Набрехали у декляраціях

КИЇВ. – Генеральна прокуратура перевірила деклярації половини народних депутатів. Стосовно 53-ох з них матеріяли перевірки 9 грудня направлено до Національного аґентства з питань запобігання корупції. Йдеться про неповне відображення даних у деклярації, порушення обмежень щодо сумісництва, отримання подарунків. Усі ці 53 народних депутати можуть бути притягнуті до відповідальности, оскільки різниця між задеклярованим майном і фактично наявним, є меншою, ніж 250 мінімальних заробітних платень. Також чиновники задеклярували велику кількість майна, оціночна вартість якого явно перевищує офіційні доходи, одержані на державній службі. (УНІАН) 

Коментарі закриті.