8 грудня, 2016

Україна за тиждень

Будуть нові пункти пропуску

ВАРШАВА. – Президент України Петро Порошенко 2 листопада під час спільної прес-конференції з Президентом Польщі Анджеєм Дудою оголосив про відкриття на українсько-польському кордоні ще чотирьох пунктів пропуску. „Я вдячний польському урядові за виділення 100 млн. дол. кредиту під 0.15 відс. річних на 30 років за п’ятирічним пільговим періодом для будівництва інфраструктури, доріг, пунктів пропуску“, – заявив він. (УНІАН)

Горілка подорожчала

КИЇВ. – 3 грудня набрала чинности постанова Кабінету Міністрів про підвищення оптових і роздрібних цін на окремі види алькогольних напоїв. Любителям горілки доведеться заплатити за пляшку 70 грн., стільки ж коштуватиме і найдешевше шампанське. У Міністерстві фінансів очікують, що через підвищення ціни має суттєво скоротитись рентабельність „тіньових“ виробників алькогольної продукції, яка має не завжди високу якість. Підвищенню цін на алькоголь передували повідомлення про отруєння суроґатним алькоголем в кількох реґіонах України у вересні цього року. Станом на 28 листопада 150 людей отруїлися через вживання неякісного алькоголю, з них 73 померли. (Радіо Свобода) 

Завершили ракетні випробування 

КИЇВ. – 2 грудня Повітряні сили Збройних Сил України завершили навчальні ракетні випробування на півдні країни, повідомив начальник Генерального штабу Збройних Сил Віктор Муженко. „Успішно завершені контрольно-льотні випробування зенітних керованих ракет. Збройні Сили зробили потужний крок в пляні підвищення своєї боєздатности і набуття спроможностей для захисту своєї держави“, – написав він. На Херсонщині відбулося 16 пусків українських ракет. Росія погрожувала ракетним ударом у разі проведення Україною військових навчань поруч з окупованим Кримом. (Радіо Свобода) 

Савченко не хоче бути президентом 

КИЇВ. – 2 грудня Народний депутат Надія Савченко заявила в інтерв’ю канадському телеканалові CBC: „Я не хочу бути президентом – я б ліпше літала. Утім, якщо будуть хороші творчі ідеї, то я могла б стати тим президентом, який втілить їх у життя“. Вона порадила Канаді невпинно слідкувати за дотриманням прав людини у Росії та жорстко доносити свою позицію до Кремля. („Укрінформ“)

Зріс врожай зерна 

КИЇВ. – Міністерство аґрарної політики і продовольства очікує, що українські аґрарії цього року зберуть 64.2 млн. тонн зернових, що на 4 млн. тонн більше, ніж 2015 року. Пшениці буде зібрано 26.1 млн. тонн, збір кукурудзи на зерно збільшиться на 2.8 млн. тонн, ячменю – на 1.2 млн. тонн. Також збільшиться збір жита, вівса, гречки. Урожай проса скоротиться порівняно з минулим роком. Аґрарії збільшать збір цукрових буряків, соняшнику, сої. Зросте збір картоплі, овочів, винограду. (УНІАН) 

Створено навчально-тренувальний центр

БЕРДИЧІВ. – Президент України Петро Порошенко 6 грудня взяв участь у відкритті 142-го навчально-тренувального центру Сил спеціальних операцій (ССО) Збройних сил України. Він вручив начальникові центру бойовий прапор та привітав вояків із 25-ою річницею Збройних сил України. Президент також подякував партнерам-країнам НАТО за суттєву допомогу в розвитку та становленні ССО. Завдяки залученню професійних інструкторів із США, Польщі, Литви, Естонії, Латвії, кваліфіковану підготовку пройшли українські інструктори, які вже тепер беруть активну участь у відборі та підготовці підрозділів ССО. 58 військових центру закінчили кваліфікаційні курси під керівництвом інструкторів НАТО. Крім того, до складу центру увійшли високопрофесійні бійці, які отримали бойовий досвід на війні проти Росії. („Укрінформ“)

Наркотики везли з Києва

ОДЕСА. – 2 грудня працівники оперативно-пошукового відділу Управління з обслуговування Одеської, Миколаївської та Херсонської областей перекрили канал постачання наркотичних засобів і психотропних речовин до Одеської области з столиці держави. Поліцаї виявили чоловіка, причетного до збуту особливо небезпечних речовин, у якого вилучено пристрій для виготовлення метамфетаміну, готові наркотики, медичні шприці, два пакунки з марихуаною загальною вагою близько 1 кілограма. („Укрінформ“)

Евробачення відбудеться 13 травня

КИЇВ. – Фінал Евробачення-2017 у Києві запляновано на 13 травня, а півфінали – на 9 і 11 травня. Виконавчими продюсерами конкурсу призначили керівників Національної телекомпанії України Олександра Харебіна і Вікторію Романову, яка з 2007 року очолює українську делеґацію на Евробаченні. О. Харебін працює на посаді першого заступника генерального директора телекомпанії з 2015 року. Очікується, що конкурс відбудеться в Міжнародному виставковому центрі, що біля метро „Лівобережна“. У травні цього року Евробачення, яке відбувалося в Стокгольмі, виграла співачка кримсько-татарського роду з України Джамала з піснею „1944“. (ВВС)

Своїх не впізнали

КНЯЖИЧІ, Київська область. – 4 грудня у висліді перестрілки між співробітниками державної служби охорони і поліцаями п’ять з них загинули. Працівники карного розшуку отримали інформацію, що група грабіжників плянує пограбування у Княжичах. Двоє силовиків чекали на грабіжників у приватному будинку. В сусідніх будинках спрацювала охоронна сиґналізація, після чого на місце прибув загін державної охорони, сталася стрілянина, п’ять поліцаїв загинули. Президент України Петро Порошенко висловив співчуття рідним загиблих поліцаїв і заявив, що винні мають бути покарані. (Радіо Свобода)

Прямували з В’єтнаму до Европи

МУКАЧЕВЕ, Закарпатська область. – На Закарпатті 4 грудня затримали п’ятьох в’єтнамців, котрі мандрували до Европи. Вони переховувались в приватному помешканні. Документів у трьох чоловіків та двох жінок не було, але вони заявили, що є громадянами В’єтнаму. Ще одного чужинця без документів, громадянина Іраку, затримали прикордонники Мукачівського загону. Прикордонники Мукачівського та Мостиського загонів зупинили дві групи незаконних міґрантів у кількості 12 осіб. Серед затриманих була сім’я із Сирії, яка вирушила у небезпечну подорож з чотирирічною дитиною. („Українська правда“)

На кордоні сталася стрілянина

МОСТИСЬКА, Львівська область. – 2 грудня біля пункту пропуску Шегині митного поста Мостиська сталася сутичка з контрабандистами з використанням вогнепальної зброї. Порушники намагались провести чотири мікроавтобуси контрабанди. Коли їх викрили та намагались затримати, контрабандисти викликали підмогу у 30-40 осіб, які вибили вікно автобуса та дали одному з водіїв втекти на авті, яким збили митника, який перегородив собою проїзд. Зупинити сутичку вдалось лише після застосування зброї. Митник доставлений у лікарню. Проти порушників розпочаті відповідні дії. Оцінюється вартість контрабанди в трьох автобусах, які вдалось затримати. („Українська правда“)

Дозволили футбол в Харкові 

ХАРКІВ. – 2 грудня Комітет з питань стадіонів і безпеки Союзу европейських футбольних асоціяцій (УЕФА) рекомендував виконавчому комітетові УЕФА дозволити проведення офіційних міжнародних змагань з футболу в Харкові на стадіоні „Металіст“. Про це повідомила голова обласної адміністрації Юлія Світлична. Харків з наступного року зможе приймати офіційні змагання Національної збірної України, Ліґи чемпіонів і Ліґи Европи. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.