30 листопада, 2016

Україна за тиждень

Чехи лічитимуть рибу 

КИЇВ. – 25 листопада Держрибаґентство звернулося до Інституту гідробіології Чехії з пропозицією провести наукові дослідження на одній з внутрішніх водойм України, задіявши чеське науково-дослідне судно. Вперше в України є нагода скористатися не тільки досвідом европейських колег для проведення наукових досліджень в Україні, а й залучити необхідне сучасне спеціялізоване обладнання. Чехія є однією з провідних країн щодо ефективного використання водойм для вирощування коропа у Европі. („Укрінформ“)

Музей Франка відкрили в Києві

КИЇВ. – 25 листопада квартиру-музей родини Івана Франка урочисто відкрито у Києві. Музей створено в будинку, куди в 1949 році радянська влада насильно переселила зі Львова родину Тараса Франка, сина письменника. У цій квартирі мешкала вся родина Т. Франка, а також її відвідувала дочка І. Франка – Анна Франко-Ключко. Музей складається із двох заль, де містяться архівні документи, фотографії з сімейного архіву. („Укрінформ“)

„Рух нових сил“ провів віче

КИЇВ. – 27 листопада біля пам’ятника В’ячеславові Чорноволові відбулися збори нової ініціятиви Михайла Саакашвілі „Рух нових сил“. „Ця зграя бариг вже чверть століття дивиться на нас і знущається над нами, вони вважають себе найрозумнішими, що перехитрили всіх, вони бісять з жиру. Вони себе називають елітою, але я їх називаю брудними покидьками. Зрештою, ми повернемо багатство України українському народу. Для цього потрібно діяти рішуче і негайно. Ми створюємо не лише нову політичну силу, але й новий політичний клас“, – заявив М. Саакашвілі під час віча. На сцені були присутні екс-голова Одеської митниці Юлія Марушевська та колишній голова Національного аґентства з питань державної служби Денис Бродський. (Радіо Свобода)

У Москві виступили проти Голодомору

МОСКВА. – 26 листопада перед Українським культурним центром близько 20 „активістів“ на чолі з муніципальним депутатом району Якиманка Дмитром Захаровим провели акцію протесту проти відзначення річниці Голодомору. Вони зірвали показ фільму „Голод-33“ в Українському центрі, розклали під українським прапором біля входу в центр кістки, свинячу голову і плякат „Міт голодомору – брехня і танці на кістках“. При цьому поліція в дії „активістів“ не втручалася. („Українська правда“) 

Оприлюднено документи КҐБ 

КИЇВ. – Понад 21 тис. архівних кримінальних справ, що стосуються репресій проти українців, які чинили опір винищенню Голодомором‚ оприлюднив 26 листопада Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби Безпеки України. Переглянути документи можна на Електронному архіві визвольного руху (avr.org.ua). Документи, що зберігаються в Галузевому державному архіві СБУ, є важливим історичним джерелом для вивчення Голодомору 1932-1933 років в Україні. (УНІАН) 

Випустили сина Джемілєва 

КИЇВ. – 25 листопада син депутата Верховної Ради, провідника кримських татар Мустафи Джемілєва Хайсер, відбувши строк покарання, вийшов з колонії в Астрахані й прибув в Україну. Х. Джемілєв відбував у російській в’язниці покарання за вбивство, яке сталося в Криму. Український суд визнав це „вбивством з необережности“ та засудив його до трьох років та восьми місяців ув’язнення. Після анексії Росією Криму російський суд повторно розглянув цю справу, засудивши його до п’яти років позбавлення волі. Потім термін ув’язнення зменшили до трьох з половиною років. Астраханський обласний суд в Росії визнав Х. Джемілєва громадянином України і зазначив, що після відбуття покарання він не має законних підстав для перебування на території Росії. (ВВС)

На Майдані були молитви й пісні

ЛЬВІВ. – 21 листопада місто відзначило День гідности та свободи. Спершу на Личаківському цвинтарі, на полі почесних поховань, покладанням квітів і запалюванням лампадок, вшанували героїв Майдану і загиблих під військових дій на сході України. Потім у центрі міста, біля пам’ятника Тарасові Шевченкові, відбувся „Молитовний Майдан“. Молитву представників різних конфесій очолив Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви Венедикт. З палкою промовою-спогадом виступила активна учасниця Львівського майдану Софія Федина. Весь час на екрані у хронологічному порядку демонстрували світлини та відеоролики подій Революції Гідности. Після молитви у небо на кульках підняли панно-оберіг Пресвятої Богородиці, виготовлене учнями мистецьких навчальних закладів Львівщини. Патріотичні пісні співали Львівська державна академічна чоловіча хорова капеля „Дударик“, Галицький академічний камерний хор, Львівський муніципальний хор „Гомін“ і вокальний ансамбль „Калафонія“. На закінчення усі виконали гимн України. (Марта Осадца)

Україна вислала літаки

ГАЙФА, Ізраїль. – 26 листопада два українські літаки Ан-32 розпочали гасіння лісових пожеж. Прем’єр-міністер Ізраїлю Бенямін Нетанягу у телефонній розмові з Президентом Петром Порошенком висловив вдячність Україні, яка однією з перших відгукнулася на запит ізраїльської сторони про допомогу. 22 листопада в Ізраїлі почалися маштабні пожежі. З Гайфи eвакуювали десятки тисяч людей. Під час гасіння вогню постраждали понад 100 осіб. Пожежі охопили також місто Модін, що на околицях Єрусалима. (Радіо Свобода)

Януковича не допитали 

КИЇВ. – 26 листопада відеодопит екс-президента Віктора Януковича як свідка у справі п’яти колишніх „беркутівців“ не відбувся. Його перенесли на 28 листопада через те‚ що активісти забльокували виїзд обвинувачуваних з Лук’янівського слідчого ізолятора, бо побоювалися, що захист „беркутівців“ після свідчень В. Януковича може подати клопотання про пом’якшення для підозрюваних запобіжного заходу. Після судового засідання В. Янукович вийшов до преси та підтвердив, що готовий свідчити у будь-який момент. Він також озвучив свою версію подій, які відбувались в Україні від початку Майдану і до сьогоднішнього дня. 28 листопада Святошинський районний суд Києва розпочав відеодопит В. Януковича‚ який відповідає на запитання із залі Ростовського обласного суду в Росії. (Радіо Свобода) 

Знищили виноградники француза 

ОДЕСА. – 27 листопада зловмисники викорчували бульдозером частину виноградників одеського француза-винороба Крістофа Лакарена, що вже 11 років займається виноградарством та виноробством у селі Шабо Одеської области. Знищено 40-річні кущі виноградника на орендованій території. Термін оренди закінчується в 2022 році. К. Лакарен звернувся до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням захистити його. („Укрінформ“).

У Польщі пригадали Голодомор

КОШАЛІН. – 26 листопада у філармонії міста Кошаліна відбувся концерт-реквієм у пам’ять про жертви Голодомору 1932-1933 років і жертви комунізму в Україні. Об’єднання українців у Польщі вже упродовж кількох років організовує День пам’яті жертв Голодомору в польських реґіонах. Досі такі заходи відбулися в Гіжицьку та Перемишлі. В цьому році концерт-реквієм відбувся в Кошаліні з участю співачки світової слави Ольги Пасічник та чоловічого хору „Журавлі“. Режисером концерту був Збіґнєв Олькевич, який в 2014 році став режисером-постановником концерту у 40-ий день пам’яті героїв Майдану у Польському театрі у Варшаві. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.