23 листопада, 2016

Україна за тиждень

Відзначили День гідности і свободи

КИЇВ. – 21 листопада в Україні відзначили День гідности і свободи в пам’ять про початок того дня 2013 року Евромайдану після того, як тодішня влада України відмовилася підписувати Угоду про асоціяцію з Европейським Союзом. В Україні останнім часом активізувалися сили, що закликають до скинення нинішньої української влади. На думку критиків, їхню діяльність інспірує Росія, що прагне привести до влади в Україні прихильні до себе сили, які б швидко завершили конфлікт на сході держави на умовах Москви. 21 листопада у Києві та інших населених пунктах відбулися урочистості та меморіяльні заходи з участю представників органів виконавчої влади, територіяльних громад, народних депутатів, політичного корпусу, громадянського суспільства, насамперед учасників революційних подій в Україні у 2004, 2013-2014 роках, родин „Небесної сотні“, учасників бойових дій на Донбасі, представників добровольчих рухів, а також духовенства. (Радіо Свобода)

Слідчі допитали Петра Порошенка

КИЇВ. – В Адміністрації Президента України підтвердили проведення допиту Петра Порошенка слідчими Генеральної прокуратури 18 листопада. Речник президента Святослав Цеголко пояснив: „Президент України Петро Порошенко дав свідчення у справі щодо злочинів проти Майдану“. П. Порошенко неодноразово заявляв про зацікавленість у розслідуванні злочинів проти учасників Революції Гідности та покаранні винних. Слідчі прокуратури провели шестигодинний допит президента у справі злочинів проти активістів Евромайдану, де постраждали 2,500 осіб, 104 із них загинули. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків. (Радіо Свобода)

Гість з Канади відвідав рідне село 

ЛЬВІВ. – 14 листопада Командувач Сухопутними військами Канади генерал-лейтенант Пол Винник під час візити до України відвідав село Поздимир на Львівщині, звідки походять його предки. Директор сільської школи у Поздимирі передав П. Винникові кілька документів з історії його родини. Окрім візити до села, генерал зустрівся з начальником Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного Павлом Ткачуком та канадськими військовослужбовцями, які проходять службу в Україні у рамках навчальної місії UNIFIER. („Укрінформ“”)

Освячено барельєф „Небесної сотні“ 

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. – 21 листопада‚ на День гідности та свободи‚ урочисто відкрито і освячено барельєф „Стіна пам’яті Небесної сотні“. Встановлено його на фасаді міської ради. На конкурсі проєктів пам’ятного знака з-поміж 20 робіт найкращою визнана стела Володимира і Юлії Семків. На ній на тлі дзеркала зображені постаті людей і зверху напис „Тим, що віддали життя за ту гідність, з якою можеш дивитися собі у вічі“. На барельєфі виписані імена „Небесної сотні“, а також цитати з соціяльних мереж. Панахида за загиблими була відслужена у Меморіяльному парку біля могили полеглого Романа Гурика. В музеї „Небесної сотні“ презентували збірку віршів „Поетична енциклопедія героїв Майдану“. (Радіо Свобода)

Розпізнано 450 загиблих на Донбасі 

КИЇВ. – За допомогою ДНК-експертизи уже вдалося ідентифікувати 450 загиблих українських захисників. Про це 19 листопада повідомила Ольга Богомолець, радник Президента з гуманітарних питань. Ще 430 загиблих залишаються нерозпізнаними. Всього з території проведення бойових зіткнень на сході України вивезли 1,800 останків захисників України. Програма ідентифікації триває. Згідно з останнім звітом ООН, від початку конфлікту на Донбасі встановлено 9,640 смертей. 22 тис. осіб були поранені. („Укрінформ“)

Андрій Парубій зустрівся з Патріярхом 

КОНСТАНТИНОПІЛЬ. – 19 листопада Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час візити до Турецької Республіки мав зустріч з Вселенським Патріярхом Варфоломієм. А. Парубій від імени парляменту привітав Патріярха з 25-літтям патріяршого служіння та підніс йому квіти і зображення собору Софії Київської. Під час понад двогодинної зустрічі вони обговорили питання перспективи утворення єдиної Помісної Православної Церкви в Україні та надання їй Томосу про Автокефалію. Патріярх Варфоломій подякував народним депутатам за звернення, яке ухвалив український парлямент у червні на адресу Вселенського Патріярха з проханням створити в Україні єдину Помісну Православну Церкву та надати їй автокефальний статус, тобто визнати церковну незалежність. Патріярх Варфоломій назвав це звернення Верховної Ради „важливою історичною подією“. („Укрінформ“)

Патріярх Кирило проти української церкви

МОСКВА. – Патріярх Московський Кирило заявив 21 листопада, що Російська Православна Церква ніколи не погодиться на незалежність української церкви від Московського Патріярхату. „Наша церква ніколи не залишить у біді своїх братів на Україні і не відмовиться від них. Ми ніколи не погодимося на зміну священних канонічних кордонів нашої церкви, бо Київ – це духовна колиска святої Руси“, – сказав він у московському храмі Христа Спасителя на урочистому заході з нагоди свого 70-річчя. В Україні зараз діють три православні релігійні організації: Українська Православна Церква Московського патріярхату, Українська Православна Церква Київського Патріярхату та Українська Автокефальна Православна Церква. РПЦ не визнає канонічними дві останні церкви. (ВВС)

Врятовано розвідника Росії 

КИЇВ. – 18 листопада українські правоохоронці запобігли вбивству колишнього старшини Федеральної служби безпеки Росії Іллі Богданова злочинним угрупованням, керованим з Росії. Звільнений збирається працювати в прес-центрі Служби безпеки України. Про зникнення в Києві І. Богданова стало відомо 14 листопада. Його викрали в Києві і перевезли до Харкова. За задумом російських кураторів, його мали вбити, а труп переправити до Росії. („Українська правда“)

Перевозили цигарки човном

ЛУЦЬК. – 20 листопада прикордонники Луцького загону затримали сімох осіб, які через Західний Буг намагались човном переправити цигарки за кордон. Прикордонники влаштували засідку і коли було помічено скрите пересування групи осіб з пакунками, затримали всю групу. Один з правопорушників почав втікати і його поранили гумовою кулею. Затриманими виявилися мешканці села Рівне. 8,000 пачок сигарет передано фіскальним органам. На ділянці цього ж відділу одночасно дві групи на різних напрямках намагались перевезти до Польщі 13.5 тис. пачок сигарет з використанням надувних човнів. Затримано трьох громадян Польщі та 10 громадян України. („Укрінформ“)

Суд вивчає справу про мову

КИЇВ. – Конституційний суд України 17 листопада розпочав розгляд справи про відповідність Конституції так званого „мовного закону Ківалова-Колесніченка“. Клопотання про відведення п’ятьох суддів, які фігурують у справі про узурпацію влади Віктором Януковичем, відхилили. Суд задовольнив клопотання про залучення експертів та свідків, а також про дослідження доказів у справі голосування закону „Про засади державної мовної політики“ 3 липня 2012 року. Активісти та депутати пікетували будівлю Конституційного суду з вимогами визнати закон неконституційним. Супротивники „мовного закону“ Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка наголошують, що він суперечить Конституції, яка визначає державною мовою українську та зобов’язує державу забезпечити її розвиток і функціонування. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.