18 листопада, 2016

Україна за тиждень

Відкрилась виставка про Чорнобиль

НЮ-ЙОРК. – З підтримкою Міністерства закордонних справ та Постійного представництва України при ООН 8 листопада в штаб-квартирі ООН відкрилась мультимедійна виставка „Chornobyl360“, присвячена 30-ій річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції. У церемонії відкриття взяв участь Міністер закордонних справ України Павло Клімкін. Виставка складається з двох частин: інтерактивного документального фільму „Chornobyl360“, який є доступний для перегляду за допомогою масок віртуальної реальности, а також чорно-білих фотознімків зони відчуження, виконаних в аналоговій техніці. Проєкт поєднує в собі всі галузі сучасного авдіовізуального мистецтва: фото, відео, авдіо, віртуальну реальність, відтворюючи цілісно всю історію найбільшої в світі техногенної аварії. Виставка доступна для перегляду в ООН до 18 листопада. (Міністерство закордонних справ України)

Спалили прапор України

ВАРШАВА. – Посольство України в Польщі 12 листопада засудило спалення державного прапора України на „Марші незалежности“ у Варшаві й очікує від польської сторони реакції на цей інцидент і покарання зловмисників, заявив тимчасовий повірник у справах України в Польщі Василь Зварич. Посольство України готує офіційну ноту до Міністерства закордонних справ Польщі з приводу цього інциденту. На День незалежноси Польщі 11 листопада кілька молодиків ультранаціоналістичного спрямування кинули на землю прапори України, потоптали їх, а потім спалили з грубою лайкою на адресу „УПА і Бандери“. („Укрінформ“)

Відкрилася виставка Малевича

КИЇВ. – 11 листопада в арт-просторі „Second Floor Art Center“, в Адміністрації Президента України, відкрилася виставка „Малевич. Поза межами полотна“, присвячена відімому українцеві – Казимирові Малевичу. Представлено 16 полотен простої, але водночас складної екосистеми. Кубики конструктора, з якого зібрано світ звичних нам речей, створюють враження всесвіту К. Малевича, який докорінно вплинув на розвиток візуального мистецтва, архітектури та дизайну. Мета виставки – „повернути“ мистця Україні та відновити історичну справедливість. Найвідоміші дослідники творчости К. Малевича зробили висновок: аванґард зовсім не російський, він – український. І про це свідчать знайдені сенсаційні тексти, написані самим художником. (Прес-служба Адміністрації Президента України)

Метою Саакашвілі є дострокові вибори 

КИЇВ. – 11 листопада колишній голова Одеської обласної державної адміністрації Михайло Саакашвілі оголосив про створення „нової широкої політичної сили“, метою якої є дострокові вибори парляменту України. „Нашою метою є зміна нинішньої так званої політичної еліти, яка контролює Раду, Кабінет міністрів і всі гілки влади в Україні. Нашою метою є дострокові парляментські вибори, у якнайкоротші терміни“, – сказав М. Саакашвілі у Києві. („Укрінформ“)

Багато залежить від радників президента

ВАШІНГТОН. – Саме Президент Дональд Трамп визначатиме конкретні кроки США на міжнародній арені, каже американський політолог Адріян Каратницький з аналітичного центру „Атлантична рада“. А. Каратницький 11 листопада закликав пильно придивлятися до людей, які оточуватимуть Д. Трампа. Якщо новий президент делеґуватиме свої уповноваження і прислухатиметься до членів Адміністрації, то варто зауважити, хто стане його радником з питань національної безпеки, державним секретарем. У Адміністрації можуть отримати вплив такі люди як Майкл Флін, якому закидають некритичне ставлення до путінського режиму, або Нют Ґінґріч, один із радників Д. Трампа під час виборчої кампанії, чи сенатор Боб Коркер, який закликав рішуче діяти проти російської аґресії в Україні разом із сенатором Джефом Сешинсом. (Радіо Свобода)

Повінь полонила Закарпаття

УЖГОРОД. – 10 листопада встановлено найвищий рівень повені у нижніх течіях Тиси та Латориці на Закарпатті. За останні дні негода завдала чимало збитків жителям области. Закарпаттю висловила застереження Угорщина – через масу сміття, яке принесла повінь. Місцева влада та екологи стверджують, що у ситуації винні не лише стихія, а й мешканці реґіону. Рікою Тиса за одну хвилину спливало в Угорщину до 100 пластикових пляшок. Сміття мешканці гірських районів викидають біля хат, у лісах, на узбережжях, а потім паводкова вода зносить усе у річку. Вирубка буків, які мають водореґулюючу функцію, просто катастрофічна. Бук акумулює в собі надмірну вологу, а при засушливій погоді віддає цю вологу в ґрунти. Це вже не перша повінь, яка накрила Закарпаття цього року. У червні затопленими опинилися три села у Рахівському районі. (BBC)

В’язні просяться в Україну

КИЇВ. – Близько 400 засуджених, які перебувають у місцях позбавлення волі на окупованих територіях Донбасу, висловлюють бажання відбувати покарання у закладах на територіях, що контролює уряд України. Про це повідомила 11 листопада уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. В’язні повідомили про вкрай погану медичну допомогу, хронічно хворі взагалі дуже ризикують своїм життям. Є проблеми з харчуванням. Понад 130 засуджених раніше вже перевели з колоній в окупованих районах Донецької области у заклади на території, які контролює Україна. („Укрінформ“)

З міської ради зняли радянську зірку 

МИКОЛАЇВ. – 12 листопада з будівлі міської ради зняли радянську п’ятикутну зірку, яка символізує „єдність світового пролетаріяту п’яти континентів Землі“ та замінили її на державний герб України. („Миколаївські вісті“)

Авта забльокували кордон

УЖГОРОД. – 12 листопада власники авт з чужоземною реєстрацією розпочали акцію з бльокування дороги до пункту пропуску „Ужгород“ на кордоні зі Словаччиною, щоб домогтися збільшення терміну транзиту на ввезення транспортних засобів на територію України. Також перед пунктами пропуску у напрямку Польщі стоять 1,050 авт. („Українська правда“)

Надія Савченко написала до Трампа

КИЇВ. – Народний депутат Надія Савченко 11 листопада написала відкритого листа до новообраного Президента США Дональда Трампа з проханням підтримати Україну, яка потерпає від аґресії Росії, втратила частину своїх територій і десятки тисяч своїх солдат, доровольців та мирних мешканців через війну на Донбасі. Велика кількість українських заручників зараз перебуває в полоні в тюрмах Росії та піддається тортурам. Народний депутат від „Бльоку Петра Порошенка“ Віталій Чепінога вважає, що Н. Савченко таким чином хоче відновити свій престиж. „Вона у суспільній свідомості останнім часом асоціюється як союзник Росії, тому вирішила таким нехитрим чином вирішила відновити свій образ борця за українські інтереси. Це просто, вибачте, дешевий піар за три копійки заради заголовку, заради новини на сайті, щоб про неї хоча б згадали“, – вважає В. Чепінога. („24 канал“)

Сніг вкрив Україну

КИЇВ. – Через потужні снігопади в Україні 14 листопада без світла залишились 988 населених пунктів у 13 областях, повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій. Найбільше снігу (до 50 сантиметрів) випало у Рівненській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Хмельницькій та Житомирській областях. У південних областях йшли дощі. У Львівській, Житомирській, Тернопільській і Хмельницькій областях обмежено рух розмірного транспорту. У західних областях вирішили призупинити навчання у школах. (ВВС)

Коментарі закриті.