3 листопада, 2016

Україна за тиждень

Загинув спільник „Мотороли“

СУХУМІ, Абхазія. – 29 жовтня на території телецентру бойовик так званої „ДНР” Сергій Торосенко, який входив до угруповання терориста „Мотороли“, підірвався на саморобному вибуховому пристрої. При ньому були виявлені радіоапарат, а також мапи місцевості із зазначенням місця розташування державних установ. У Абхазії проходили лікування терористи „ДНР”, в тому числі і „Моторола“, у якого стався конфлікт з місцевими жителями. 16 жовтня в окупованому Донецьку було вбито бойовика „ДНР” Арсена Павлова („Моторола“), в результаті вибуху бомби в ліфті будинку, де він проживав. („Caucasus Times“)

Політики подали деклярації

КИІВ. – 30 жовтня скінчився термін подання електронних податкових деклярацій. „Деклярування українськими політиками та чиновниками значного багатства вказує на те, що вони відповідально ставляться до зобов’язання інформувати громадськість про свої статки, що позитивно відрізняє Україну від Росії“, – заявив відомий економіст Андерс Аслунд, коментуючи інформацію про значні суми готівки та майно, яке деклярується в електронному Єдиному державному реєстрі деклярацій осіб уповноважених на виконання функцій держави, або місцевого самоврядування. Президент України Петро Порошенко задеклярував будинок у селищі Козин під Києвом, три земельні ділянки, дві квартири у Києві, а також понад 26 млн. дол. на банківському рахунку. Все коштовне рухоме і нерухоме майно куплено до президентства. П. Порошенко задеклярував права власности у понад 100 компаніях в Україні, Росії, Польщі, Еспанії, на Кіпрі, Британських Вірґінських островах та у Нідерляндах, платню у сумі 121 тис. грн. та інвестиційні прибутки у сумі 59 тис. грн. „Усі компанії створені в той час, коли я займався бізнесом. У 2014 році була створена лише одна нова компанія для продажу Roshen“, − додав президент. На благодійність і підтримку армії у 2014-2016 роках П. Порошенко та підприємства, де він виступає кінцевим бенефіціяром, переказали близько 400 млн. грн. (Радіо Свобода)

Журналісти показали літаки депутатів

КИЇВ. – Журналісти програми „Схема” 30 жовтня показали літаки, якими користуються українські народні депутати. Більшість літаків зареєстровані на офшорні компанії. Колишній голова Адміністрації Президента Віктора Януковича та його сестра, депутати з „Опозиційного бльоку” Сергій та Юлія Льовочкіни постійно літають літаком, вартість якого становить 40 млн. дол., а година оренди 7,000 евро. Виявлено літаки, якими користуються народні депутати Віталій Хомутиннік і Валерій Писаренко (коштує літак 25 млн. дол. зареєстрований на офшор з Кайманових островів), родини Сергія Тригубенка та підприємця Ігоря Сала помітили у літаку, що 31 липня прибув до Києва з Італії (середня вартість лету 20 тис. евро), цим же літаком з Харкова у Київ летіли народні депутати від „Опозиційного бльоку” Юрій Бойко, Юлій Іоффе та Гліб Загорій. Народний депутат Олександр Герега з дружиною Галиною, співвласники мережі гіпермаркетів „Епіцентр”, користуються літаком, зареєстрованимй на австрійську авіокомпанію. Найдорожчим літаком Falcon 900, вартість якого сягає 50 млн. дол., користуються депутат від „Опозиційного бльоку” Нестор Шуфрич та Віктор Медведчук. (Перший соціяльний портал „Страйк“)

Нападали з пістолетом і ножем

КИЇВ. – 30 жовтня на станції метро „Либідська“, коли під час перевірки документів одного з пасажирів у правоохоронців виникла підозра, що вони підроблені, він дістав пістолет і кілька разів вистрілив. Вогнепальне поранення отримав співробітник воєнізованої охорони метро. Нападника затримали, зброю вилучили. Того ж дня 36-річний чужинець вдарив ножем водія таксі і з місця події зник. Співробітники Шевченківського управління поліції встановили зловмисника та затримали його. Наразі триває досудове розслідування. (УНІАН)

Погано годували вояків

КИЇВ. – У Міністерстві оборони 29 жовтня повідомили, що за результатами перевірки низки військових частин за погане харчування вояків до дисциплінарної відповідальности притягнули 23 особи. Двох керівників звільнили з посади, п’ятьох попередили про повну службову невідповідність, двох понизили в посаді, 11 отримали догани. „За організацію харчування персональну відповідальність має нести командир“, – сказав Міністер оборони України Степан Полторак. (Радіо Свобода)

Пом’янули ліквідацію Церкви

КИЇВ. – Верховна Рада ухвалила постанову про 70-ті роковини ліквідації Вірмено-католицької церкви в західній Україні, коли у 1945 році почалася масова ліквідація східньо-католицьких церков. За постанову проголосували 240 із 351 народного депутата, зареєстрованого в сесійній залі. Згідно з постановою, вшанування пам’яті постраждалих внаслідок ліквідації Вірмено-католицької церкви в західній Україні було призначене на 25 жовтня. Міністерству освіти і науки України рекомендовано забезпечити проведення у середніх та вищих навчальних закладах лекцій про ліквідацію Вірмено-католицької церкви в Україні. (УНІАН)

Нагородили польський фільм

КИЇВ. – 29 жовтня головну нагороду 46-го Міжнародного кінофестивалю „Молодість“ та грошовий сертифікат на 10 тис. дол. отримав фільм Яна Матушинського „Остання сім’я“ (Польща). Найкращим фільмом програми „Сонячний зайчик“ стала стрічка „Тхеквондо“ (режисери Марко Берґер, Мартін Фаріна, Арґентина). Також відзнаку жюрі отримала стрічка „Тепла пора року“ (режисер Катрін Корсіні, Франція i Бельгія). („Укрінформ“)

Міняли фальшиві доляри

КИЇВ. – Правоохоронці затримали двох зловмисників під час спроби збуту фальшивих долярів. Зловмисники намагались продати 20 тис. підроблених долярів США за 10 тис. справжніх. Громадянин України разом з громадянином Республіки Білорусь домовилися про продаж зацікавленим особам підроблених купюр номіналом 100 дол. з розрахунку 50 справжніх долqрів за 100 підроблених. Підроблені купюри вилучено. (УНІАН) 

Ліквідували мережі борделів

КИЇВ. – У Львові та Харкові 29 жовтня ліквідували мережі борделів. Правоохоронці встановили директорів, адміністраторів, касирів, а також обслуговуючий персонал будинків розпусти. Клієнтами виявлених борделів були переважно чужинці. Під час проведення обшуків затримано 110 молодих дівчат, які надавали сексуальні послуги за грошову винагороду. Вилучено 200 тис. грн., мобільні телефони, реклямну продукцію, записи про клієнтів та отримані гроші. Вартість сексуальних послуг становила до 3,500 грн. за годину. 40 відс. цієї суми залишалося у повії. (УНІАН) 

Сергій Тарута критикує НБУ

КИЇВ. – 6-10 жовтня під час зборів директорів Міжнародного Валютного Фонду у Вашінґтоні позафракційний депутат Сергій Тарута запропонував учасникам зустрічі ознайомитися з брошурою, у якій на адресу Національного банку України (НБУ) та особисто його голови Валерії Гонтаревої висувалися серйозні звинувачення, зокрема у кризовому стані банківської системи, втраті довіри до банків з боку населення, причетности до фінансових операцій родини Віктора Януковича, співпраці з російськими банками. 13 жовтня у НБУ назвали брошуру збіркою неправдивої, провокаційної, викривленої інформації. Про підтримку НБУ заявила 30 жовтня Національна рада реформ. НБУ звернувся до Служби Безпеки України, Генеральної прокуратури та Національного антикорупційного бюро з проханням відкрити кримінальні провадження у зв’язку з розповсюдженням провокаційних матеріялів з голослівними звинуваченнями на адресу голови Національного банку України. (BBC)

Коментарі закриті.