28 січня, 2016

Україна за тиждень

Проголошено рік Української революції

КИЇВ. – 22 січня Президент України Петро Порошенко підписав указ про проголошення 2017 року роком Української революції 1917-1921 років. Одним із пріоритетів діяльности органів державної влади на 2017-2021 роки визначено вшанування подій та видатних учасників Української революції. Зокрема, плянується встановлення пам’ятних знаків, проведення тематичних виставок архівних документів, речових пам’яток і фотоматеріялів, а також оновлення експозицій музеїв, публікація наукових праць, збірок документів і матеріалів, енциклопедичних, довідкових та інших видань, присвячених 100-річчю подій Української революції 1917-1921 років, і багато інших заходів. (Радіо „Свобода“) 

Влада озброїла бойовиків

КИЇВ. – Попередні дані слідства Генеральної прокуратури свідчать, що 18 лютого 2014 року, в перший день розстрілу Майдану, проти учасників протесту було залучено близько 1,200 так званих „тітушок“. Це були активні бойовики, озброєні зброєю, палицями і світлошумовими ґранатами для завдання тілесних ушкоджень. Зброю, яку видавали „тітушкам“, вивозили зі складів Міністерства внутрішніх справ кількома мікроавтобусами, які належали підприємству, пов’язаному з сином Віктора Януковича. (Бі-Бі-Сі)

Вбивають кримських татар

СИМФЕРОПІЛЬ. – 18 і 19 січня в Симферополі були знайдені тіла жінки і молодої дівчини, ймовірно Ельвіни Разаковой, яка зникла безвісти 13 січня. Про це повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв. Труп дівчини мав спотворене обличчя і вилучені внутрішні органи. Цю інформацію ретельно приховують російські окупанти. 13 січня, вранці‚ дівчина вийшла з дому в селі Дубки Симферопольського району і попрямувала на навчання в центр міста. Після цього зв’язок з нею обірвався. Минулого тижня в Криму безвісти пропав кримський татарин Ернест Аблязимов, а в грудні 2015 року в Керчі – Руслан Ганієв і його друг Арлен Терехов. Українська прокуратура розслідує 30 випадків викрадення людей у Криму. За даними народного депутата Мустафи Джемілєва, 20 з них – кримські татари. („Кримські новини“)

Не виступатимуть в Криму

СИМФЕРОПІЛЬ. – Італійський тенор Алесандро Сафіна, який опинився в епіцентрі скандалу через запляновані концерти у Криму (див. „Свободу“ від 22 січня), відмовився від виступів на окупованому півострові. Слідом за італійським оперним співаком А. Сафіною французький актор П’єр Рішар теж відмовився від виступів в Криму, де 10 і 11 лютого плянували його виступ з виставою „П’єр Річард III“. Організатори концертів А. Сафіни готові повернути всі гроші за придбані квитки. (ТСН)

Виявили нестачу двигунів 

ЖИТОМИР. – 23 січня військова прокуратура виявила на Житомирському бронетанковому заводі нестачу двигунів на 6.8 млн. грн. Справу відкрито за результатами перевірки виконання вимог щодо збереження майна мобілізаційної резерви. Розслідування встановило, що впродовж 2014-2015 років службові особи підприємства без будь-якого документального оформлення 20 двигунів передали комерційній структурі. (УНІАН)

Створено пункти обігріву

КИЇВ. – Через негоду в Україні створено 3,494 пункти обігріву, які призначені для громадян, котрі постраждали внаслідок зимової негоди, та для забезпечення умов діяльности особового складу аварійно-рятувальних формувань, які залучаються до ліквідації наслідків надзвичайних подій у несприятливих погодних умовах. Від початку створення пунктів обігріву допомогу отримали 57.6 тис. осіб. („Українська правда“)

Росія готує наступ 

КИЇВ. – 23 січня керівник Антитерористичного центру при Службі Безпеки України Віталій Маліков повідомив, що на території Донбасу перебуває близько 8,500 кадрових військових Збройних сил Росії. Росіяни створюють на окупованих територіях Донбасу парамілітарні об’єднання – військові підрозділи на зразок російської армії. До укомплектованих на сьогодні підрозділів призначені куратори, практично всі командири там – росіяни. Вони очолюють ці підрозділи і проводять бойове злагодження. Водночас на Донбасі досі присутні й окремі штатні підрозділи армії Росії. У районах Булавинське та Донецьк виявлено заборонене Мінськими домовленостями озброєння – танки, самохідні артилерійські установки та системи „Ґрад“. Про це 23 січня повідомили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. Протягом доби здійснено 37 обстрілів позицій українського війська з стрілецької зброї, ґранатометів та артилерійських систем калібром понад 100 міліметрів. („Українська правда“, Радіо „Свобода“) 

Померли від грипи

КИЇВ. – Сімдесят дві смерті від грипи зафіксувало Міністерство охорони здоров’я України станом на 21 січня, шість із них – у Києві, заявив Заступник міністра Ігор Перегінець. Між тим він зауважив, що епідемія грипи в Україні існує тільки на Донеччині та Рівненщині, у решті областей епідемічний поріг не перевищений. Підходить до цього порогу Вінницька область, наближаються Київ, Київська, Херсонська і Чернівецька області. Всі інші області перебувають у сприятливій зоні. На тимчасово окупованій території Донецької области від грипи вже померло близько 300 осіб. Про це йдеться у повідомленні Головного управління розвідки Міністерства оборони від 24 січня. Окупаційна влада Донбасу не спроможна забезпечити місцеве населення необхідною медичною допомогою, що призводить до ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації. (Радіо „Свобода“, „Українська правда“)

Кличко очолив Асоціяцію міст 

КИЇВ. – Головою Асоціяції міст України обрали 22 січня посадника Києва Віталія Кличка. Він отримав більшість голосів під час відкритого голосування на загальних зборах представників членів асоціяції, які відбулись у Києві. Асоціяція міст України є всеукраїнською асоціяцією органів місцевого самоврядування, яка об’єднує 558 міст, селищ та сіл України. (Бі-Бі-Сі)

Президентом ПАРЕ став друг України

СТРАСБУРҐ. – Новообраний президент Парляментської Асамблеї Ради Европи (ПАРЕ) еспанець Педро Аґрамунт 25 січня закликав Російську Федерацію припинити підтримку бойовиків на Донбасі, повернути контролю над окупованими територіями Україні та звільнити Надію Савченко. Про це він заявив під час свого першого виступу після обрання під час зимової сесії ПАРЕ у Страсбурзі. За його словами, ситуація в Україні продовжує викликати занепокоєння та залишається вибухонебезпечною. „Території, контрольовані сепаратистами, залишаються місцем, де відбуваються масові порушення прав людини“, – наголосив П. Аґрамунт. („Укрінформ“)

Вели мову про Україну

ВАШІНҐТОН. – Президент США Барак Обама і Канцлер Німеччини Анґела Меркель провели 21 січня телефонну розмову, під час якої обговорили низку міжнародних проблем, зокрема події в Україні. Вони підкреслили свою тверду прихильність прискоренню повної імплементації усіма сторонами Мінських домовленостей. Про виконання Мінських угод під час зустрічі у швайцарському Давосі говорили 20 січня Президент України Петро Порошенко та Віце-президент США Джозеф Байден. Вони дійшли до спільного висновку, що альтернативи Мінському процесові не існує. („Голос Америки“)

Коментарі закриті.