26 жовтня, 2016

Україна за тиждень

Українська книжка – у Франкфурті

ФРАНКФУРТ-на-МАЙНІ. – У рамках посилення напряму культурної дипломатії Міністерство закордонних справ (МЗС) України цього року вперше долучилося на рівні співорганізатора до роботи над національною виставкою України на 68-му Франкфуртському ярмарку, який тривав з 19 по 23 жовтня. Офіційне відкриття української національної виставки відбулося 19 жовтня з участю Генерального консула України у Франкфурті-на-Майні Алли Польової, Міністра культури України Євгена Нищука, керівниці напряму культурної дипломатії МЗС Ольги Жук. Франкфуртський міжнародний книжковий ярмарок – це найбільший у світі форум для видавців, літературних аґентів, авторів, на якому щороку представлено понад 7‚000 експонентів з поінад 100 країн світу. На ярмарок щорічно приїжджає понад 270 тис. відвідувачів. (МЗС)

Парляменти України і Польщі домовилися

КИЇВ. – Парляменти України і Польщі заявили про необхідність активізації неупереджених досліджень в історичних питаннях. Про це йдеться в ухваленій Верховною Радою 20 жовтня „Деклярації пам’яті і солідарности Сейму Республіки Польща і Верховної Ради України“, яку підтримали 243 народні депутати України. 20 жовтня цю деклярацію розглянув і Сейм Польщі. „Ми, представники Сейму Республіки Польща та Верховної Ради України, спільно й одночасно приймаємо цю Деклярацію пам’яті і солідарности, щоб віддати шану мільйонам жертв, яких зазнали наші народи під час Другої світової війни, та засудити зовнішніх аґресорів, що намагались знищити нашу незалежність, – мовиться в деклярації. – Ми пам’ятаємо про боротьбу польських і українських національних сил антикомуністичного й антинацистського руху опору, які створили моральну основу для повернення незалежности наших держав. Ми віримо у необхідність активізації неупереджених історичних досліджень та необхідність стримування сил, які ведуть до суперечок у наших державах“. (Радіо Свобода)

Відбувся міжнародний кінофестиваль

КИЇВ. – У Національному драматичному театрі ім. Івана Франка 22-29 відбувся міжнародний кінофестиваль „Молодість“. Відкрився він вітанням від Президента України Петра Порошенка. Під час кінофестивалю показали близько 250 фільмів з 60 країн, зокрема угорську програму „Угорська рапсодія“, присвячену революції 1956 року в Угорщині. (Радіо Свобода) 

Шукатимуть зрадників в Інтерполі

КИЇВ. – Українське бюро Інтерполу проведе внутрішню перевірку через звинувачення у можливому сприянні колишньому президентові Вікторові Януковичеві і його спільникам. Про це повідомив 20 жовтня керівник українського бюра Інтерполу Василь Неволя. Так в Інтерполі відреаґували на заяву головного військового прокурора Анатолія Матіоса про те, що деякі співробітники Інтерполу могли сприяти В. Януковичеві та його спільникам уникнути кримінальної відповідальности. Напередодні А. Матіос заявив про злочинну організацію, до якої входили В. Янукович, міністер доходів і зборів Олександер Клименко, український підприємець Сергій Курченко, перший віце-прем’єр Сергій Арбузов. В. Янукович і його спільники втекли до Росії у лютому 2014 року після Евромайдану. Росія надала В. Януковичеві тимчасовий притулок. (BBC)

Петро Порошенко не кричав на Путіна 

КИЇВ. – 23 жовтня Президент Петро Порошенко, коментуючи повідомлення про те, що він нібито кричав до Президента Росії Володимира Путіна на зустрічі у Берліні, заявив, що на міжнародних переговорах не підвищує голос, а В. Путіна на зустрічі у Берліні попросив припинити обстріли на Донбасі. Президент підкреслив, що Нормандський формат вперше відбувся через рік після зустрічі у Парижі, і проведення його було дуже важливим. („Укрінформ“)

Прощання з радянською спадщиною 

КИЇВ. – 23 жовтня 1956 року в Угорщині розпочалися події, які сьогодні спільно згадують і в Україні. Про це заявив Президент Петро Порошенко. „Радянська каральна машина не знала іншого способу „спілкування“ з вільним народним волевиявленням, окрім брутальної сили, приниження, зневаги до прав людини та репресій. Однак і це не зупинило дружній угорський народ від неминучого розриву з неприродним Союзом“, – написав він. П. Порошенко наголосив, що прощання з радянською спадщиною дається Україні вкрай непросто та болісно. „Гідну відповідь ми надаємо на передовій, де протистоїмо десяткам тисяч вишколених російських військових та сотням одиниць техніки, що ховаються за спинами найманців і бойовиків“, – підкреслив президент. В Угорській революції за три дні загинули 2,652 угорці і 640 радянських військовослужбовців, поранено було відповідно 19,226 і 1,251 чоловік. 26 солдатам і офіцерам за участь в неоголошеній війну присвоїли звання Героя Радянського Союзу. (ВВС, „Укрінформ“)

Петро Порошенко заповнить деклярацію

КИЇВ. – Президент Петро Порошенко заявив трьом українським телеканалам 23 жовтня: „Я 16 років заповнюю податкову деклярацію, на відміну від багатьох провідних борців з корупцією. Там усе відкрито. Форма нової електронної деклярації насправді не є досконалою. Мені вона не подобається, але це не привід, щоб її не заповнювати“. До 23 жовтня електронні деклярації подали майже 22 тис. посадовців, з них 31 – народні депутати. („Українська правда“)

Українці купують електромобілі

КИЇВ. – Згідно з результатами першого півріччя Україна увійшла в десятку провідних країн в Европі у продажі електромобілів. Ринок електромобілів в Україні за шість місяців виріс відразу в 2.5 рази. Всього за півроку продано 192 нових електромобілі, тоді як за такий же період минулого року – лише 72. Цей показник вищий, ніж в Польщі та Росії, і в 2.2 рази більший, ніж в Естонії, Латвії та Литві разом узятих. В Европі найвища частка електромобілів на ринку в Норвегії – 15 відс. Вище за Україну є також Швайцарія, Австрія, Франція, Нідерлянди і Швеція. Найбільше продано машин „Nissan Leaf“ і „Tesla Model S“. („Українська правда“)

Помер Богдан Гаврилишин

ЖЕНЕВА. – 24 жовтня у 90-річному віці помер економіст і меценат Богдан Гаврилишин. Він народився у 1926 році на Тернопільщині. У роки Другої світової війни потрапив до Німеччини. Після 1945 року перебував у таборі для переміщених осіб, згодом виїхав до Канади. Упродовж 18 років економіст очолював Міжнародний інститут менеджменту в Женеві‚ заснував стипендійну програму для молодих українців Фонду Б. Гаврилишина‚ був активним членом Пласту‚ співзасновником Світового економічного форуму у Давосі‚ працював радником Президента Леоніда Кравчука, чотирьох голів Верховної Ради та трьох прем’єрів. Б. Гаврилишин – автор книг „Дороговкази в майбутнє. До більш ефективних суспільств“ (1980) та „Залишаюся українцем“ (2011). Президент України Петро Порошенко 21 жовтня нагородив орденом Свободи почесного консула України в Женеві Б. Гаврилишина. (ВВС)

Повернули літак „Белавія“ 

КИЇВ. – 21 жовтня Служба Безпеки України (СБУ) змусила пасажирський літак компанії „Белавія“, який вилетів з летовища „Жуляни“ в Мінськ, повернутися назад до Києва. При цьому українська сторона нібито пригрозила білоруському літакові винищувачами. У СБУ цю інформацію заперечили. Незабаром стало відомо, що причина дій СБУ – присутність на борту літака громадянина Вірменії Артура Мартиросяна, прихильника „Антимайдану“, якого 21 жовтня за вимогою СБУ зняли з рейсу. Він заявив про намір судитися з Україною. (УНІАН)`

Коментарі закриті.