20 жовтня, 2016

Україна за тиждень

Святкували День захисника

КИЇВ. – Представники цивільного корпусу „Азов“ провели 14 жовтня ходу „Марш нації“ до Дня захисника України і Дня українського козацтва. Колона активістів рушила від пам’ятника Батьківщини-матері центральними вулицями до Софійської площі у Києві. Чимало активістів тримали в руках смолоскипи. Серед учасників ходи були також представники націоналістичних рухів, прапори з національною символікою і „Правого сектору“. Акцію „Марш слави героїв“ провело Всеукраїнське об’єднання „Свобода“. Активісти пройшли від парку ім. Тараса Шевченка до Михайлівської площі. Вони заявили, що акцію присвятили 74-річчю з дня заснування УПА. (Радіо Свобода)

На ОБСЕ пішли з ґранатою

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. – Біля бюра місії Організації безпеки та співробітництва у Европі (ОБСЕ) в Івано-Франківську 14 жовтня стався вибух. При перегляді матеріялу з камери відеоспостереження представники місії побачили, що чоловік у каптурі та з ліхтариком з’явився на стоянці, кинув предмет, який вибухнув, а сам утік. Ніхто з працівників не постраждав. На місці правоохоронці виявили сліди ґранати РҐД-5. Вибух стався на тому самому місці, де понад місяць тому невідомі спалили автомобіль ОБСЕ. („Укрінформ“)

Настав час руйнувати міти

КИЇВ. – В Міністерстві освіти і науки України з нагоди Дня захисника України 14 жовтня відбувся другий Форум українських патріотичних справ „Ми – українці!“. Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович зазначив, що нині в Україні найсприятливіша ситуація для переосмислення історичних мітів, адже на прикладі сучасної війни з Росією можна отримати розуміння про реальні людські вчинки в часи Другої світової війни. На важливості українського погляду на історію наголосив у своєму виступі заступник голови Адміністрації Президента Ростислав Павленко, який також зачитав привітання учасникам форуму від Президента України Петра Порошенка. (УІС)

Знайшли німецькі бомби

РУСЬКА ПОЛЯНА, Черкаська область. – 12 жовтня на полі поблизу села було виявлено боєприпаси часів Другої світової війни, які вимило дощами. Їх побачив місцевий аґроном, який здійснював об’їзд соняшникових полів. Сапери аварійно-рятувального загону спеціяльного призначення визначили, що це німецькі касетні авіяційні бомби АО-1. Під час додаткового обстеження території виявлено 41 таку авіябомбу. З початку року піротехнічна група цього загону виявила та знищила 727 різноманітних боєприпасів часів війни. („Нова доба“)

Серед жінок є гідні нагород 

КИЇВ. – Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко 14 жовтня заявила, що серед 10 тис. жінок-контрактниць є ті, хто заслуговує на державну відзнаку у День захисника України. „Єдиний неґатив сьогоднішнього дня для мене – серед нагороджених і тих, хто отримав високі звання, не було жодної жінки. Це неправильно і несправедливо. Добровольці, які на своїх плечах підтримали армію, також переважно жінки“, – зазначила І. Геращенко. („Укрінформ“)

В ООН відкрилася виставка картин 

НЮ-ЙОРК. – 12 жовтня у штаб-квартирі ООН в Ню-Йорку відкрилася виставка художніх творів Ольги Босак „Живи вільно“, пов’язана з новим етапом історії Незалежної України після подій на Майдані Незалежности 2013-2014 років. Надхненням для створення колекції „Живи вільно“ стало повернення України з радянського минулого до історичного европейського коріння. О. Босак є активісткою та співзасновницею Фонду „Вільна Україна“. Вперше показ її колекції „Живи вільно“ відбувся в Києві на початку цього року. („Укрінформ“)

Українців залучать до „Евратому“

КИЇВ. – 13 жовтня Президент Петро Порошенко підписав закон, який сприятиме розвиткові партнерських взаємин між Україною та Европейським співтовариством з атомної енерґії. Йдеться про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України у Програмі наукових досліджень та навчання „Евратом (2014-2018)“. Асоційована участь України у цій програмі зробить можливим залучення українських науково-дослідних установ та організацій, університетів, вітчизняних вчених до провідних европейських дослідницьких та тренувальних програм. („Укрінформ“)

Лавреат має одеське коріння

КИЇВ. – 13 жовтня лавреатом Нобелівської премії з літератури у 2016 році став відомий співак Боб Дилан, нагороджений за створення нових поетичних виразів в рамках великої американської пісенної традиції. Б. Дилан (справжнє ім’я Роберт Ален Цімерман) народився 24 травня 1941 року у родині українсько-єврейського походження. Його дідусь і бабуся Зіґман і Анна Цімермани виїхали до США з Одеси у зв’язку з єврейськими погромами 1905 року. Починаючи з 1994 року, Б. Дилан видав шість книжок зі своїми малюнками, його картини були представлені у багатьох відомих ґалеріях. Як музикант він продав понад 100 млн. платівок, що робить його одним з найуспішніших музикантів сучасности. („Укрінформ“)

Бранців привезли до Росії

МОСКВА. – Затриманих в Криму українців Євгена Панова та Андрія Захтея перевезли до московського слідчого ізолятора „Лефортово“. Про це заявила російська правозахисниця Зоя Свєтова в етері 112-го телеканалу. З Криму їх переправили вертолетом в ніч на 7 жовтня. Місцезнаходження українців тиждень приховували від родичів та консулів. Обох звинувачують у підготуванні терористичних актів в Криму. (ВВС)

У Донецьку вбили „Моторолу“

ДОНЕЦЬК. – 16 жовтня у Донецьку вбили одного з ватажків самопроголошеної Донецької народної республіки росіянина Арсена Павлова, відомого на прізвисько „Моторола“. У ліфті будинку, де проживав А. Павлов‚ стався вибух і бойовик отримав травми, несумісні з життям. Інформація про замахи на А. Павлова та його поранення чи навіть смерть з’являлися і раніше. („Укрінформ“)

Українцям небезпечно їхати до Росії

КИЇВ. – 5 жовтня Міністерство закордонних справ (МЗС) України було занепокоєне збільшенням числа провокацій з боку російських силових структур стосовно громадян України‚ зокрема безпідставних затримань‚ грубого поводження з українцями, застосування до них неприпустимих методів фізичного та психологічного впливу, тортури та інших дій, що принижують людську гідність. МЗС закликало громадян України утримуватися від поїздок до Росії, а також від слідування транзитом територією цієї держави. (Міністерство закордонних справ)

Фільм „Волинь“ покажуть пізніше 

КИЇВ. – У Міністерстві закордонних справ (МЗС) України 17 жовтня прокоментували скасування прем’єри польського фільму „Волинь“ в Києві. Директор Польського інституту в Україні Ева Фіґель заявила‚ що за взаємною згодою показ перенесли на пізніший період. Дату показу також визначатимуть спільно Польський інститут в Києві та МЗС України. (ВВС)

Сущенкові передали харчі 

МОСКВА. – Російський активіст Марк Ґальперін передав 17 жовтня незаконно ув’язненому українському журналістові Романові Сущенкові продукти і одяг. Порушуючи всі міжнародні правила, Р. Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня його звинувачено в шпигунстві („Укрінформ“)

Коментарі закриті.