13 жовтня, 2016

Україна за тиждень

Показують фільм „Волинь“

ВАРШАВА. – 7 жовтня у кінотеатрах Польщі почався показ історичного фільму режисера Войцеха Смаржовського „Волинь“ про трагічні події 1943 року, які в Україні називають „Волинською трагедією“, а в Польщі – „Волинською різнею“. Фільм широко реклямують у засобах масової інформації, на вулицях міст та в громадському транспорті. Утім, деякі польські експерти вказують на вади „Волині“, які можуть посилити негативний стереотип українця у Польщі й ускладнити взаємини двох народів. (Радіо Свобода)

Савченко не зустрілася з Захарченком

КИЇВ. – Народний депутат України Надія Савченко 8 жовтня спростувала інформацію про спробу зустрічі з провідником бойовиків „ДНР“ Олександром Захарченком, однак заявила, що про це переговори ведуться. Вона сказала: „На Донбас я їздила і спілкувалася з людьми, але не було спроби поїхати на ту сторону, поговорити з Захарченком. Такі домовленості, переговори йдуть постійно, але зустрічі не відбуваються. Коли буде зустріч – ми про це скажемо“. За даними журналіста Олексія Мацуки, Н. Савченко намагалася проїхати в Донецьк стежками через Красногорівку, щоб зустрітися з О. Захарченком. (УНІАН)

Розпочали курси української мови 

ДНІПРО. – 7 жовтня добровольці організували безкоштовні курси української мови для переселенців – дітей та дорослих, а також для дітей військових. Заняття для школярів проводитимуть у центральній міській бібліотеці, для дорослих – у Центрі допомоги переселенцям з Донбасу „Допомога Дніпра“. Лекції для дітей передбачені тричі на тиждень, для дорослих – один раз. На вивчення української мови записались десятки школярів. Навчання завершать наприкінці травня. (Радіо Свобода) 

СКУ висловив протест 

ТОРОНТО. – Світовий Конґрес Українців (СКУ) 8 жовтня закликав міжнародну спільноту, зокрема правозахисні організації, допомогти звільненню українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени і всіх політичних в’язнів, незаконно затриманих російськими владними структурами. Р. Сущенко, паризький кореспондент „Укрінформу“, був затриманий у Москві 30 вересня через звинувачення у шпигунстві під час перебування в Росії з приватною візитою. Йому відмовлено побачитись з адвокатом та українським консулом. („Укрінформ“)

Затримали банду наркоторгівців 

УЖГОРОД. – Організоване угруповання наркоторгівців, які великою кількістю збували наркотики рослинного та синтетичного походження у Мукачівському, Рахівському та Тячівському районах Закарпаття, викрила Служба безпеки України спільно з поліцією та з процесуальним керівництвом прокуратури. Співробітники спецслужби затримали розповсюджувача наркотиків у центрі Мукачевого під час продажу чергової партії „товару“. У місцях їхнього проживання вилучено велику кількість готівки в чужоземній та національній валюті, готові до вживання наркотики, приладдя для зважування та дозування. Учасники злочинної групи затримані, гроші та наркотики – вилучені. („Укрінформ“)

Плотницький визнав участь росіян

ЛУГАНСЬК. – Ватажок бойовиків „ЛНР“ Ігор Плотницький заявив 8 жовтня в інтерв’ю, яке опубліковане на каналі „YouTube Patrick Lancaster“, що на території, підконтрольній терористам, перебували „добровольці“ з Росії. При цьому присутність в Україні збройних росіян ватажок бойовиків вважає нормальним та стверджує, що реґулярних військ Росії на території реґіону не було. „Для нас природно, коли брат приходить на допомогу братові“, – заявив він. Також І. Плотницький згадав про збитий бойовиками над Луганськом військовий літак Іл-76 у 2014 році і заявив, що в літаку були найманці. („Українська правда“)

Вшанували пам’ять жертв Голокосту

ЧЕРНІВЦІ. – У місті 7 жовтня відкрили меморіяльний комплекс у вигляді шестикутної зірки „В пам’ять про євреїв, в’язнів чернівецького ґетто 1941 року“. „Цей меморіял – пам’ять про тих, хто безвинно загинув у концентраційних таборах та гетто“, – зазначив голова благодійної єврейської громади „Міріям“ Ілля Хочь. Того ж дня в Ужгороді відбувся 10-ий фестиваль єврейської культури, який тривав три дні. Мешканці та гості міста відвідали виставки картин та світлин у комплексі „Совине гніздо“, дізналися більше про єврейський Ужгород на відкритих екскурсіях містом, побували на майстер-клясах та круглих столах з єврейської проблематики. 9 жовтня відкрито пам’ятний знак жертвам Голокосту у центрі міста, поблизу обласної філярмонії, що раніше була головною синагогою Ужгорода. („Укрінформ“)

В столиці бігли 6,000 маратонців

КИЇВ. – 9 жовтня в Сьомому міжнародному благодійному маратоні „Здійсни мрію“, попри дощову погоду, брали участь понад 6,000 людей з 49 країн. Гроші від реєстрації учасників благодійного забігу плянують передати на лікування Софії Жиліної. Вона народилася на Донеччині, їй 11 років. Родина змушена була полишити домівку через війну. У дівчинки рідкісна хвороба, що вразила кістки та нерви. Дівчинка уже перенесла понад 30 операцій. (Радіо Свобода)

Залізниця не матиме російської мови

КИЇВ. – 9 жовтня Міністер інфраструктури Володимир Омелян заявив, що у грудні цього року на залізничному транспорті України всі написи на квитках, назви станцій, оголошення будуть виключно українською та англійською мовами. Одночасно ведеться робота щодо декомунізації назв станцій. Буде введено европейську обслугу, яка повністю відповідатиме гігієні та зручності. („Укрінформ“)

У Симферополі вимикатимуть світло 

СИМФЕРОПІЛЬ. – В окупованому Росією Симферополі з 2 листопада очікуються відключення електроенерґії. Про це повідомили 8 жовтня у так званій „прес-службі адміністрації“ міста. У місті введуть графік відключення світла „три години через три“. 22 листопада 2015 року постачання електроенерґії з України в окупований Крим повністю припинилися через підрив опор ліній електропередач у Херсонській області. Росія запустила в окупованому Криму останню, четверту, нитку енерґомосту з Кубані. (УНІАН)

Відкрили промислово-торговельну палату

КИЇВ. – Українсько-німецький бізнес-форум з нагоди відкриття Німецько-української промислово-торговельної палати відбувся 11 жовтня. У центрі уваги форуму: промисловість, інфраструктура та логістика, інновації та цифровий світ, відновлювана енерґетика та енерґоефективність, аґропромисловість та продовольство. Угоду про створення Німецько-української промислово-торговельної палати в Україні було підписано у жовтні минулого року. Метою діяльності палати є сприяння розвиткові торговельно-економічних відносин між підприємствами, організаціями України та ФРН, а також сприяння економічному обмінові. („Укрінформ“)

США дали гроші на реставрацію

ЗАПОРІЖЖЯ. – 10 жовтня у Національному заповіднику „Хортиця“ презентували два старовинні човни ХVIII-ХІХ ст., відновлені за гроші ґранту „Великий проєкт“ Посольського фонду США. Вартість реставрації човнів склала близько 70 тис. дол. „В Україні з 2001 року близько 14 проєктів отримали ґрантову допомогу у розмірі близько 900 тис. дол., в тому числі на реставрацію чорної кам’яниці на площі Ринок у Львові“. Ми презентуємо ці два об’єкти, пов’язані з історією українського козацтва та дипломатії, напередодні відзначення наступного року 25-річчя дипломатичних відносин між Україною і США“, – наголосив віце-аташе з питань культури Посольства США в Україні Мохамед Мотівала. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.