6 жовтня, 2016

Україна за тиждень

Київ захищає Меджліс

КИЇВ. – 29 вересня Міністерство закордонних справ України заявило, що рішення Верховного суду Росії про законність заборони Меджлісу „екстремістської організації“ є проявом расової дискримінації і відвертим блюзнірством російської окупаційної влади над правами та інтересами кримських татар. Україна вимагає скасування рішення і закликає міжнародних партнерів активізувати дії на захист прав людини в Криму. У Криму розпочато кримінальні провадження за статтею „екстремізм“ щодо заступників голови Меджлісу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, кримських татар Алі Асанова, Мустафи Дегерменджі, Ескендера Кантемира, Ескендера Емірваліева і Арсена Юнусова. (BBC)

Назвали прокурорів-зрадників

КИЇВ. – Генеральна прокуратура Росії 30 вересня надіслала до Генеральної прокуратури України лист, в якому назвала переслідування кримських прокурорів, що перейшли на бік Росії, незаконними діями. Як доказ невинуватости кримських прокурорів, російська сторона додала указ, підписаний нібито Віктором Януковичем, і ствердила, що він має силу президентського. Генеральний прокурор України Юрій Луценко подякував за надання 590 прізвищ кримських прокурорів, які перейшли служити під російський прапор. „Українські слідчі отримали беззаперечний доказ вини 299 колишніх українських прокурорів, яким вже оголошено підозру. Також ми тепер маємо всі дані ще про 291 зрадника“, – заявив Ю. Луценко. (Радіо Свобода)

Впроваджують біометричні пашпорти 

КИЇВ. – В Україні з 1 жовтня розпочався перехід на біометричні пашпорти. Закон передбачає оформлення пашпорта після досягнення 14 років, пашпорт буде оформлятися на чотири роки особам, які не досягли 18 років, решті – на 10 років. Нові пашпорти матимуть вигляд плястикової картки, міститимуть текст українською та англійською мовами. Для оформлення закордонного пашпорта будуть використовуватися оцифровані відбитки пальців рук. Відтепер неможливо продовжити термін дії закордонного пашпорта. У разі закінчення його терміну дії слід оформити новий пашпорт. („Укрінформ“)

Держава не реґулюватиме ціни

КИЇВ. – 1 жовтня розпочався пілотний проєкт, що передбачає скасування реґулювання цін на продовольчі товари на три місяці, протягом яких буде вивчено динаміку цін і прийнято рішення про скасування, обмеження або оновлення такого реґулювання. Метою є зниження адміністративного тиску на підприємництво, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дебюрократизація у сфері ціноутворення. („Укрінформ“)

Японський завод діє у Львові

ЛЬВІВ. – 30 вересня японська компанія „Fujikura“ запустила у Львові другу чергу заводу електрообладнання і запасних частин для автомобілів. „Відкриття заводів такого рівня допоможе вже за чотири-п’ять років завдяки успішним інвестиціям стати країною з сильною національною економікою“, – сказав Прем’єр Володимир Гройсман. („Українська правда“)

Прочани прибули в Умань

УМАНЬ, Черкаська область. – До міста на святкування 5777-го юдейського нового року прибуло понад 21 тис. прочан-гасидів. Загалом, за попередніми оцінками, на могилу духовного провідника гасидів Нахмана очікується прибуття 30 тис. гасидів з 19 країн світу. Нині вже зареєструвався 21,351 гасид, з них 19,231 чоловік, 13 жінок, 2,107 дітей. Під час святкування безпеку паломників пильнують 90 рятувальників, на озброєнні яких знаходиться 17 одиниць пожежно-рятувальної техніки. 30 вересня рятувальники в черговий раз провели з закордонними гостями роз’яснювальну роботу та роздали їм спеціяльні пам’ятки, де правила безпеки викладені на івриті та англійською мовами. Новий рік гасиди зустрічали в ніч з 2 на 3 жовтня. („Нова доба“)

Зміниться фінансування медичних послуг

КИЇВ. – З початку 2017 року фінансування медичних послуг буде проводитися на первинній ланці, повідомила 1 жовтня виконуюча обов’язки Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Перелік послуг на первинній ланці буде безкоштовним для пацієнтів. Також ґарантованою та безкоштовною буде швидка медична допомога. На обслуговування кожен пацієнт укладатиме угоду з сімейним лікарем або терапевтом. Пацієнти зможуть самі обирати собі лікаря. („Укрінформ“) 

Отруту завозили з Росії 

КИЇВ. – Метиловий спирт, від якого померло 38 осіб у кількох областях України, завозився з Росії. Про це 1 жовтня повідомив перший заступник голови Державної фіскальної служби України Сергій Білан. „Канал надходження у Харківську область метилового спирту встановлено. Він поставлявся з одного з підприємств у Сєверодонецьку. Це підприємство ввозило зазначену продукцію з Російської Федерації“, – зазначив С. Білан. Загалом у незаконний спосіб посереднику було продано понад 5 тонн метанолу, який був доставлений організаторові виготовлення суроґатного алькоголю. Посередник дав покази і в усьому зізнався. В Україні зареєстровано 77 випадків отруєнь фальсифікованим алькоголем, з них 38 випадків завершилися смертю у Донецькій, Луганській, Миколаївський і Житомирській областях. (Радіо Свобода)

Виставка присвячена Коновальцеві

КИЇВ. – У Фундації ім. Олега Ольжича 1 жовтня відкрилася виставка, присвячена визначному державному і політичному діячеві, першому голові ОУН, полковникові Євгенові Коновальцеві. У цьому році виповнюється 125 років з дня його народження. Постановою Верховної Ради України вшанування пам’яті Є. Коновальця визначено на державному рівні. На виставці представлені документи, які зберігаються в архіві ОУН. („Укрінформ“)

Україна дістала торговельні пільги

КИЇВ. – У Европейській комісії оголосили про додаткові торговельні преференції для України. Про це повідомила 1 жовтня Еврокомісар з торгівлі Сесілія Мальмстрьом. „Рада знову бути в Києві і повідомити про додаткові торговельні преференції для України“, – заявила вона. Додаткові автономні торговельні преференції стосуватимуться обмеженого списку товарів. („Українська правда“)

У Москві затримали журналіста

МОСКВА. – 1 жовтня у Москві затриманий журналіст Національного аґентства „Укрінформ“ Роман Сущенко‚ якого назвали співробітником української військової розвідки. Правозахисниця Зоя Свєтова з Громадської спостережної комісії Москви випадково побачила Р. Сущенка у московському слідчому ізоляторі „Лефортово“. Адвокатові Маркові Фейґінові, який буде захищати Р. Сущенка, зустрітися з ним не вдалося. Аґентство „Укрінформ“ назвало це „сплянованою провокацією“. Р. Сущенко працює в аґентстві з 2002 року, а з 2010 року – власним кореспондентом у Франції. На момент затримання він перебував у відпустці і прибув до Москви з приватною візитою. (ВВС)

Слідство щодо „Лікарні майбутнього“

КИЇВ. – Правоохоронці відкрили 12 вересня кримінальне провадження щодо можливого розкрадання фондів при здійсненні проєкту благодійного фонду Катерини Ющенко „Лікарня майбутнього“. Про це повідомила голова фонду – дружина Віктора Ющенка. „На жаль, через численні політичні, бюрократичні та інші причини ми не завершили створення великої лікарні. На проєкт було зібрано 100 млн. грн., а витрачено 170 млн., – заявила вона. – За п’ять років проєкт пережив 14 перевірок і жодна не виявила нічого протизаконного у діях нашого фонду“. Цього разу відповідне провадження відкрито на звернення херсонської організації „Громадська безпека і розвиток“. („Українська правда“)

Коментарі закриті.