22 вересня, 2016

Україна за тиждень

Вибори визнано нелеґітимними 

КИЇВ. – Україна 19 вересня рішуче засудила організацію Російською Федерацією на території тимчасово окупованих нею Автономної Республіки Крим та Севастополя виборів до Державної Думи. Віднесення Росією невід’ємної частини суверенної території України до єдиного федерального виборчого округу, як і створення на Кримському півострові чотирьох одномандатних мажоритарних виборчих округів є грубим порушенням фундаментальних норм і принципів міжнародного права. У зв’язку з цим результати голосування і повноваження чотирьох депутатів Державної Думи, обраних в окупованому Криму за мажоритарною системою, та 225 парляментаріїв, обраних за пропорційною системою, є нелеґітимними, що ставить під сумнів леґітимність усієї Державної Думи. Генеральна Асамблея ООН закликала всі держави, міжнародні організації та спеціялізовані установи не визнавати будь-яку зміну статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастопіль і утримуватися від будь-яких дій або кроків, які могли б тлумачитися як визнання такого зміненого статусу. Україна поновила свою категоричну вимогу до Російської Федерації припинити збройну аґресію та звільнити захоплені нею українські території. (МЗС України)

Україна розширила санкції

КИЇВ. – Президент України Петро Порошенко заявив 16 вересня на засіданні Ради національної безпеки і оборони України про продовження та розширення санкцій щодо російських компаній та фізичних осіб, причетних до порушення територіяльної цілісности і суверенітету України. Обмежувальні заходи, зокрема будуть застосовуватись до підприємств російського військово-промислового комплексу, фінансових установ, які забезпечують підтримку терористичних організацій „ЛНР“ і „ДНР“, компаній морських і авіяційних перевезень, які працюють з окупованою частиною України у Криму. Йдеться і про компанії-оператори, судна і літаки, які порушують українське законодавство, відвідуючи порти попри сувору заборону, що видала Україна. (Радіо Свобода) 

Ректора заарештували за хабар

КИЇВ. – Шевченківський районний суд Києва 19 вересня відправив під домашній арешт колишнього тимчасово виконуючого обов’язки ректора Національного авіяційного університету Володимира Харченка. Суд відмовив Спеціялізованій антикорупційній прокуратурі в утриманні під вартою підозрюваного і відправив його під частковий домашній арешт. Також суд зобов’язав В. Харченка носити електронний браслет стеження. 26 серпня співробітники Служби безпеки України і Спеціялізованої антикорупційної прокуратури затримали В. Харченка при отриманні хабара в розмірі 170 тис. евро. („Українська правда“)

Буде храм Київського Патріярхату

БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ, Одеська область. – Міська рада 15 вересня виділила землю для храму Української православної церкви Київського Патріярхату. До порядку денного це питання за наполяганням активістів „Правого сектора“ та кількох громадських організацій внесла голова міської ради Алла Гинак. Лише з другого голосування необхідну кількість голосів було набрано і ділянка землі на місці колишнього літнього кінотеатру віддана українській церкві. (Сергій Горицвіт)

Помер письменник Роман Іваничук 

ЛЬВІВ. – 17 вересня помер у віці 87 років відомий український письменник і громадський діяч Роман Іваничук. Наприкінці 1980-их років він був одним із організаторів Товариства української мови ім. Тараса Шевченка, Народного Руху України. Р. Іваничук є автором 20 історичних романів, кількох повістей і збірок новель. Частина з них, зокрема роман „Мальви“, за радянських часів не публікувалися, або піддавалися жорсткій цензурі. Поховали Р. Іваничука на Личаківському кладовищі. („Укрінформ“)

Обстріляли Посольство Росії

КИЇВ. – У ніч на 17 вересня група невідомих кинула на територію Посольства Росії у Києві димову шашку та застосувала запальний пристрій. Нападників було близько 20 осіб. Це була акція протесту проти виборів у Державну думу Росії на території окупованого Криму та дипломатичних установах Росії у Києві, Одесі, Харкові та Львові. Поліція з’ясовує обставини нічних подій біля Посольства Росії. 18 вересня близько 10 активістів влаштували протест проти російських виборів, спробувавши загородити прохід до Посольства Росії в Києві. (BBC)

Назвали найкращі книги року

ЛЬВІВ. – У Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької 16 вересня у рамках Форуму видавців визначили найкращі книги року. Жюрі відзначило 23 видання, а найвищу нагороду не призначало. Премія „Найкраща книга Форуму“ – це єдина в Україні премія, якою відзначаються книжки всіх видавничих категорій і жанрів. Щороку на здобуття премії номінується понад 500 книжок від понад 100 видавництв. Присуджується нагорода з 1995 року. („Укрінформ“)

Показали новий літак Ан-178

КИЇВ. – У київському Музеї авіяції 16 вересня представили новий військово-транспортний літак Ан-178. Він має замінити літаки минулого покоління Ан-12, Ан-26 і Ан-32. Ан-178 можна використовувати для перевезення вантажів та військової техніки, десантування військовослужбовців, дозаправки літаків у леті. Ринок збуту Ан-178 може скласти близько 800 літаків протягом 10-12 років. Середня ціна одного літака складає 40 млн дол. На даний момент вже є оплачене замовлення на 10 літаків від Азербайджану, ще 30 літаків плянує закупити Савдійська Арабія. Три літаки Ан-178 повинні надійти на озброєння Військово-повітряних сил України. („Українська правда“)

Слідство щодо „Лікарні майбутнього“

КИЇВ. – Правоохоронці відкрили 12 вересня кримінальне провадження щодо можливого розкрадання фондів при здійсненні проєкту благодійного фонду Катерини Ющенко „Лікарня майбутнього“. Про це повідомила голова фонду – дружина Віктора Ющенка. „На жаль, через численні політичні, бюрократичні та інші причини ми не завершили створення великої лікарні. На проєкт було зібрано 100 млн. грн, а витрачено 170 млн., – заявила вона. – За п’ять років проєкт пережив 14 перевірок і жодна не виявила нічого протизаконного у діях нашого фонду“. Цього разу відповідне провадження відкрито через звернення херсонської організації „Громадська безпека і розвиток“. („Українська правда“)

Злодії втекли до Росії

КИЇВ. – Український тижневик „Фокус“ 19 вересня з’ясував, де ховаються колишні урядовці Віктора Януковича, які мають зараз статус політичних еміґрантів, зокрема Сергій Курченко, Віктор Пшонка, Олександер Клименко, Сергій Арбузов та інші. Видання інформує, що дві третини цих діячів втекли у Крим і в Росію. Більше про їхні заміські маєтки, квартири та бюра у елітних новобудовах, російське громадянство та міжнародні санкції тижневик розповідає в публікаціях „Ґвардія втікачів“ та „Золоті еміґранти“. (Радіо Свобода)

Провели свято домашньої консервації

ЗАПОРІЖЖЯ. – 17-18 вересня в Запоріжжі тривав Другий всеукраїнський фестиваль домашньої консервації „Нас не подолати“. Для участи було подано понад 200 заявок від громадських організацій, установ і окремих осіб з Запорізького реґіону, Закарпаття та Києва. Просто неба всім гостям пропонували взяти участь у заготівлі 300 кілограмів квашеної капусти, яку плянують передати до військових частин на Донбасі. Усі домашні заготівлі, виготовлені та зібрані під час фестивалю, передадуть військовим, що служать у зоні збройного конфлікту. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.