15 вересня, 2016

Україна за тиждень

Домовлялися в Константинополі

КОНСТАНТИНОПІЛЬ. – 7 вересня колишні президенти України Леонід Кравчук та Віктор Ющенко вели переговори з Вселенським Патріярхом Варфоломієм щодо українських церковних питань, зокрема, можливого надання автокефалії. Президенти передали Патріярхові тисячі підписів української інтеліґенції під проханням про автокефалію. За останні півтора роки питання автокефалії Української Православної Церкви стало одним із важливих у політичному житті країни та діях керівництва держави. Наразі найбільшою церквою України є УПЦ Московського Патріярхату, яка має понад 12 тис. парафій. За нею йде УПЦ Київського Патріярхату, яка має близько 5,000 парафій. Вона не визнана жодною православною церквою світу та вважається неканонічною, але саме УПЦ КП підтримує більшість віруючих. (ВВС)

Призначили закордонних радників

КИЇВ. – Велика Британія і США 8 вересня на прохання української сторони призначили радників високого рівня для допомоги у реформуванні оборони України. Вже найближчим часом до України буде направлено радника стратегічного рівня, генерала у відставці Джона Абізейда, колишнього командувача Центрального командування Збройних сил США. Радник від Великобританії — відставний генерал Нік Паркер, колишній командувач сухопутних військ Збройних сил Великої Британії. (ВВС)

„Евробачення“ відбудеться у Києві

КИЇВ. – Міжнародний пісенний конкурс „Евробачення“ наступного року відбудеться у Києві. Про це 9 вересня оголосили генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія та Міністер культури Євген Нищук після засідання оргкомітету з проведення „Евробачення-2017“. Претендентами були Київ, Одеса і Дніпро. 19 голосів представники оргкомітету віддали Києву, двоє були за Одесу, один член комісії утримався. Конкурс відбудеться у столичному Міжнародному виставковому центрі. Голова Одеської обласної державної адміністрації Михайло Саакашвілі і посадник Дніпра Борис Філатов розкритикували обрання Києва містом проведення конкурсу. (Радіо Свобода)

Підписали концепцію партнерства

ЛОНДОН. – Глава Пентагону Ештон Картер і Міністер оборони України Степан Полторак під час зустрічі в Лондоні 8 вересня підписали спільний документ, який створює основу для поліпшення обороноздатности Збройних сил України та підвищення ефективности допомоги з боку США у військовій сфері. Керівники оборонних відомств також обговорили крихке перемир’я на сході України. („Укрінформ“)

„Антей“ знову полетів

КИЇВ. – Надважкий літак Ан-22 „Антей“ (вантажопідйомність 60 тонн) 9 вересня здійснив переліт з Києва у швайцарський Цюріх для виконання комерційного завдання. Це був перший такий рейс після проведення відновлювальних робіт і заміни ґвинтів, які здійснили у німецькому Ляйпціґу. В Цюріґу Ан-22 візьме на борт промислову котушку вагою 25 тонн і доставить її в Абу-Дабі (ОАЕ). Для перевезення вантажу фахівці розробили спеціяльну раму, оскільки котушку необхідно перевозити у вертикальному положенні. („Укрінформ“)

Переглянули фільм „Розстріляне місто“

РІВНЕ. – Документальний фільм „Розстріляне місто“ зняли і показали історик Олексій Бухало і науковець, професор Максим Гон, присвятивши його пам’яті 7-8 листопада 1941 року, коли нацисти знищили 17 тис. євреїв в урочищі Сосонки – після Бабиного Яру та Кам’янця-Подільського третього за чисельністю місця щодо кількости жертв. На перегляді фільму 8 вересня були присутні й ті, хто пережив згадане нацистське свавілля. Їх залишилися одиниці, але їхні свідчення нині – гірка правда про минувшину. (Євген Цимбалюк)

Бронежилетів не дочекалися

КИЇВ. – Головна військова прокуратура повідомила 9 вересня про підозру у вчиненні розтрати бюджетних коштів в особливо великих розмірах п’яти службовим особам Міністерства оборони. Досудове розслідування встановило, що підозрювані у травні-жовтні 2014 року підписали ряд угод на постачання бронежилетів і кулезахисних шоломів для потреб Збройних сил України, у яких ціну майна незаконно визначено з урахуванням податку на додану вартість. Підписані документи стали підставою для незаконного перерахування комерційному підприємству з рахунку Міністерства оборони 30.7 млн. грн. Слідчі дії тривають. („Українська правда“)

З’явилася нова авіокомпанія

КИЇВ. – 12 вересня ліцензію від Державної авіяційної служби на здійснення пасажирських перевезень отримала авіокомпанія „Анда Ейр“ – український чартерний авіоперевізник, заснований в 2015 році. Власниками „Анда Ейр“ зазначені Георгій Аванесов і Сергій Шаменко. Останній також є директором компанії. У липні „Анда Ейр“ отримала перший літак McDonnell Douglas MD-83, а також плянувала отримати Boeing 737-400. Компанія плянує літати в Болгарію, Албанію і Грузію. („День“)

Сміття привезуть до Миколаєва 

МИКОЛАЇВ. – Міський полігон буде тимчасово приймати сміття зі Львова. 12 вересня про це повідомив міський голова Миколаєва Олександер Сенкевич. Він пояснив, що підписав відповідне розпорядження після того, як до нього звернувся Львівський міський голова Андрій Садовий. „На сьогоднішній день до кінця не вирішена ситуація з Грибовицьким звалищем. Я вважаю, це правильно, що міста України допомагають Львову з утилізацією твердих побутових відходів“, – заявив О. Сенккевич. (УНІАН)

Номери віддали чужинцям

ЛЬВІВ. – У Львові затримали 12 вересня серійного викрадача номерних знаків з автомобілів польської, угорської реєстрації, а також з авта, що належить консульству однієї з держав. Працівники Личаківського відділу поліції викрили зловмисника та повернули викрадені номери власникам. 31-річний львів’янин протягом п’яти днів крав номерні знаки з авт. Проводиться досудове розслідування. (УНІАН)

Україна повертає вкрадене

КИЇВ. – У Нідерлянди найближчим часом повернуться п’ять картин, які у 2005 році були викрадені з голяндського музею Вестфріс у місті Горн і нещодавно знайдені в Україні. Українські та голяндські правоохоронці 12 вересня погодили передання викрадених робіт Посольству Нідерляндів у Києві. 9-10 січня 2005 року з музею зникла колекція з 24 картин і 70 виробів зі срібла. У липні 2015 року дві особи поінформували голяндське посольство, що володіють повною колекцію картин, вкрадених з музею і зажадали викуп у 50 млн. евро. Служба безпеки України повідомила, що знайшла чотири викрадені картини. Згодом з’явилась інформація про ще одну картину з колекції. („Укрінформ“)

Визначено фільм на конкурс

КИЇВ. – Документальний фільм Романа Бондарчука „Українські шерифи“ претендуватиме на премію Американської кіноакадемії у категорії „Фільм чужоземною мовою від України“. Цей фільм 8 вересня відібрав Український оскарівський комітет, який розглядав також художні драми „Гніздо горлиці“ режисера Тараса Ткаченка і „Пісня пісень“ Єви Нейман. Претендентів на нагороду визначатиме Американська кіноакадемія. Фільм „Українські шерифи“ розповідає про жителів села Стара Збур’ївка на Херсонщині, які допомагають громаді як правоохоронці. Фільм уже відзначили на Амстердамському фестивалі документальних фільмів IDFA і на польському кінофестивалі „Docs against Gravity“. (BBC)

Коментарі закриті.