8 вересня, 2016

Україна за тиждень

На Донбасі не стріляли

КИЇВ. – Протягом 1 вересня вперше за кілька місяців бойовики на Донбасі не застосовували важке озброєння. Проте, за інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, командування російсько-окупаційних військ видало дозвіл на застосування артилерії в темну пору доби. Протягом доби на сході України ніхто з військових не загинув, спокійно було на луганському напрямку, обстріли зі стрілецької зброї і гранатометів сталися на донецькому напрямку. Домовленість про перемир’я з нагоди Дня знань, 1 вересня, була досягнута на переговорах Тристоронньої контактної групи наприкінці серпня. (Радіо Свобода)

Відзначатимуть 75-річчя УПА

КИЇВ. – З ініціятиви Центру національного відродження створено світовий громадський оргкомітет для відзначення у 2017 році 75-річчя Української Повстанської Армії, який очолив голова ОУН (б) Стефан Романів. УПА залишила помітний слід в історії України і стала яскравою сторінкою боротьби українського народу за свою незалежність. Центр національного відродження звернувся до вищих органів державної влади з проханням проголосити 2017 рік роком 75-ліття створення УПА та гідно відзначити цю дату на державному рівні і закликав патріотичні громадські організації в Україні та діяспорі взяти активну участь у відзначенні ювілею УПА. (УІС)

Крим став зоною переслідувань

КИЇВ. – Міністерство закордонних справ (МЗС) України 2 вересня заявило, що окупаційна влада Росії перетворила Крим на зону залякувань і переслідувань, і зажадало припинити порушення прав людини на півострові. „Утиски прав кримських татар продовжуються. Вимагаємо від окупанта припинити репресії проти корінного народу Криму”, – заявила речниця МЗС України Мар’яна Беца. Вранці 2 вересня російські спецслужби в Симферополі провели обшук у будинку журналістки інтернет-порталу „Crimean Tatars” Ельмаз Абдувелієвої. Від 1 квітня 2015 року на півострові були закриті кримськотатарські телеканали ATR і радіо „Майдан”. Навесні цього року в Криму відбулися масові обшуки у незалежних журналістів. (Радіо Свобода)

Гривні виповнилося 20 років

КИЇВ. – 2 вересня 1996 року в Україні в обіг було введено національну грошову одиницю – гривню. У цей день у гривню перевели усі ціни, тарифи, платню, стипендії і пенсії, гроші на банківських рахунках. Гривню плянували запровадити ще з 1992 року – тоді у Канаді надрукували перші зразки банкнот, а на Луганському патронному заводі викарбували перші монети. Проте спочатку запровадили тимчасову валюту – український карбованець, який взяв на себе економічні негаразди перших років незалежности, включно із гіперінфляцією. Лише певна стабілізація 1995-1996 років дозволила повернутися до питання запровадження гривні. Перерахунок здійснювався за курсом 100 тис. карбованців за одну гривню, при цьому банківські вклади перераховувалися без будь-яких обмежень і конфіскацій. (ВВС)

Дітей годували суроґатом

КИЇВ. – Прокуратура столиці 2 вересня розпочала процесуальне розстеження щодо постачання до дитячих садків в Оболонському районі продуктів харчування, що становлять загрозу для здоров’я дітей. До 62 дошкільних навчальних закладів замість вершкового масла постачали харчовий жировий продукт, що містить 99 відс. немолочних жирів. Результати випробувань, проведених спеціялістами Всеукраїнського державного науково-виробничого центру стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів, підтвердили, що якість цього продукту не відповідає державним стандартам, що є грубим порушенням законодавства. („Укрінформ”)

Податківці виявили шахраїв

КИЇВ. – 2 вересня податкова міліція ліквідувала міжреґіональний конвертаційний центр, який забезпечував експортно-імпортні операції на 700 млн. грн. В ході розслідування викрито групу, яка зареєструвала на підставних осіб 15 суб’єктів господарської діяльности. Використовуючи підконтрольні підприємства, зазначені особи здійснювали документальне оформлення операцій з придбання зернових та олійних культур за завищеними цінами, оформляли експортні операції в офшорних країнах і країнах з пільговим оподаткуванням, за рахунок чого підприємства реального сектора економіки збільшували і отримували незаконне бюджетне відшкодування. Проведено 10 обшуків в Києві, Дніпрі і одному з населених пунктів Дніпропетровської области за місцем розташування проживання фіґурантів та в їх транспортних засобах. Вилучено 4.2 млн. грн. готівкою, 31 печатку підприємств, комп’ютерну техніку, електронні носії інформації та фінансово-господарську документацію. („Українські новини”)

Грузинський балет не приїде

ТБІЛІСІ. – Грузинський національний балет „Сухішвілі” 2 вересня відповів на лист-пропозицію виступити в Криму публічною відмовою. „Отримали лист-пропозицію з приводу виступу Грузинського національного балету „Сухішвілі” в Криму (Симферопіль, Севастопіль). З 2007 року по 2014 наш ансамбль щорічно проводив концерти в Криму і ми дуже любимо кримчан. Але у зв’язку з подіями в Україні Національний Балет Грузії „Сухішвілі” відмовляється від гастролей в Росії, а тим більше в анексованих Росією реґіонах. Слава Україні! Героям слава! ”, – йдеться у відповіді з Грузії. („Українська правда”)

Вантажівка наїхала на велосипедистів

ВЕЛИКА ДИМЕРКА, Київська область. – Увечорі 1 вересня на трасі Київ-Чернігів внаслідок наїзду вантажівки на групу з дев’яти велосипедистів Броварського вищого училища фізичної культури загинув один з них, ще восьмеро госпіталізовані до Броварської центральної районної лікарні. За кермом вантажівки перебував 22-річний громадянин Болгарії. Керівник Національної поліції України Хатія Деканоідзе повідомила про розслідування випадку з велосипедистами. „Чому вони були без супроводу, чому ніхто не знав, що їдуть діти на велосипедах? ”, – сказала вона. (Радіо Свобода)

Вилучили півтонни бурштину

КИЇВ. – За шість місяців цього року підрозділи Державної прикордонної служби вилучили 500 кілограмів бурштину. Про це під час прес-конференції 2 вересня повідомив прес-секретар відомства Олег Слободян. 300 кілограмів бурштину прикордонники передали на подальше зберігання Національній поліції, а 200 кілограмів – Державній фіскальній службі. („Укрінформ”)

Гасиди летять до Умані

КИЇВ. – Міжнародне летовище „Київ” ім. Ігоря Сікорського заплянувало 73 рейси з Ізраїля та Польщі у зв’язку з прибуттям понад 13.5 тис. паломників до Умані. Напередодні єврейського нового року Рош Га-Шана, який відзначається 2-4 жовтня, починається традиційне паломництво в Україну прихильників однієї з гілок юдаїзму – гасидів. Рейси з перевезення гасидів цього року виконуватимуть авіокомпанії „IsrAir” та „Arkia” (Ізраїль), „Dart” (Україна). („Укрінформ”)

Випускатимуть бронетранспортери

ХЕРСОН. – Херсонський машинобудівний завод, який виготовляє сільськогосподарську техніку, освоїть на своїх виробничих потужностях випуск корпусів бронетранспортерів для вітчизняної оборонної промисловости. Про це розповів 2 вересня заступник директора заводу з нової техніки Сергій Халімулін. Машинобудівний завод на замовлення Державного концерну „Укроборонпром” вже освоїв серійний випуск опорної плити під міномет. („Укрінформ”)

Коментарі закриті.