1 вересня, 2016

Україна за тиждень

Президент змінив керівника адміністрації 

КИЇВ. – Президент України Петро Порошенко 29 серпня призначив керівником Адміністрації очільника Харківщини Ігоря Райніна‚ який працюватиме над децентралізацією влади та продовженням реформ. Від березня він очолював Харківську обласну адміністрацію, а до цього кілька місяців вже працював у Адміністрації президента на посаді заступника голови. Президент відзначив, що попередній керівник його адміністрації Борис Ложкін залишатиметься радником президента, а також буде секретарем Національної інвестиційної ради. (ВВС)

Росія стягнула військо

КИЇВ. – 28 серпня, за даними української розвідки, на кордоні з Україною зосереджено понад 40 тис. російських військових і майже 500 літаків. Угруповання військ Південного військового округу (Ростов-на-Дону), окремі з’єднання та частини Західного та Центрального військових округів, Північної фльоти, повітряно-космічних сил та повітряно-десантних військ Росії перебувають у підвищеній бойовій готовності. На тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей та в окупованому Криму розгорнуто угруповання Росії, яке включає 14 батальйонних тактичних груп, вісім ротних тактичних груп та дві мотострілецькі бриґади, загальною чисельністю 41.6 тис. військовослужбовців. Військо має чотири тактичних ракетних комплекси „Точка-У“, 298 танків, 1,566 бойових броньованих машин, 363 артилерійські системи, 169 реактивних систем залпового вогню. („Укрінформ“)

Загинув російський журналіст

КИЇВ. – 28 серпня російського журналіста Олександра Щетиніна знайшли у Києві на бальконі його квартири з вогнепальним пораненням голови. О. Щетинін 2014 року переїхав з Росії до України і очолював веб-сторінку „Новий реґіон“. На тілі немає жодних ознак, які б свідчили б про насильницький характер смерти. Слідство поліції триває. На місці події правоохоронці знайшли стріляну гільзу, травматичний пістолет, набої до нього і передсмертну записку. За попередніми даними, загиблий переїхав в Україну і кардинально змінив свої погляди і редакційну політику видання з проросійської на проукраїнську. (ВВС)

США передали амбулянси 

КИЇВ. – Представники Зройних сил США 27 серпня передали п’ять автомобілів медичної евакуації для потреб української армії. У церемонії на площі Центрального містечка Міжнародного центру миротворчости та безпеки взяли участь виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун та начальник Національної академії Сухопутних військ генерал-лейтенант Павло Ткачук. Американську сторону представили командувач Сухопутних військ Збройних сил США в Европі генерал-лейтенант Бен Годжес та начальник реґіонального медичного управління Збойних сил США в Европі бриґадний генерал Деніс Лі Мастер. Загалом США плянують передати українським військовим 40 таких авт. („Укрінформ“)

Суд продовжив арешт

МОСКВА. – 28 серпня Пресненський суд Москви до 28 жовтня продовжив термін домашнього арешту директорові Бібліотеки української літератури Наталі Шаріній, яку звинувачують в екстремізмі. Таким чином суд задовольнив клопотання слідчого, який наполягав, що у разі пом’якшення запобіжного заходу обвинувачена зможе сховатися, чинити тиск на свідків або в інший спосіб зашкодити розслідуванню. 28 жовтня 2015 року у Бібліотеці української літератури провели обшук, під час якого слідчі нібито знайшли екстремістську літературу. Стосовно директора бібліотеки Наталі Шаріної було порушено кримінальну справу. („Укрінформ“)

Україна проводжає паралімпійців 

КИЇВ. – На Майдані Незалежности 27 серпня відбулася офіційна церемонія проводів українських паралімпійців на Паралімпіяду-2016, яка розпочинається 7 вересня. На змаганнях в Ріо-де-Жанейро Україна буде представлена найбільшим складом за історію ігор: 172 спортовці з 21 області. Українські паралімпійці візьмуть участь у 15 видах спорту. В складі паралімпійської збірної 79 жінок, 93 чоловіки. Для церемонії проводів спеціяльно обладнали сцену на Майдані. (ВВС) 

Просять виселити ромів

ЛОЩИНІВКА, Одеська область. – Жителі села попросили владу виселити з їхнього села ромів після того, як поліція затримала представника цієї громади за підозрою у вбивстві дитини. 27 серпня в Лощинівці відбулися масові заворушення. Місцеві жителі, обурені вбивством восьмирічної дівчинки, пошкодили будинки, де проживають роми, підпаливши один з них. Ніхто з представників ромської громади не постраждав. У вбивстві дитини, тіло якої знайшли з численними пораненнями і слідами зґвалтування, підозрюють 21-річного чоловіка. Його затримали. Рішення вигнати ромів прийнято на зборах села. Роми погодилися виїхати. (ВВС)

Відбулися антитерористичні навчання

КИЇВ. – 28 серпня у Києві антитерористичний центр при Службі безпеки України за погодженням з Посольством Держави Ізраїль в Україні провів тактико-спеціяльне антитерористичне навчання на цьому дипломатичному об’єкті. Згідно з завданням, бійці повинні були знешкодити терористів та звільнити заручників, захоплених у будівлі посольства. З початку року Антитерористичний центр провів 49 командно-штабних та тактико-спеціяльних навчань на об’єктах терористичної уразливості в Україні. Зокрема, були організовані антитерористичні навчання на Хмельницький атомній електростанції. (Радіо Свобода)

Вибух стався біля Львова

ЛЬВІВ. – Вибух авта 29 серпня біля Львова, ймовірно, є наслідком конфлікту кримінальних угруповань, припускає речник Національної поліції Артем Шевченко. Автомобіль належав Львівському холодокомбінатові. На в’їзді в Старе Село вибухнув позашляховик „Mercedes“. Після цього автомобіль обстріляли з автоматичної зброї. Загинули троє чоловіків, ще одного пасажира було поранено. У поліції повідомили, що постраждалий – житель Львова 1992 року народження. Правоохоронці встановлюють особи загиблих, також встановлюються обставини події, вирішується питання про відкриття кримінального провадження, проводяться слідчі дії. (ВВС)

Знайшли таємниче сховище

ЯГОТИН, Київська область. – 28 серпня під час проведення будівельних робіт у закинутому колодязі знайдено велику кількість пакунків з частинами людських тіл, до яких були прикріплені таблички з діягнозою. Правоохоронці з’ясовують обставини‚ за яких утворилось це сховище і хто його організував. Відкрито кримінальне провадження за статтею „Умисне вбивство“. („Українська правда“)

Напали на Посольство України

МОСКВА. – 27 серпня кілька десятків росіян напали на Посольство України в Москві. Спочатку вони вигукували гасла: „Хунту до відповіді!“, „Пам’ятаємо Одесу, пам’ятаємо Донбас!“, „Не забудемо, не пробачимо“, а також розгорнули плякати з аналогічними написами. Після цього підпалили смолоскипи, а потім почали кидати в посольство яйця і помідори. Поліція знала про акцію, однак після початку атаки реаґувала мляво. Після попереджень про те, що акція не узгоджена, були показово затримані троє людей, в той час як основна маса нападників спокійно залишила майданчик біля посольства. (УНІАН)

Коментарі закриті.