24 серпня, 2016

Україна за тиждень

Папа закликав до миру

РИМ. – Папа Франциск закликав сторони конфлікту і міжнародні інституції сприяти якнайшвидшому закінченню війни на Донбасі. Про це понтифік сказав під час загальної авдієнції, яка відбулася 24 серпня на площі Святого Петра у Ватикані, повідомляє Посольство України при Святому престолі.  „Цими тижнями міжнародні спостерігачі висловили стурбованість з приводу погіршення ситуації на сході України. Сьогодні, коли ця країна відзначає своє національне свято, запевняю, що молюся за мир і повторюю свій заклик до усіх причетних сторін і до міжнародних інституцій посилити ініціятиви для подолання конфлікту, звільнення полонених та вирішення складної гуманітарної ситуації“, – заявив понтифік. (Радіо Свобода)

Прем’єр Канади привітав Україну

ОТАВА. – Прем’єр-міністер Канади Джастін Трюдо привітав Україну з нагоди 25-ої річниці її Незалежности, заявивши, що приєднується до святкування разом із українською громадою в Канаді й у всьому світі. „Із цієї знаменної нагоди ми повторюємо нашу тверду підтримку суверенітету й територіяльної цілісності України. Канада повністю підтримує Україну в її важливих кроках до більшої безпеки, добробуту й економічної незалежности“, – мовиться в заяві. Дж. Трюдо нагадав, що Канада пишається тим, що стала першою західною країною, яка визнала Деклярацію незалежности України 1991 року. „Енерґійна громада канадців українського походження, майже 1.3 млн., зробила незмірний внесок у розбудову Канади й допомогла створити міцні і тривкі відносини між нашими країнами“, – додав він. (Радіо Свобода)

В’язень Росії написав листа

КИЇВ. – Засуджений у Росії українець Олег Сенцов закликав не намагатися звільнити його та інших українських в’язнів у Росії „за будь-яку ціну“. Про це він написав у листі, який оприлюднила його сестра Наталія Каплан. „Не треба нас витягувати за будь-яку ціну – це не наблизить перемогу. Використовувати нас як зброю проти ворога – так“, – наголосив О. Сенцов. Він також зазначив, що з різними незаконно ув’язненими у Росії та полоненими на Донбасі ситуація неоднакова. „У кожного своя історія й умови утримання. Ставати більш відомим в’язнем, щоб тебе обміняли швидше за інших – це не той шлях, яким я хотів би пройти“, – написав він. У серпні 2015 року суд у Росії засудив О. Сенцова до 20 років позбавлення волі за звинуваченнями у підготовці терактів в анексованому Росією Криму. Інший фіґурант справи – Олександер Кольченко – отримав 10 років колонії суворого режиму. (Радіо Свобода)

На допомогу учням

КИЇВ. – Міністерство освіти й науки України порадило вчителям не давати домашнє завдання учням перших клясів і обмежити його обсяг для учнів 2-4 клясів. „Домашні завдання не повинні задавати на вихідні, святкові дні, а їх обсяг віднині обмежено. Навчальні досягнення учнів не мають озвучуватися на батьківських зборах чи вивішуватися публічно. Знято оцінювання каліграфії, вимоги до якої були занадто деталізовані. Залишається лише вимога, що письмо має бути охайним і розбірливим. Щоб знизити психологічну напругу в першоклясників, за рішенням учителя до формування навички письма рекомендується користуватися простим олівцем. Учителям також не рекомендують користуватися червоною ручкою під час перевірки письмових робіт. Нововведення мають застосовуватись в школах вже з 1 вересня. (Радіо Свобода)

Відкрили пам’ятник Шевченкові

МИРНОГРАД‚ Донецька область. – У місті Мирнограді (колишній Димитров) урочисто відкрили пам’ятник видатному українському письменникові Тарасові Шевченку. Про це 23 серпня повідомила заступник посадника міста Тамара Прокопова. На пам’ятник було витрачено близько 300 тис. грн. з міського бюджету Мирнограду. („Укрінформ“)

У Києві провели Ходу нескорених

КИЇВ. – На Хрещатику 24 серпня провели акцію під назвою „Хода нескорених“, участь у якій брали бійці добровольчих батальйонів, родичі загиблих під час бойових дій на Донбасі і члени сімей „Небесної сотні“. Від Бесарабської площі до Майдану Незалежности пройшла колона чисельністю кілька тисяч людей. Вони тримали у руках державні прапори України, прапори націоналістичних та патріотичних організацій і об’єднань, а також скандували: „Слава Україні! Героям слава!“. Серед учасників ходи багато людей у військовій формі, значна частина із них – зі слідами поранень. До акції також долучилися рідні загиблих на Донбасі, які несли у руках їхні портрети. (ВВС)

У перестрілці загинули поліцейські

БАБИНЦІ‚ Тернопільська область. – У перестрілці загинули 30-річний майор Олександер Рудик і 31-річний капітан Андрій Чернятинський, які брали участь у перестрілці з місцевим жителем. У селі чоловік застрелив свою дружину, після чого вбив двох поліцейських, що приїхали на виклик і поранив ще двох. Потім сам загинув від світлошумових ґранат, якими його закидали правоохоронці. У мережі поширилися припущення, що втрати серед поліції спричинені поганим обладнанням і підготовкою правоохоронців. „Коли факт убивства дружини підозрюваного підтвердився, за сигналом тривоги було задіяно додатково 20 поліцейських. Всі правоохоронці були зі зброєю, в бронежилетах, у касках“, – заявили у Головному управлінні Національної поліції в Тернопільській області. (ВВС)

Вкладники втратили гроші

КИЇВ. – Понад 163 млрд. грн. втратили вкладники на рахунках ліквідованих банків у 2014-2016 роках. Втрати вкладів фізичних осіб склали 111 млрд. грн. і 52 млрд. грн. – підприємців бізнесу. В Асоціації захисту банків додали, що всього за період „очищення“ банківської системи 1.5 млн. осіб були вимушені отримувати свої депозити через систему компенсації вкладів. („Укрінформ“)

Фільм нагородили у США

КИЇВ. – Режисер номінованої на Оскар документальної картини „Зима у вогні“ Євген Афінеєвський привіз з Голивуду спеціяльну нагороду Американської телеакадемії (The Television Academy Honors), щоб вручити її українським творцям. „Вперше Голивуд відзначає не лише значення фільму на світовій арені та його внесок у сьогоднішній день, а відзначає ті команди, які його зібрали і донесли. Вперше в історії США телеакадемія відзначає міжнародний склад команд Британії, України і США“, – сказав Є. Афінеєвський. „На Майдані знімали професіонали і непрофесіонали, з камерами і мобільниками. Вони довели, що кіноіндустрія України нічим не гірша, ніж той самий Голивуд“, – сказав режисер.  („Укрінформ“)

На телебаченні замало української мови

КИЇВ. – Президент України Петро Порошенко заявив 23 серпня, що на українському телебаченні частка української мови неприпустимо мала. „Минулого місяця я підписав закон, що передбачає збільшення частки українськомовних пісень на радіостанціях, як і частки української мови у розмовних програмах. Тепер, користуючись нагодою, я хочу публічно передати привіт власникам і топ-менеджерам деяких телевізійних каналів: панове, частка української мови у вас неприпустимо мала“, – сказав він під час зустрічі з представниками української діяспори у Києві. У липні П. Порошенко підписав закон, який передбачає, що пісні українською мовою мають складати в ефірі не менше‚ ніж 35 відс. від загального обсягу. 16 червня Верховна Рада України ухвалила цей закон. Від дня набрання чинності мінімальна частка ведення передач державною мовою має становити протягом першого року – не менше 50 відс., протягом другого – не менше 55 відс., протягом третього – не менше від 60 відс. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.