21 січня, 2016

Україна за тиждень

В Африці загинули українці

УАҐАДУҐУ‚ Буркіна-Фасо. – Чотири українці загинули від нападу іслямістів у столиці Буркіна-Фасо – власниця місцевого ресторану та її дев’ятирічна дитина‚ сестра жінки і їхня мати. Про це повідомив 17 січня представник Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Євген Ігнатовський. Загиблі українські громадяни були вихідцями з Харкова. Українські дипломати готують вивезення тіл загиблих до України. Нападники 16 січня атакували чотиризірковий готель, в якому живуть співробітники ООН і зупиняються туристи із західних країн‚ а також ресторан поруч з готелем. (Бі-Бі-Сі)

Потяг рушив в обхід Росії

ОДЕСА. – 16 січня перший експериментальний потяг урочисто в’їхав на морський пором у порту Іллічівськ, щоб прокласти новий маршрут до Казахстану і Китаю, минаючи Росію. Проєкт називають „Шовковим шляхом“. Потяг пройде через Грузію і Азербайджан, а потім переправиться через Каспійське море до Казахстану. З 2016 року Росія припинила дію зони вільної торгівлі з Україною і ускладнила перевезення української продукції через свою територію. (Бі-Бі-Сі)

Набої привезли з Росії

КИЇВ. – Протягом двох місяців терористи в Донбасі отримали від Російської Федерації близько 15 тис. тонн боєкомплектів. Про це на телеканалі „112 Україна“ заявив 16 січня голова Луганської обласної адмінстрації Георгій Тука. Терористи в окупованому Донбасі через неконтрольовані Україною ділянки кордону реґулярно отримують з Росії „гуманітарні конвої“, вміст яких не оглядають представники міжнародних миротворчих структур та митники української сторони, яких не допускають до огляду. Після отримання подібних конвоїв обстріли з боку терористів зазвичай посилюються. („Українська правда“)

Припинено товарообіг з Кримом

КИЇВ. – Україна з 17 січня припинила товарообіг з окупованим Кримом. Заборона не стосується особистих речей громадян, що переміщуються у ручній поклажі та супроводжуваному багажі, зокрема продуктів харчування, що переміщуються громадянами, сумарна вартість яких не перевищує 10 тис. грн. та вага яких не перевищує 50 кілограмів на одну особу. Дія постанови не поширюється на ввезення на тимчасово окуповану територію гуманітарної допомоги, яка надається міжнародними гуманітарними організаціями згідно з переліком, затвердженим Міністерством соціяльної політики. (УНІАН) 

Італієць не співатиме в Україні

КИЇВ. – 18 січня Міністер культури України В’ячеслав Кириленко заявив про скасування п’яти концертів у містах України італійського співака Алесандро Сафіна, виступи якого запляновані 21-22 лютого в окупованому Криму на порушення українських законів. „Порушники режиму в’їзду-виїзду в Крим автоматично потрапляють під санкції“, – пояснив міністер. „Однак організатори концертів можуть скасувати два концерти в анексованих Севастополі та Симферополі, натомість провести п’ять великих концертів в інших містах України“, – додав В. Кириленко. (Радіо „Свобода“) 

Українки здобули золото в біятлоні

РУПОЛЬДІНҐ‚ Німеччина. – Українські біятлоністки Ірина Вавринець, Юлія Джима, Валя Семеренко та Олена Підгрушна 18 січня перемогли в естафеті на п’ятому етапі Чаші світу. О. Підгрушній вдалося виграти дуель у сильної німкені Лаури Далмаєр. Особливо видовищними вийшли останні метри дистанції, на яких біятлоністки йшли практично поруч. У підсумку О. Підгрушна виявилася сильнішою і швидшою опонентки. Наступні місця посіли команди Німеччини та Італії. („Укрінфром“)

Не буде товарів з Росії

СУМИ. – Посадник міста Олександер Лисенко заявив про неприпустимість торгівлі в сумських крамницях алькоголем та тютюновими виробами російського походження. 18 січня він виявив такі товари на полицях крамниць міста і під час апаратної наради доручив управлінню підприємництва та споживчого ринку проконтролювати, як у місті дотримуються заборони на імпорт російських товарів. О. Лисенко нагадав, що 10 січня вступила в силу постанова Кабінету Міністрів про заборону ввезення на митну територію України товарів з Росії, яка діятиме до 5 серпня. („Укрінформ“)

Про розвідників не говорили

КИЇВ. – „Жодних рішень про передання російських розвідників під час засідань Тристоронньої контактної групи у Мінську не приймалося“‚ – повідомила 18 січня уповноважена Президента України з мирного вреґулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях, народний депутат Ірина Геращенко. Це підтвердив і новий офіційний представник країни-аґресора Борис Ґризлов. Представники Росії взагалі відмовлялися від своїх вояків, стверджуючи, що це „ополченці“. Як відомо, двох військовослужбовців Головного управління розвідки Російської Федерації затримали 16 травня в Луганській області під час бою, в якому загинув український військовий. На допитах вони заявили, що служать в російській армії і виконували службове завдання на території України. („Укрінформ“)

Почалися вибори старост

КИЇВ. – 17 січня в Україні почалися вибори сільських старост, посади яких запроваджуються в рамках децентралізації. 24 січня старост обиратимуть 30 сіл, 28 лютого – ще 14, а потім і всі решта, які увійшли до вже створених 159 об’єднаних громад. Сільські старости з’явилися з початком децентралізації влади, першим кроком якої стало укрупнення та об’єднання громад, переважно у сільській місцевості. Об’єднані громади матимуть бюджетну автономію, залишатимуть у себе більшу частину податків, а також отримуватимуть державні субвенції та дотації напряму. Раніше сільські громади отримували ці фонди через область та район, що робило їх залежними від обласного та районного керівництва. (Бі-Бі-Сі)

Хабарник вийшов з в’язниці

ЛЬВІВ. – Колишній голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич, якого арештували у 2008 році та засудили до 10-річного ув’язнення, 11 січня вийшов на волю завдяки змінам до законодавства на підставі ухвали Оболонського районного суду Києва від 30 грудня  2015 року. 23 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон України „Про вдосконалення порядку зарахування судом попереднього ув’язнення в строк покарання“, згідно з яким суди зобов’язані враховувати кожен день, проведений засудженим у слідчому ізоляторі, як два дні відбуття покарання. Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу проти І. Зварича за звинуваченням у хабарництві в грудні 2008 року. У ході обшуків у кабінетах і квартирах судді та його шести колег правоохоронці виявили та вилучили 1 млн. дол. і 2 млн. грн. („Укрінформ“)

На суд запросили дипломатів 

КИЇВ. – 16 січня Міністер закордонних справ України Павло Клімкін попросив Високого представника Евросоюзу з зовнішньої і безпекової політики Федеріку Моґеріні забезпечити присутність дипломатів Евросоюзу на винесенні вироку в суді над українською полонянкою Надією Савченко. „Враховуючи, що незаконна кримінальна справа проти Надії Савченко близька до завершення, я попросив би вас надати підтримку Україні, забезпечивши присутність делеґації Евросоюзу і представників посольств держав-членів в Росії, а також представників неурядових організацій на вирішальній стадії судового процесу“, – йдеться у листі міністра. („Українська правда“)

Коментарі закриті.