19 серпня, 2016

Україна за тиждень

Урядовці декляруватимуть статки

КИЇВ. – Українські високопосадовці з 15 серпня зобов’язані деклярувати всі свої статки в електронній формі. Система стартує попри всі перешкоди – навіть без сертифіката Держспецзв’язку, повідомила голова Національного агентства із запобігання корупції Наталія Корчак. Громадські антикорупційні організації, однак, застерігають: без цього сертифіката не настає кримінальної відповідальности за брехню у декляраціях, тож у тестовому режимі програма ефективно працювати не зможе. Між тим, наголошують вони, електронне деклярування статків чиновників – це одна із умов візової лібералізації з Евросоюзом і отримання Україною траншу Міжнародним валютним фондом. (Радіо Свобода)

Визначено найкращі проєкти

КИЇВ. – Конкурсна комісія Міністерства освіти і науки України 15 серпня визначила 79 наукових проєктів молодих вчених, які протягом двох років фінансуватимуться з державного бюджету. Йдеться про Конкурсну комісію з відбору проєктів молодих вчених, які працюють у вищих навчальних закладах та наукових установах, підконтрольних МОН. Конкурс оголосили у травні цього року за тематичними напрямами, що відповідають пріоритетам участи України у Рамковій програмі Евросоюзу із досліджень та інновацій „Горизонт 2020“. За словами Міністра освіти і науки Лілії Гриневич, це – перший в Україні конкурс для молодих вчених. На його фінансування Кабінет міністрів виділив 12 млн. грн. „Проекти, як правило, дворічні. Це означає, що в бюджеті 2017 року ми маємо закласти відповідну суму, і сподіваюся, що вона буде значно більшою“, – зазначила Л. Гриневич. У конкурсі взяли участь 114 вищих навчальних закладів та наукових установ з усіх реґіонів України. Вони подали 439 наукових проєктів. Серед проєктів-переможців – зокрема такі, що стосуються боротьби з раком, протидії гібридній війні, енерґоефективності, нових систем зв’язку, сільськогосподарських технологій, безпечного довкілля тощо. За словами заступника міністра освіти і науки Максима Стріхи, найдорожчий із проектів-переможців цьогоріч отримає близько 200 тис. грн. Аналізували проєкти і визначали переможців незалежні експерти-молоді вчені, яких запропонувала Рада молодих вчених при МОН. Один науковий доробок оцінювали чотири експерти, якщо розбіжність в оцінках складала понад 15 відс. від загальної кількости балів, до експертизи залучали додаткового фахівця. (Радіо Свобода)

Ріст ВВП України прискорився 

КИЇВ. – Валовий внутрішній продукт України у другому кварталі цього року виріс на 1.3 відс. порівняно з другим кварталом минулого року. У першому кварталі 2016-го зростання складало лише 0.1 відс., повідомили у Держстаті. Минулого року ВВП України, за даними відомства, упав на 9.9 відс. Під кінець 2015-го падіння почало уповільнюватися, і на 2016 рік Світовий банк прогнозує українській економіці зростання на 1 відс. Утім, у банку зазначали, що показники імпорту і експорту все ще слабкі, і не досягли навіть половини рівня 2012 року. (ВВС)

Стріляли з важких гармат

ДОНЕЦЬК. – 16 серпня російські окупаційні війська відкривали вогонь по позиціях ЗСУ 48 разів. Так, 23 випадки застосування зброї противником встановлено на Донецькому напрямку. Півтори сотні мін забороненого калібру випущено по позиціях Авдіївської промзони, Зайцевого та Майорська, де ворог також активно застосовував гранатомети та кулемети великого калібру. У Новоселівці, що на Маріюпольському напрямку, супротивник відкривав вогонь з важкої артилерії калібру 122 мм. По укріпленнях сил АТО в Тарамчуку, Талаківці, Красногорівці та Водяному ворог вів  щільний вогонь із заборонених мінометів калібру 120 та 82 мм, бійців ЗСУ в Мар’їнці провокував кулеметним вогнем, а у Красногорівці та Широкиному застосував бронетехніку. („Українська правда“)

 До війська прийшли чужинці

КИЇВ. – На сьогодні контракт зі Збройними силами України уклали близько 100 іноземців, повідомив 16 серпня виконувач обов’язків начальника головного управління персоналу – заступник начальника Генерального штабу ЗСУ Володимир Талалай. За словами В. Талалая, від початку цього року на військову службу за контрактом до Збройних сил України прийшли понад 45 тис. людей, зокрема 5,000 офіцерів. (Радіо Свобода)

Обмеження на купання зняли

ОДЕСА. – 15 серпня на міських пляжах Одеси зняли обмеження на купання, оголошені 8 серпня через сильні опади. Станом на 15 серпня вода на пляжах „Лузанівка”, „Ланжерон”, „Відрада”, „Дельфін”, „Аркадія”, „Чайка”, „Курортний” і „Золотий берег” відповідає нормам. 7 серпня на Одесу і частину Одеської області обрушився гураґан, затопило вулиці, від поривів шквального вітру ламалися дерева. У Білгород-Дністровському районі під час фестивалю від удару блискавки загинула людина, кілька постраждали. Наступного дня міська влада рекомендувала якийсь час не купатися в Чорному морі через сміття, яке потрапило у воду зі зливою. (ВВС)

Не радять їхати в Таїлянд

КИЇВ. – Міністерство закордонних справ України 16 серпня попередило туристів про заходи безпеки на відпочинку в Таїланді у зв’язку із серією вибухів, що сталися на курортах цієї країни 11-12 серпня. Громадянам України, які вже перебувають на території Таїланду або плянують найближчим часом відвідати цю країну, МЗС рекомендує виявляти пильність, уникати місць масового скупчення людей, неухильно виконувати вказівки місцевих органів і стежити за місцевими новинами, – йдеться в повідомленні. („Українська правда“)

Суд переніс розгляд справи „Торнадо“ 

КИЇВ. – Засідання Оболонського районного суду Києва у справі колишніх бійців роти спеціяльного призначення Міністерства внутрішніх справ України „Торнадо“ 16 серпня перенесли на 23 серпня, заявив один із адвокатів „торнадівців“ Володимир Якімов. За його словами, засідання перенесли у зв’язку з тим, що одному з обвинувачуваних стало зле і його забрала „швидка допомога“. Водночас речниця суду Інна Свинаренко повідомила, що дата наступного засідання у справі „торнадівців“ залежатиме від результатів медогляду одного з обвинувачених. 3 серпня засідання у цій справі перенесли на 9 серпня у зв’язку з неможливістю доставки до суду обвинувачених. А перед цим засідання суду у справі колишніх членів роти „Торнадо“ 2 серпня закінчилося сутичками. Тоді поліція відкрила два кримінальні провадження. Мітинґувальники під судом вимагали, щоб засідання було відкритим, а також закликали до прискорення розгляду справи. За даними Генпрокуратури, групу колишніх бійців роти „Торнадо“ підозрюють у скоєнні злочинів за понад десятьма статтями Кримінального кодексу України, серед яких створення злочинної організації, катування, доведення особи до замаху на самогубство. У 2015 році Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підписав наказ про розформування роти патрульної служби особливого призначення МВС України „Торнадо“. (Радіо Свобода)

Вирубали ліс у Закарпатті

КИЇВ. – Українських прикордонників підозрюють у співучасті у вирубці лісу на 19 млн. грн. Чотирьох офіцерів Чопського прикордонного загону вже затримали, повідомили 16 серпня у Генпрокуратурі. Йдеться про вирубку 7,663 цінних порід (ясень, дуб, бук) у зоні біля державного кордону України, які збували за експорт. Офіцерам оголосили підозру у недбалому ставленні до військової служби та обрали запобіжні заходи – тримання під вартою із можливістю застави. (ВВС)

Коментарі закриті.