11 серпня, 2016

Україна за тиждень

Росія готує війну

КИЇВ. – Росія продовжує накопичення наступальних угруповань. Як наголосила 5 серпня газета „День“, тепер для Росії склалася унікальна і зручна ситуація, яка нагадує міжнародні події довкола Грузії 2008 року: Олімпіяда, передвиборна боротьба у США і зручний за погодними умовами серпень. Тому найближчі кілька тижнів – часовий проміжок, коли для Росії існує велика спокуса вирішити проблему України силою. Однак, це буде нелегко, адже українська армія вже не та, що 2014 року. Утім, як зазначає військовий експерт Юрій Касьянов, на передовій лінії не вистачає вояків. Бойові частини укомплектовані на 60 відс. Зараз за контрактом у зоні бойових дій служать не більш як 20 тис. людей. Цього мало навіть для утримання оборони на кількох напрямках. Якщо ж росіяни розгорнуть повномаштабний наступ, то Україну не врятує часткова мобілізація. („День“, „Газета по-українськи“)

Не буде посла Росії в Україні

КИЇВ. – Україна не обговорюватиме кандидатуру нового посла Росії в Україні через відсутність позитивної динаміки в контексті дій Росії на Донбасі. Зараз це питання не стоїть на порядку денному, заявив 4 серпня Міністер закордонних справ України Павло Клімкін. 3 серпня Заступник міністра закордонних справ України з питань европейської інтеґрації Олена Зеркаль заявила, що відсутність посла не вплине на розвиток двосторонніх відносин. 28 липня Президент Росії Володимир Путін звільнив Михайла Зурабова від обов’язків Посла Росії в Україні. Замість нього мав бути Михайло Бабич, діяльність якого пов’язана з радянським КҐБ і російським ФСБ. Для Москви він є клясичним кандидатом для взаємодії з сепаратистами на Донбасі і організації силових операцій. (Радіо Свобода)

Поранили провідника „ЛНР“

ЛУГАНСЬК. – Так званий глава „ЛНР“ Ігор Плотницький 5 серпня отримав поранення в результаті потужного вибуху, який стався поряд з його автом. Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк сказав: „Ми вже неодноразово упродовж цього року оприлюднювали оперативну інформацію щодо того, що російські спецслужби готують вбивство та усунення і Захарченка, і Плотницького“. З лікарні Луганська повідомили, що загрози життю пораненого немає. („Українська правда“, „Укрінформ“)

На Донбас йде військова техніка 

КИЇВ. – 6 серпня у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України повідомили, що через державний кордон України відмічено переміщення змішаної колони військової техніки з Росії – танки, бойові броньовані машини, артилерійські установки та автомобільна техніка. Окрім того відмічено постачання боєприпасів і паливно-мастильних матеріялів з території Росії. Також російське командування проводить посилення передових підрозділів, вдосконалює інженерне обладнання переднього краю на окупованих територіях Донбасу. („Українська правда“)

Любомир Гузар став лавреатом

ЛЬВІВ. – Монографія Архиєпископа-емерита Української Греко-Католицької Церкви, кардинала Католицької Церкви Любомира Гузара „Андрей Шептицький Митрополит Галицький – провісник екуменізму“ отримала найвищі оцінки жюрі і він став лавреатом Міжнародної премії ім. Івана Франка 2016 року. Про це повідомив 5 серпня голова Міжнародного жюрі, професор Віденського університету д-р Алоїс Волдан, виступаючи у Віденському університеті (Австрія) на засіданні жюрі. Церемонія нагородження лавреата відбудеться 27 серпня у Дрогобичі. Засновником премії ім. І. Франка є його онук – Роланд Франко. Цього року на здобуття премії було подано 14 наукових робіт із трьох країн у шести наукових дисциплінах: історія, філософія, культурологія, літературознавство, етнологія, україністика. („Укрінформ“)

Полонених підготували до візити

ДОНЕЦЬК. – Глава моніторинґової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер відвідала 6 серпня полонених українських військових, утримуваних в так званій „ДНР“. „Омбудсмен ДНР“ Дарина Морозова, яка супроводжувала Ф. Фрейзер, заявила, що одним з факторів візити став майбутній звіт ООН, який вийде у вересні. Вона також сказала: „У пані Фрейзер претензій немає, вона всім задоволена“. Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що українських громадян, які перебувають у полоні бойовиків на Донбасі, переведено до слідчого ізолятору, їм загрожує 30-річне ув’язнення. Бойовики не дозволили передати полоненим листи, відмовилися надати інформацію про їх реальне місцезнаходження. До полонених також не пускають ні Червоного Хреста, ні представників організації „Лікарі без кордонів“, ні інші місії. („Українська правда“)

Заборонили ловити раків

КИЇВ. – З 1 серпня по 30 вересня в Україні діє щорічна літньо-осіння заборона на вилов раків. Заборона пов’язана із періодом другої линьки раків. Вона триває від кількох годин до доби. Однак формування і зміцнення нового панцира займає один до півтора місяці. За вилов раків у цей період браконьєрам загрожує кара до 680 грн. За кожного виловленого рака потрібно буде також заплатити по 25 грн. компенсації. Після закінчення заборони одному рибалці дозволяється виловити не більше як 30 раків за добу. (ВВС)

Триває суд над „Торнадо“

КИЇВ. – 2 серпня у Оболонському районному суді Києва судове засідання щодо затримання бійців „Торнадо“ укотре зірвали обвинувачені. Сотня патрульної служби поліції особливого призначення вийшла зі скандально відомого батальйону „Шахтарськ”, розформованого у зв’язку з частими випадками мародерства. У добровольчу сотню мали увійти співробітники міліції Донецької та Луганської областей. Судова справа була порушена в березні відразу за кількома статтями Кримінального кодексу. Серед них – створення злочинного угруповання, вчинення насильницьких дій, пов’язаних зі статевим насильством, та вбивства. 18 червня сотню розформували, сімох вояків арештували. Звинувачені порушували порядок судового засідання обливанням прокурорів та інших учасників процесу „рідиною бурого кольору“, висловлюванням погроз. Через це оголосили вимушену перерву до 9 серпня. Розгляд здійснюється на закритому судовому засіданні, оскільки обвинувачення містить злочини проти статевої недоторканости потерпілих. Від 24 травня до 29 червня загалом вдалося допитати вісім потерпілих. (24-ий канал)

На Донбасі стався землетрус

МАРІЮПІЛЬ, Донецька область. – 7 серпня поблизу Маріюполя вастановлено землетрус розміром 4.6 балів. Про це повідомив Европейсько-середземноморський сейсмологічний центр. Державна служба з надзвичайних ситуацій України підтвердила факт землетрусу. Постраждалих немає. (BBC)

У дитячих садках введено нові правила

КИЇВ. – Нові правила для дитячих садків, які затвердило 2 серпня Міністерство освіти України, можуть зменшити черги у дошкільні заклади і леґалізувати невеликі приватні садочки. Сьогодні в черзі на дитячі садки стоять понад 90 тис. дітей, з яких понад 14 тис. лише в Києві. Довідка про стан здоров›я потрібна тепер лише при прийманні дитини в садок, після перенесення інфекційної хвороби і для купання в басейні. Документ дозволяє садкам працювати без власної кухні і пральні. Готову їжу для дітей можна замовляти в інших постачальників, які дотримуються всіх законодавчих вимог. Нові правила також дозволяють використовувати в садках двоярусні дитячі ліжка для економії місць. Серед інших змін – скасування обмежень для зовнішнього вигляду вихователів. (BBC)

Коментарі закриті.