5 серпня, 2016

Україна за тиждень

З США привезли безпілотники

КИЇВ. – 27 липня у Києві приземлився військовий транспортний літак, яким США доставили в Україну чергову партію військової допомоги – безпілотні літальні апарати „Рейвен“. Це вже друга велика партія військової допомоги, отримана Україною від США протягом липня. Раніше, 2 липня, США передали 14 контрбатарейних радарів двох типів. Загалом від початку російської аґресії проти України США виділили Україні 600 млн. дол. допомоги. Зокрема, оборонний бюджет США у 2016 році передбачає виділення Україні на посилення безпеки і оборони  335 млн. дол. Посольство США висловило щиру вдячність американським партнерам за підтримку Україні у її боротьбі із зовнішньою аґресією. (Посольство США в Україні)

В МЗС відкрили виставку

КИЇВ. – 28 липня в Міністерстві закордонних справ України (МЗС) відкрито фотовиставку „Зниклі безвісти та загиблі за період окупації Криму Російською Федерацією“ з участю заступника Міністра закордонних справ України Сергія Кислиці, членів громадської організації „Кримськотатарський ресурсний центр“, народних депутатів Мустафи Джемілєва, Георгія Логвінського, дипломатів‚ підприємців‚ представників культурних центрів інших держав у Києві. На півострові протягом 2014-2016 років зникло безвісти 16 осіб (з них троє етнічних українців), 11 осіб було вбито. Існують підстави вважати, що їх було викрадено членами озброєних угрупувань так званої „Самооборони Криму“, оскільки більшість зі зниклих були відомі своїми проукраїнськими поглядами. Запит Робочої групи з насильницьких і недобровільних зникнень щодо надання Росією інформації про 476 випадків зникнень, які нею розслідуються, уже кілька років залишаються без відповіді. М. Джемілєв порівняв атмосферу залякування, яку нагнітає окупаційна влада в Криму, зі сталінськими репресіями 1937 року. Виставка триватиме в МЗС протягом серпня, а надалі експонуватиметься в закордонних дипломатичних установах України. (Міністерство закордонних справ України) 

Затримано реґіонала Єфремова

КИЇВ. – 27 липня затримано колишнього народного депутата‚ провідника фракції реґіоналів у Верховній Раді Олександра Єфремова на летовищі „Бориспіль“, звідки той мав намір вилетіти до Відня. Йому висунуто звинувачення у заволодінні майном компанії „Луганськвугілля“ через зловживання службовим становищем, вчинення умисних дій з метою зміни меж території України, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків, а також організаційне та інше сприяння створенню та діяльності терористичної організації ЛНР. „Це перший крок до притягнення до відповідальности організаторів сепаратизму, який призвів до війни“‚ – сказав Генеральний прокурор Юрій Луценко. У жовтні минулого року Печерський суд Києва розглядав справу зі звинувачення О. Єфремова у сепаратизмі, але не знайшов достатніх доказів вини підозрюваного. (ВВС)

Заробітчани інвестують в Україну

КИЇВ. – Внесок закордонних заробітчан у внутрішній валовий продукт України за 20 років виріс у 645 разів і складає 6.45 відс. За даними Національного банку України з початку року офіційні перекази з-за кордону в Україну склали 3.7 млрд. грн. Це в кілька разів більше, ніж всі закордонні інвестори переказали в українську економіку за такий же період. Насправді вливання заробітчан в українську економіку значно більші, адже до 40 відс. переказів йдуть неофіційно. Наразі за кордоном працюють 6-8 млн. українців, причому офіційний дозвіл на роботу мають не більше 1.5 млн. осіб. Близько 2 млн. постійно проживають за кордоном. Основна маса зайнята на сезонних роботах в Польщі, Болгарії, Туреччині. Потік українських заробітчан до Росії впав у кілька разів через девальвацію рубля і жорстку політику влади стосовно українців. Однак і зараз до Росії їдуть бурильники, зварювальники, авіобудівники, оскільки їм платять по 2,000-3,000 дол. у місяць. (ВВС)

Диверсанти не пройшли

МАР’ЇНКА‚ Донецька область. – 30 липня українські військові відбили атаку диверсійної групи бойовиків угруповання „ДНР“, які спробували прорвати українські позиції у Мар’їнці, біля Донецька. Сепаратистам допомагали місцеві мешканці. Під час бою затримали двох з них. 1 серпня підтверджено 85 випадків відкриття вогню по позиціях українських сил, з них 37 – на Донецькому, 35 – на Маріюпільському та 13 – на Луганському напрямках. Біля Мар’їнки, Старогнатівки та Новотроїцького активізувалися ворожі снайпери. („Укрінформ“‚ Радіо Свобода)

Уляна Супрун очолила охорону здоров’я

КИЇВ. – 27 липня Кабінет міністрів України призначив Уляну Супрун виконуючою обов’язки міністра охорони здоров’я. 22 липня Президент України Петро Порошенко запропонував лікареві, директорові гуманітарних ініціятив Світового Конґресу Українців У. Супрун стати заступником міністра охорони здоров’я України. На прохання президента вона братиме участь у розробленні стратегії реформування галузі охорони здоров’я‚ проєкт якої буде розглянуто на засіданні Ради національної безпеки і оборони України. У. Супрун – американка українського походження, з осені 2013 року проживає в Україні, під час Евромайдану працювала в медичній службі, в 2014 році заснувала організацію „Захист патріотів“, яка проводить заняття з тактичної медицини та забезпечує українських бійців поліпшеними індивідуальними аптечками стандарту НАТО. 11 липня 2015 року П. Порошенко підписав укази про прийняття до громадянства України подружжя Уляни та Марка Супрунів. („День“)

Письменник передасть нагороду

КИЇВ. – Письменник Сергій Жадан віддасть свою нагороду „Українська книжка року“, отриману від президента Петра Порошенка, на потреби дитячих закладів Луганської области. Про це він заявив 1 серпня у листі до президента. Письменник зазначив: „Ми з видавцями хочемо подякувати за нагороду і передати її на потреби дитячих закладів Луганської области“. С. Жадан з друзями-добровольцями вже певний час допомагає дитячим садочкам та інтернатам на Луганщині. („Українська правда“)

Митниця має „Єдине вікно“.

КИЇВ. – З 1 серпня всі контролюючі органи на митниці об’єднані в електронну систему „Єдине вікно“, яка скоротить час митної контролі, мінімізує корупцію та кількість правопорушень на митниці. Система „Єдиного вікна“ інтеґрує інформаційні системи всіх служб. Тепер контролюючі органи зобов’язані працювати лише через неї. Взаємодія посадових осіб контролюючих органів з базою даних буде відбуватися через інтернет. („Укрінформ“)

Україна перейшла на „ProZorro“

КИЇВ. – З 1 серпня в Україні завершується повний перехід на електронні публічні закупівлі через систему „ProZorro“. З квітня всі свої надпорогові тендери (від 200 тис. грн. для товарів і послуг і від 1.5 млн. грн. – для робіт) перевели на цю систему центральні органи влади і великі державні підприємства. А тепер використовувати „ProZorro“ зобов’язані також місцеві органи влади, комунальні підприємства та інші організації, які використовують гроші платників податків. Державний замовник (орган влади, державне чи комунальне підприємство) повинен завантажувати в „ProZorro“ тендерні заявки, оголошуючи таким чином закупівлю. Далі він відповідає на запитання постачальників і проводить в електронній системі авкціон чи іншу процедуру, передбачену законом „Про публічні закупівлі“. Після визначення переможця замовник зобов’язаний також завантажити в систему текст договору з постачальником. Для закупівель до 200 тис. грн. на товари і послуги і до 1.5 млн. грн. на роботи використання „ProZorro“ є добровільним, проте дуже бажаним. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.