27 липня, 2016

Україна за тиждень

Для Донбасу виділено 2.2 млрд грн.

ДОНЕЦЬК. – На рахунки Донецької области для відновлення Донбасу вже надійшли 2.2 млрд. грн. загального фонду, переміщених з тимчасово неконтрольованої території. Про це 25 липня повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. За його словами, будівельні проєкти вже затверджені, а підрядники робіт будуть визначатися виключно з допомогою системи „Прозорро“. П. Жебрівський доручив створити постійно діючу групу з представників усіх профільних департаментів: освіти, науки, фінансів, економіки, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, інвестицій, базових галузей. Члени робочої групи працюватимуть безпосередньо на місцях і прийматимуть як документацію, так і введення об’єктів в експлуатацію. Будь-які спроби корупції будуть каратися суворо і публічно. (УНІАН)

Назвали помічників „Беркута“ 

КИЇВ. – 24 липня Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що людина, яка вивезла представників так званої „чорної сотні“ спецпідрозділу „Беркут“ з Києва, була на Майдані. „З допомогою військової контррозвідки ми знайшли зброю „чорної сотні“, в тому числі снайперську ґвинтівку, яку бачила вся країна на страшних кадрах з Майдану. Вони були розрізані і втоплені однією групою, керівник якої вже проходить по слідству. На жаль, це особа, яка, за нашою версією, вивела „чорну сотню“ з Києва, знищила зброю і втопила її, хоча була разом з нами на Майдані“, – сказав Ю. Луценко. Виводити бійців „Беркута“ з Києва після Революції Гідности та знищувати засоби вбивства „Небесної сотні“ допомагали керівники громадської організації „Ніхто крім нас“‚ яка об’єднує учасників бойових дій СРСР в Афганістані‚ Чобітько і Олександер Ковальов. Про це повідомив народний депутат Володимир Ар’єв. (Радіо Свобода) 

Савченко „мусить“ стати президентом

КИЇВ. – Депутат Верховної Ради Надія Савченко в інтерв’ю „Німецькій хвилі“ 23 липня розповіла, що мусить стати президентом. Вона вважає такий розвиток подій радше необхідністю. „Я відповідала, що не хочу, але можу. А тепер я, напевно, відповім, що, швидше за все, вже мушу“, – сказала вона. Народний депутат від „Народного фронту“ Антон Геращенко 22 липня розкритикував Н. Савченко за висловлювання, що Україна „має вибачитися за Донбас“. „З жодного судилища над Сенцовим чи Кольченком не велася пряма трансляція. І у той же час з усіх судів над Надією Савченко російський суддя дозволяв вести прямі етери всім телеканалам, які цього хотіли? У свідомість українців Путін впустив „троянського коня“, – додав А. Геращенко. В Одесі невідомі намагалися закидати яйцями Н. Савченко. У депутата вони не влучили. (УНІАН)

Закінчився Одеський кінофестиваль

ОДЕСА. – 23 липня головну нагороду Одеського міжнародного кінофестивалю за підсумками глядацького голосування вручили британській стрічці „Хто палає, палає, палає“ режисерки Чанії Баттон. Найкращим фільмом за версією жюрі стала драма „Незаконні“ режисера Адріана Сітару. Нагороду за акторську роботу надали Розалі Томас і Каорі Момої, що зіграли у стрічці „Привіт з Фукусіми“. Найкращим режисером жюрі назвало Ксав’є Серона, який зняв „Смерть від смерти“. Найкращим повнометражним фільмом у Національній конкурсній програмі, на думку жюрі, стала стрічка Тараса Ткаченка „Гніздо горлиці“. Переможцем у конкурсі европейських документальних фільмів жюрі назвало фільм „У Каліфорнії“. Спеціяльний диплом у цьому конкурсі отримала режисерка Зосі Родкевіч за фільм „Мій друг Борис Нємцов“. Нагороду за найкращий український короткометражний фільм розділили „У Манчестері йшов дощ“ (режисери Валерій Кальченко та Антоніо Лукіч) та „Цвях“ Філіпа Сотниченка. Нагороду за найкращу акторську роботу отримав Мирослав Слабошпицький за ролю у фільмі „Моя бабуся Фанi Каплан“. (BBC)

Заручників перевели до в’язниці

КИЇВ. – Представник України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи, перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко 23 липня заявила, що проросійські бойовики на Донбасі перевели українських заручників у слідчий ізолятор і погрожують їм 30-річним ув’язненням. Донецькі сепаратисти вимагають обміну заручників у форматі „всіх на всіх“ і подають список із 600 осіб. На окупованих територіях перебуває 108 українських заручників і ще 10 – за ґратами в Росії. Обмін полоненими є однією з умов Мінських угод. (Радіо Свобода) 

Прикордонники стрибали без парашутів 

ОДЕСА. – Під час багатонаціональних військових навчань „Сі Бриз-2016“ одеські прикордонники 22 липня провели десантування з гелікоптеру у відкрите море. Бійці відділення спеціяльних дій на воді Одеського загону морської охорони з семиметрової висоти на швидкості близько 30 кілометрів на годину у надлегкому спорядженні (гідрокостюм, ласти, маска) виконали стрибки з вертолету у заданому районі. Бійці впродовж двох місяців готувалися до навчань, виконуючи стрибки з 10-метрових вишок в басейн. (Сергій Горицвіт) 

Замах на активіста

ШКАРІВКА, Київська область. – 24 липня внаслідок вибуху травмовано члена Всеукраїнського об’єднання „Свобода“ Івана Штонду, біля воріт будинку, в якому він проживає, було закладено ґранату. І. Штонда втратив обидві руки, отримав інші травми і нині перебуває у реанімації у важкому стані. І. Штонда є одним із засновників громадської організації „Старе русло села Шкарівки“, яка бореться за права односельчан, активно допомагає воїнам України. („Українська правда“)

Відкрито консульський пункт

РІО-ДЕ-ЖАНЕЙРО‚ Бразилія. – У зв’язку з проведенням Олімпійських та Паралімпійських ігор 19 липня у Ріо-де-Жанейро Міністерство закордонних справ України створило Тимчасовий консульський пункт. Його завданням є надання оперативного консульського сприяння учасникам спортивних змагань та вболівальникам, які прибудуть з України. (Міністерство закордонних справ України)

Висіяли тризуб на полі

АНТОНІВКА‚ Херсонська область. – Експерти Національного реєстру рекордів 25 липня встановили унікальний витвір херсонських аґраріїв – гігантський герб, який висіяли з чорного рижу на полі  селекціонери Інституту рижу Національної академії аґрарних наук України”. Зображення тризуба, довжина якого 24.7 метра, ширина – 16.4 метра, можна побачити навіть з космосу. Наступним творчим задумом творчої команди інституту є висівання портрету Тараса Шевченка. („День“)

Українці хочуть вчитися

КИЇВ. – Прийом документів на вступ до вищих кіл України закінчився 27 липня. На цю дату до вищих навчальних закладів надійшло 1.95 млн. заяв. Наразі на бакалаврат подано 1.3 млн. заяв, на маґістратуру – 265 тис. заяв, на спеціяліста – 130 тис. заяв, на молодшого спеціяліста – 256 тис. заяв. До найпопулярних за кількістю поданих заяв увійшли універстети – Київський ім. Тараса Шевченка, Львівський ім. Івана Франка‚ „Львівська політехніка“‚  „Київський політехнічний інститут“. („Укрінформ“)

МЗС: В Росії переслідують українців

КИЇВ. – Міністерство закордонних справ 27 липня попередило українців про загрозу безпідставного затримання при поїздках до Росії. Міністерство відзначає відсутність гуманного ставлення до українців з боку російських правоохоронних органів, їх несумісної з людською гідністю поведінки, застосування неприпустимих методів фізичного та психологічного впливу, у тому числі тортур. (УНІАН)

Коментарі закриті.