21 липня, 2016

Україна за тиждень

Президент змінив керівництво СБУ

КИЇВ. – Президент України Петро Порошенко 16 липня здійснив кадрові зміни у керівництві Служби безпеки України (СБУ) – призначив Павла Демчину першим заступником голови Служби безпеки України і начальником Головного управління для боротьби з корупцією та організованою злочинністю, Сергія Болдиря – начальником Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування, Максима Ємельяненка – начальником Департаменту оперативно-технічних заходів, Миколу Мірошника – начальником Департаменту оперативного документування. Призначені нові начальники управлінь СБУ в Херсонській області та Харківській областях. Звільнено начальників департаментів контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки та оперативного документування СБУ. (УНІАН)

Росія порушує морське право 

КИЇВ. – Державна прикордонна служба України 17 липня повідомила, що Росія відбуксирувала захоплену під час окупації Криму українську самопідйомну бурову установку „Сиваш“ до району Голіцинського газового родовища, що розташоване у виключній морській економічній зоні України. Такі дії виявив корабель морської охорони у взаємодії з літаком Військово-морських сил України. Ці дії пов’язані з продовженням Росією незаконних розвідувально-бурових робіт на морському шельфі України, що є грубим порушенням норм морського права. На бурових установках та плятформах прикордонники виявили перебування озброєних осіб. (Радіо Свобода)

На сім мандатів був 371 кандидат

КИЇВ. – У семи одномандатних виборчих округах на 17 липня були призначені проміжні вибори народних депутатів України. Своїх представників у Верховну Раду обирали у Дніпрі, Херсоні та Чернігові, Волинській, Івано-Франківській, Луганській області та Полтавській областях. 85 кандидатів висунуті політичними партіями, 286 – самовисуванці. За виборами спостерігали 11,405 офіційних спостерігачів. За попередніми підсумками, на Волині найбільшу кількість голосів набирає Ірина Констанкевич‚ а у Івано-Франківській області – Віктор Шевченко з Українського об’єднання патріотів (УКРОП)‚ у Чернігівській області – Максим Микитась‚ у Дніпропетровській області – Тетяна Ричкова‚ в Луганській області – Сергій Шахов‚ в Полтавській області – Руслан Богдан і на Херсонщині – Юрій Одарченко („Батьківщина“). („Укрінформ“)

Ґвардійці склали присягу

КИЇВ. – 17 липня присягу на вірність українському народові склали бійці Національної ґвардії у Харкові, Дніпрі та в 1-ій бриґаді оперативного призначення Північного оперативного територіяльного об’єднання. Молоде поповнення привітали командири військових частин, запрошені гості та батьки. Напередодні присягу склали у Львівському полку Національній ґвардії та Запоріжжі, куди прибули 189 ґвардійців з Харківської, Дніпропетровської, Чернівецької, Полтавської, Миколаївської, Одеської, Запорізької та Закарпатської областей. Загальна чисельність ґвардії – до 60 тис. військовослужбовців. („Укрінформ“)

Виявили сховище набоїв

ЯСИНУВАТА‚ Донецька область. – Співробітники Служби безпеки України спільно з військовими виявили 18 липня сховище з великою кількістю боєприпасів. Схрон облаштували у напівзруйнованій будівлі, розташованій на сільськогосподарських землях. Вилучили з нього 19 протитанкових керованих ракет, 36 набоїв до малокаліберної автоматичної гармати, 10 пускових механізмів до мін та 740 набоїв калібру 12.7 міліметра. Триває встановлення осіб, причетних до облаштування схрону. („Укрінформ“)

Шевченка видали арабською мовою

КИЇВ. – 15 липня у столиці за сприянням Міністерства закордонних справ України та Посольства Кувейту в Україні презентували першу у світі збірку поезій Тараса Шевченка арабською мовою, присвячену 200-річчю з дня народження Кобзаря. „Переклад цих творів має велике значення для зміцнення дружби не тільки між Україною та Кувейтом, а між українськими та арабськими народами, тому що видання цієї книги дозволить арабському читачеві познайомитися з культурною спадщиною України та збагатить арабські бібліотеки та світові культурні художні товариства“, – зазначив Посол Кувейту в Україні Юсеф Гусейн Аль-Габанді. („Укрінформ“)

Сепаратисти катували полонених

ХАРКІВ. – У полоні так званих „ДНР“ і „ЛНР“ 87 відс. українських бійців і половина цивільних зазнавали катувань. Про це на прес-конференції у Києві 18 липня заявив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Такі оціночні результати дослідження, яке було зроблено коаліцією „Справедливість заради миру на Донбасі“, – сказав правозахисник. За його словами, українські правоохоронні органи мали б документувати ці злочини і порушувати кримінальні провадження проти осіб, які їх вчиняли. Але цю роботу виконують недержавні організації, які збирають дані, документують такі злочини, готують заяви до Европейського суду з прав людини про порушення відповідних статтей Европейської конвенції. На Донбасі мали місце масові страти без вироку суду, насильницькі зникнення людей з політичних мотивів, катування, незаконне позбавлення волі, сексуальні насильства. Ці злочини стали масовими і систематичними. („Укрінформ“)

ВР заощадила на прогульниках

КИЇВ. – Вирахування грошей з платні депутатів за невідвідування сесії допомогло парляментові заощадити 1.5 млн. грн. Про це заявив 18 липня голова Верховної Ради Андрій Парубій. Він наголосив на потребі громадського тиску на тих, хто не відвідує засідання. (ВВС)

Безробітних стало менше

КИЇВ. – Офіційний рівень безробіття в Україні у червні знизився на 0.1 відс. до 1.5 відс.‚ повідомила 18 липня Державна служба статистики. Станом на 1 липня кількість безробітних становила 388.9 тис. осіб. З них отримують допомогу з безробіття 314.2 тис. осіб. Середній розмір допомоги з безробіття за місяць збільшився до 1,547 тис. грн. (у травні – 1,498 тис. грн). Дані наведено без урахування тимчасово окупованої території Криму, Севастополя та частини зони проведення антитерористичної операції. („Економічна правда“)

Біля Чорнобиля горить ліс

КИЇВ. – Державна служба з надзвичайних ситуацій України 17 липня повідомила, що в зоні відчуження біля Чорнобильської атомної електростанції горить ліс. До гасіння пожежі залучили вертоліт Мі-8 з водозливним пристроєм та три літаки Ан-32П. З вогнем, крім техніки, борються понад 150 рятувальників. У всіх областях України, крім західних, оголошена висока, місцями – надзвичайна пожежна небезпека. (Радіо Свобода)

Почалися навчання „Сі Бриз-2016“

ОДЕСА. – 18 липня почалися українсько-американські навчання „Сі Бріз-2016“‚ які запляновані у Одеській і Миколаївській областях. Українські та американські військові навчатимуться ефективно проводити багатонаціональні операції з безпеки у кризовому реґіоні за стандартами НАТО. Це 15-ті навчання „Сі Бріз“. Представники офіцерського складу Військово-морських сил (ВМС) України прослухали теоретичний курс з плянування операцій‚ підвищили свої знання у наданні медичної допомоги в бойових умовах. Кораблі Військово-морських сил України вийшли в море для перевірки технічної готовности. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.