7 липня, 2016

Україна за тиждень

Поляки відповіли на лист українців 

ВАРШАВА. – 5 липня польські політики, журналісти і громадські діячі відповіли на лист українців, в якому йдеться про взаємне прощення злочинів часів Другої світової війни. „Ми віддаємо данину пам’яті жертвам братовбивчих польсько-українських конфліктів. Ми дякуємо за Ваш лист і просимо пробачити гріхи, вчинені нашим братам українцям польськими руками“‚ – сказано у зверненні. Лист підписали колишні президенти Польщі Лєх Валенса, Александер Кваснєвський, Броніслав Коморовський, колишні міністри Влодзімеж Цімошевич, Анджей Олеховський, Адам Ротефельд, Радослав Сікорський, Павел Коваль, діячі „Солідарности“, публіцисти, видавці, головні редактори ряду видань. („День“)

„Беркут“ стріляв до людей

КИЇВ. – Святошинський районний суд 5 липня закінчив вивчення балістичних експертиз у справі п’ятьох колишніх бійців „Беркута“ про розстріл 48 учасників Майдану. Експертиза куль і їх фраґментів, вилучених з тіл загиблих і поранених учасників протестів на Майдані, підтвердила причетність звинувачених до злочину. „Експертизою встановлено факт вбивств з конкретних автоматів, закріплених за конкретними співробітниками“, – заявив прокурор Олексій Донськой. 26 січня в суд були передані справи Павла Аброськіна і Сергія Зінченка, підозрюваних у розстрілі активістів Майдану, а також заступника командира полку „Беркут“ Олега Янишевського і двох його підлеглих. („Українська правда“)

На кордоні сталися зміни

КИЇВ. – 2 липня у зв’язку з проведенням саміту НАТО (Варшава, 8-9 липня) та Світових днів молоді (Краків, 25-31 липня) польська сторона тимчасово призупинила дію міжурядової українсько-польської угоди про правила місцевого прикордонного руху. Громадянам України-мешканцям прикордонної зони, що плянують відвідувати Польщу, необхідно взяти до уваги, що перетин українсько-польського кордону тимчасово відбуватиметься не за спеціяльними дозволами в рамках малого прикордонного руху, а на загальних підставах. Відновлення польською стороною режиму місцевого прикордонного руху очікується приблизно з 2 серпня. (Прес-служба Міністерства закордонних справ України)

Затримали крадіїв бурштину

РІВНЕ. – 4 липня працівники столичних спецслужб провели операцію з затримання чотирьох керівників організованого злочинного угруповання, серед яких заступник обласного прокурора, Андрій Боровик‚ підполковник з місцевого управління Служби Безпеки України і двоє колишніх керівників районних відділків поліції. Вони займалися організацією незаконного видобутку бурштину. В області того дня працювали близько 400 співробітників спецслужб – проводили обшуки і затримання. Зокрема, удома в А. Боровика вилучили понад 10 коштовних годинників на загальну суму понад 100 тис. дол., золото та інші коштовності. (Радіо Свобода)

Росія зупинила вантажівки

СМОЛЕНСЬК‚ Росія. – Згідно з інформацією казахського Союзу міжнародних автомобільних перевізників, станом на 5 липня у Смоленську простоювало 50 машин з українськими вантажами для казахстанських компаній, з яких 10 машин – це перевізники Казахстану. Інформація щодо автомобілів, які простоюють на російсько-білоруській ділянці державного кордону, уточнюється. 1 липня Президент Росії Володимир Путін підписав указ, який визначив особливий порядок ввезення товарів з території України в Казахстан транзитом через Росію. Заборона поширюється на українські товари і на перевезення з третіх країн, які прямують транзитом через територію України до Казахстану. („Укрінформ“) 

Молодь Донбасу піде до університетів

КИЇВ. – Право вступати на навчання до вищих навчальних закладів через спеціяльні освітні центри мають три категорії вступників з окупованих територій сходу України. Про це 5 липня  на прес-конференції заявила головний спеціяліст Департаменту вищої освіти Міністерства освіти України Світлана Кретович. Вступники‚ які мають український атестат про середню освіту і склали зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО)‚ можуть вступати до будь-якого навчального закладу України, в тому числі й через ці освітні центри. До другої категорії належать ті, які мають атестат або свідоцтво про освіту, але не складали ЗНО. Вони вступають за вступними іспитами даного навчального закладу. Вступники, які не мають українського атестату і не складали ЗНО‚ повинні на базі освітнього центру за спрощеною процедурою пройти державну підсумкову атестацію і отримати відповідну довідку, що їх атестовано з двох предметів – української мови та історії України. Освітні центри „Крим-Україна“ і „Донбас-Україна“ почали працювати з 1 липня. („Укрінформ“)

Звільнено суддів

КИЇВ. – Народні депутати України 5 липня ухвалили постанови про звільнення 41 судді на підставі заяв про звільнення за власним бажанням чи відставку, а також у зв’язку з неможливістю виконання посадових обов’язків за станом здоров’я та досягненням пенсійного віку. Верховна Рада також ухвалила постанови про звільнення Петра Стецюка та Олександра Пасенюка з посад суддів Конституційного суду України. („Укрінформ“) 

Університетові присвоїли ім’я Стуса

КИЇВ. – Міністерство освіти і науки України 5 липня схвалило рішення трудового колективу Донецького національного університету‚ який переїхав у Вінницю, про присвоєння цій вищій школі імени відомого українського поета-дисидента Василя Стуса. Син Василя Стуса – Дмитро – дав згоду на надання університетові імени батька. („Укрінформ“) 

Верховна Рада дозволила арешт депутата 

КИЇВ. – Верховна Рада 5 липня зняла недоторканність і дала згоду на затримання та арешт депутата від групи „Воля народу“ Олександра Онищенка. Його звинувачують у привласненні державного майна в особливо великих розмірах, вчиненому у складі злочинної організації з залученням низки фіктивних підприємств. Підконтрольні йому підприємства видобували газ за договорами спільної діяльности з державною компанією „Укргазвидобування“ і продавали його посередникам за значно заниженою ціною. Посередники збували його на ринку вже за значно вищою ціною. Різницю у вартості переводили в готівку та привласнювали ініціятори схеми. Загальна сума збитків складає майже 3 млрд. грн. Сам О. Онищенко заперечує звинувачення і заявляє про готовність відстоювати свою невинуватість у суді. (ВВС)

Відкрито фотовиставку про Японію

КИЇВ. – У Міністерстві закордонних справ України 4 липня відбулося відкриття фотовиставки „Японія та ООН – 60 років членства Японії в ООН“. Участь у відкритті взяли Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, Посол Японії в Україні Шіґекі Сумі, представники ООН в Україні, Українсько-Японського Центру у Києві.  С. Кислиця та Ш. Сумі окреслили внесок Японії у розвиток діяльности ООН, а також висловили сподівання на те, що співробітництво України та Японії в рамках ООН і надалі активно розвиватиметься у тому числі в ході непостійного членства двох держав в Раді Безпеки ООН у 2016-2017 роках.  Захід відбувся на відзначення 60-ої річниці членства Японії в ООН та її головування в Раді Безпеки ООН у липні цього року. (Прес-служба Міністерства закордонних справ України)

Коментарі закриті.